Beba Mama poslije poroda 01. rujna 2018.

Mama četvero djece o tabu temi nakon poroda

Foto: Instagram/becjudd
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije neka novost da brojne žene nakon trudnoće pate od inkontinencije. Ne mogu posve kontrolirati mokrenje pa im ''pobjegne'' dok se smiju, trče, kišu ili kašlju. Riječ je o posve prirodnoj činjenici, ali brojne žene se o tom problemu srame govoriti. Ali ne i ova mama

Iako se o tome ne govori mnogo, postporođajna urinarna inkontinencija pogađa brojne mame. Nije riječ o ničemu neobičnom. Naime, tijelo u trudnoći doživljava brojne prilagobe. Nekontrolirano otjecanje mokraće česta je i neugodna posljedica poroda, a varira od povremenog otjecanja do potpune nemogućnosti kontrole mokrenja. Problemi mogu biti različite naravi, ali nijednog se ne treba sramiti. Studije su pokazale kako brojne mlade mame izbjegavaju društvene kontakte i zatvaraju se u kuću kako ne bi doživjele neugodne trenutke i osjećale se posramljeno. Dakako, počinju propitivati i ''normalnost'' svojeg stanja te se često pitaju hoće li ikada više biti kao prije. 

Možda te zanima... Tabu tema nakon poroda o kojoj je ženama neugodno pričati Beba

Iz tog razloga posebno je vrijedan potez Rebecce Judd,  televizijske voditeljice i modela, ali i mame četvero djece. Zgode i nezgode ove mlade mame iz Australije na Instagramu prati čak 628 tisuća ljudi, a ona koristi priliku da povremeno progovori o tegobama koje pogađaju žene koje balansiraju između obitelji i karijere. Prije nešto manje od dvije godine, 34-godišnja Rebecca na svijet je donijela blizance Toma i Darcya, a sa svijetom je odlučila podijeliti što joj se sve izdogađalo otkad se njena obitelj proširila za dva člana te u kakvom je stanju njeno tijelo nakon trudnoće. I, ne, nije nimalo glamurozno!

Kako se vagina mijenja nakon poroda?

Morala sam smisliti brzo rješenje - dječja pelena!

Dok je vodila intervju u svojoj televizijskoj emisiji, s gledateljima je podijelila smiješnu, ali posve realnu priču o tome kako je nakon trudnoće završila u, ni manje ni više, nego u dječjim pelenama. Voditeljica se, naime, nalazila daleko od doma ili javnog WC-a. Nije bilo čak ni šume u koju bi se mogla skriti od znatiželjnika, a jedonstavno nije mogla više kontrolirati naglu potrebu za mokrenjem. Morala je brzo smisliti rješenje. 

Možda te zanima... Nakon poroda: Mamin trik s ulošcima za ublažavanje bolova Beba

''Evo, priznajem, otišla sam na parking, stavila bebe u sjedalice, sjela na vozačko mjesto i pomislila: ''O, Bože, stvarno ne mogu zadržati ovo. Srećom, imala sam viška pelenu u sandučiću, odlučila sam je staviti i nastavila vožnju. Nije bilo tekućine okolo, nema curenja, nema briga", našalila se. Suvoditeljica ju je gledala u čudu pa je Rebecca dodatno pojasnila: ''Imala sam trudničke traperice na sebi, malo sam ih povukla dolje i stavila pelenu. Naravno, malo sam se sakrila u autu da me ne vide na parkingu. Izgledalo je kao da stavljam veliki uložak. Kad sam došla kući, skinula sam je i bacila u smeće.'' 

12 neugodnosti nakon poroda na koje vas nitko nije upozorio

 

A post shared by Rebecca Judd (@becjudd) on

Inkontinencija češća nakon vaginalnih poroda

Kad je riječ o inkontinenciji, finska studija pokazala je kako žene koje su rodile vaginalno češće imaju probleme ove vrste. Žene koje su rodile carskim rezom u ovim se situacijama ipak nalaze nešto rjeđe. Radi se o tome da glavica djeteta pri porodu može predugo stajati na izlazu zdjelice. Tkivo je tada maksimalno rastegnuto, a kasnije je njegov oporavak nešto sporiji. Nadalje, tijekom poroda se može vršiti pritisak rukom na fundus (dno) maternice, a to dodatno pritišće dno zdjelice. Mogućnost inkontinencije dodatno raste u višerotkinja jer se cijeli proces, naravno, ponavlja više puta. Rizici su veći ako žena ima problema s tjelesnom težinom ili je teško fizički radila. 

Možda te zanima... Kako sam preživjela prvu stolicu nakon poroda Beba

Dakako, postporođajna urinarna inkontinencija realna je činjenica s kojom se suoče mnogi, ali, naravno, potrebno je o njoj obavjestiti ginekologa i vidjeti je li problem u granicama normale. Oblici liječenja su brojni, a ginekolog će vjerojatno biti sposoban iznaći onaj optimalan za mamu. 

U svijetu u kojem se često plasiraju nerealne slike trudnoće, poroda i majčinstva satkanog od šljokica i jednoroga, lijepo je imati mame koje nas podsjete da je to sretno doba koje nipošto nije glamurozno. I ne treba biti!

Možda te zanima... Život nakon poroda: 'Četvrto tromjesečje zaista postoji!' Beba

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci