Roditelji Sretna mama 12. svibnja 2014.

Ljubite li dijete u usta?

mama, dijete, poljubac
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mame na forumu pričaju o ljubljenju djece u usta, nekima je to potpuno neprihvatljivo, neke brinu zbog prijenosa klica, dok druge mame kažu da svoje mališane obasipaju poljupcima od glave do pete, pa tako i u usta. Napišite nam na forumu svoj stav!

Nježni poljupci su najljepši izraz ljubavi i privrženosti prema drugoj osobi i iako su puse u čelo, obraze ili ruke djeteta potpuno prihvaćeni, mnogi roditelji nikad ne ljube svoju djecu u usta i tu naviku smatraju čudnom i odbojnom. Nakon što je glumica Jessica Alba, mama dviju djevojčica, u razgovoru za časopis Redbook izjavila da ne razumije zašto je čudno da neki roditelji ljube svoju djecu u usta, a društveno je prihvatljivo dopuštati kućnim ljubimcima da ližu svoje vlasnike po licu, na forumu smo vas pitali ljubite li vi svoje mališane u usta?

Mama Venera je odgovorila: "Meni je to skroz neukusno. Ne znam zašto. Posebno mi bude zlo kad vidim mamu s cigaretom u ruci, pa da poljubi dijete u usta", a s njom se slaže i missha koja je napisala: "Meni to nije lijepo. Nije mi lijepo ni kad se nešto stavlja u svoja usta pa u dječja, bilo što, duda, hrana, žlica. Ja svoje dijete ljubim svukud, ali u usta ne".

"Ne radim to. Ne sviđa mi se. Inače svog bebača najčešće brišem poslije posjeta gostiju jer ga cmaču za poludjeti. Stvarno mi smeta kad ga ljube u ruku. Mislim da je to stvarno najgore za dijete, jer male bebe refleksno stavljaju rukice u usta, a ja nemam naviku ljubiti tuđu djecu. Svoje dijete naravno ljubim. Kad sam bila mala, uvijek sam se brisala kad bi me netko poljubio u obraz, takva sam i ostala. Mislim da se ljubav prema djetetu (svojem ili tuđem) ne iskazuje isključivo cmakanjem", pridružila se raspravi kukukaka i objasnila svoj stav.

'Dijete ljubim od glave do pete, pa i u usta'

No, roditelji imaju različite stavove pa mama pod nadimkom Majaleo koja se ne slaže s većinom mama koje pišu u ovoj raspravi, kaže: "Meni to nije ništa čudno, pa bio je u meni devet mjeseci, nije da ću ga sad iscmakati jezikom, ali kako je netko već napisao, kad se zezamo navečer izljubim ga od glave do pete i to mi nije niti neukusno niti mi se gadi".

"Ljubim svoje dijete od nožnih prstiju pa sve do čela. I da, cmoknemo se i u usta. Ne vidim tu ništa čudno. S vremenom, kako bude rasla, ta će nam navika vjerojatno iščeznuti, ali za sad, meni je to simpa i briga me kome je čudno. Što se tiče prijenosa bakterija, to mi je smiješno! Pa koliko puta jedem iza nje, ona s mojom vilicom, pijemo iz iste čaše, i sad bih se trebala brinuti oko puse u usta… Jao! Možda da se dezinficiram prije nego zagrlim svoje dijete?", pita se orhideja.

No, Američka akademija za parodontologiju savjetuje mamama da ipak izbjegavaju ljubiti u usta novorođenčad i bebe. Naime, u ustima novorođenčadi nisu prisutne bakterije koje uzrokuju propadanje zubi i parodontalne bolesti, a mogu se prenositi jednostavnim poljupcem u usne. Jednom kad ta bakterija dođe do djetetovih usta, ona počinje pretvarati šećer iz hrane i pića u kiselinu koja uništava zube.

Djeca nemaju razvijen imunitet

Žene koje pate od parodontalnih bolesti i inače imaju rizik od prijevremenog poroda i rađanja djeteta manje porođajne težine, dakle, takve bolesti mogu imati negativan utjecaj na novorođenče, a lako se prenose i slinom kroz poljupce. Stoga Akademija tvrdi da čak i ako samo jedan član obitelji pati od parodontalnih bolesti, podložni su im svi članovi obitelji koji žive u istom kućanstvu jer se slina prenosi ljubljenjem, dijeljenjem pribora za jelo, preko kašlja, kihanja i sličnih navika.

Opća akademija stomatologa tvrdi da se ljubljenjem može prenijeti i do 500 različitih vrsta klica, uključujući one koje uzrokuju bolesti desni, a samo jedan poljubac između roditelja i djeteta može prenijeti bolest desni. Iako i odrasli koji se ljube u usta mogu međusobno prenijeti klice, djeca su puno osjetljivija jer još nemaju razvijen imunološki sustav. I Američka akademija pedijatara preporučuje izbjegavati bilo kakvo dijeljenje sline u blizini beba i male djece – uključujući ljubljenje u usta.

Ljubite li svoje dijete u usta? Svoj stav napišite u raspravi na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.