Beba Zdravlje i njega bebe 17. svibnja 2016.

Ljubiti dijete u usta: da ili ne?

beba i mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ljubiti dijete u usta za jedne je predivan čin iskazivanja nježnosti i ljubavi, za druge neobičan, pa čak i odbojan

Ljubiti dijete u usta za jedne je predivan čin iskazivanja nježnosti i ljubavi, za druge neobičan, pa čak i odbojan. Što kaže znanost o poljupcima između majke i djeteta, saznajte u nastavku.

Nježni poljupci su najljepši izraz ljubavi i privrženosti prema drugoj osobi. Iako su poljupci u čelo, obraze ili ruke djeteta potpuno prihvaćeni, mnogi roditelji nikad ne ljube svoju djecu u usta i tu naviku smatraju čudnom i odbojnom. 

Žene koje pate od parodontalnih bolesti i inače imaju rizik od prijevremenog porođaja i rađanja djeteta manje porođajne težine. To, dakle, znači takve bolesti mogu imati negativan utjecaj na novorođenče, a lako se prenose i slinom.

Ljubite li dijete u usta?

Uz to, i znanost ima svoje mišljenje o takvim poljupcima između mame i djeteta. Tako Američka akademija za parodontologiju savjetuje mamama da, ipak, izbjegavaju ljubljenje beba u usta jer u ustima novorođenih beba nisu prisutne bakterije koje uzrokuju propadanje zuba i parodontalne bolesti, a mogu se prenositi jednostavnim poljupcem u usne. Naime, kada ta bakterija dođe do djetetovih usta, ona počinje pretvarati šećer iz hrane i pića u kiselinu koja uništava zube.

Zato Akademija tvrdi da, čak i ako samo jedan član obitelji pati od parodontalnih bolesti, podložni su im svi članovi jer se slina prenosi ljubljenjem, dijeljenjem pribora za jelo, kašljanjem, kihanjem i slično.

Mama upozorava: Nemojte ljubiti bebe!

Opća akademija stomatologa tvrdi da se ljubljenjem može prenijeti i do 500 različitih vrsta klica, uključujući i one koje uzrokuju bolesti desni, a samo jedan poljubac između roditelja i djeteta može prenijeti bolest desni.

Iako i odrasli koji se ljube u usta mogu međusobno prenijeti klice, djeca su znatno osjetljivija jer još uvijek nemaju razvijen imunološki sustav.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.