Beba 23. listopada 2023.

Što ti sve donosi dojenje? Evo što kaže mama koja se bliži kraju 10-godišnjeg razdoblja dojenja...

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dojenje je jedna od tema o kojima možemo uvijek pisati, a svaka će mama imati svoj pogled na taj poseban čin koji povezuje mamu i bebu, odnosno dijete. Za missMAMA pišu doule Hrvatske udruge doula

O dojenju sve već znamo - bar u teoriji - i već smo svašta pročitale. No, ovo pišem iz perspektive mame koja doji punih 10 godina i bliži se kraju te avanture, ali i s pogledom postpartum doule i stručne podrške dojenju u prvim, najranjivijim trenucima. Neću nabrajati fiziološke prednosti dojenja za mamu i bebu, to je jasno.

Slijedi rekapitulacija dojilačkog putovanja od početka do kraja - držite se, grbav je to i nepredvidiv put, a samo jedno je izvjesno - ako čvrsto odlučite, stići ćete do svog cilja. 

Vodič za dojenje: Sve o dojenju na jednom mjestu

1. Mindfulness

Dojenje na početku traje stalno. Stalno, ponekad i neprekidno, dan i noć. Zaboravite na svoje navike i rutine prije dolaska bebe. Ovo je veliki preokret i nema natrag. No, naš mozak i tijelo su spremni - oksitocin nas potiče da učimo o svojoj bebi i sebi kao majci kroz dodir, beskrajne poglede, cjelodnevna maženja i strpljiva njuškanja s obje strane. Ako se prepustimo trenutku, to je blaženstvo. Ako idemo protiv, držeći se fiksnih rasporeda, svojih i tuđih krutih očekivanja, predrasuda i pokušavamo biti one koje smo bile prije, u problemu smo. Rješenje se zove podrška - i dolazi u obliku obitelji, prijatelja, susjeda, doule - koji pružaju neosuđujuću potporu i obavljaju sve drugo dok se mi odmaramo, hranimo i meditiramo dojeći.

2. Out with the old, in with the new

Prošla točka nas teleportira na novu razinu - promjene u mozgu u postpartumu i za vrijeme dojenja potiču nas da promijenimo i prilagodimo pogled na sebe i na svijet, te da obavimo temeljito čisćenje svojih navika i vrijednosti - na bolje. Postajemo pažljivije prema sebi i drugima i ponekad tek tada prihvaćamo svoje tijelo kao vrijedan i samo djelomično obnovljiv resurs.  Usred svog bljuckanja, nespavanja i natezanja cice (i pritom onih pogleda i osmijeha odozdo😍) ustvari imamo jedinstvenu priliku postati empatičnije i produktivnije, a nase riječi i djela usmjeriti na stvaranje boljeg svijeta za svoju mladunčad i sve ostale.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

3. Serijal lekcija o postavljanju granica

Dojenje nam tu nudi široku paletu mogućnosti - od trenutka kad kažete 'NE' sestri u rodilištu koja gura bočicu vasem dojenčetu, preko aktivne normalizacije dojenja u javnosti, do situacije u kojoj svojem zlatu toddlerskog uzrasta uskratite noćne podoje zbog vlastitog mentalnog i fizičkog zdravlja.

'Ne' je vazno u roditeljstvu i zivotu, a dojenje je odličan trening za to.

4. Povezivanje s drugima

Prije svega sa svojom bebom - dojenje je veza koja počinje odmah po rođenju, put je sigurnosti i povjerenja za dijete, a kad se jednom uspostavi, izvor užitka i opuštanja za oboje. U oksitocinski oblak koji vas okružuje uključite i tatu/partnera, obitelj i druge bliske ljude, svi imaju ulogu u tom malom ekosustavu - da te podrže, pomognu, povežu se. Biološki nije predviđeno da majčinstvo odrađujemo same. 

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Oksitocin je i dobar filter za odnose -  u slucaju 'opasnosti' tj. majčinog osjećaja nelagode i nesigurnosti zbog nečijeg pristupa, vrlo brzo te prebacuje u 'medvjedica mode'. 

5. Uživanje u ženstvenosti

Tvoje tijelo se promijenilo, prihvati ga i uživaj u njemu. Tvoje dojke nikada neće biti punije i čvršće nego za vrijeme dojenja, nema tog silikona i filera. Ponekad može potrajati i nakon završetka dojenja, ali rijetke su te sretnice. Gledaj na svoje renesansne atribute s ljubavlju sad i ovdje ❤️

6. Problemi s dojenjem nisu samo problemi s dojenjem

Shvatite ih kao signal tijela da nešto ne štima i nije u skladu s prirodnim poretkom stvari - npr. mastitis se često liječi 'samo' odmorom, hidriranjem i dojenjem na zahtjev. Soor je možda signal da (opet) umor liječimo prevelikim unosom šećera, koji je plodno tlo za gljivice. Plitak hvat i neprihvaćanje dojke - nedovoljno kontakta kožom na kožu, što znači da ne ležimo s bebom nego obavljamo kućanske poslove ili neku drugu ne-nužnu stvar.

Sve smo ih prošle, naučile puno o sebi i prioritetima, stekle veliko samopouzdanje i krenule dalje. 💪

7. Dojenje je pratkično

Jednom kad ga savladaš (a hoćeš, jer je vještina koja se vježba, uči i nauči), dojenje je najjednostavnija stvar na svijetu. Zamisli da moraš razmišljati i aktivno raditi na tome da bebu nahraniš, utješiš, uspavaš... kad postoji instant rješenje za sve (bar do 8 mjeseci bebinog života, a često i duže) i zove se cica.  | Author: Privatni album Foto: Privatni album

8. Tvoja supermoć

Jednom kad ti do neispavanog mozga dođe svijest o tome da možeš proizvesti svu potrebnu hranu (koja je ujedno i lijek i cjepivo i sredstvo za smirenje) za novog malog čovjeka, preplavit će te osjećaj ispunjenosti, svrhovitosti i svemoćnosti. Dojenje je doista super-power! ⚡

(Može se upotrijebiti i kao oružje, ali to sačuvaj za zajedljivce koji misle da je hranjenje bebe u javnosti sramotno, degutantno ili provocirajuće).

9. Dojenje u nosiljci

Level-up supermoć, i vrijedi uložiti truda, vremena i frustracije u ovu vještinu. Kad naučiš dojiti u nosiljci, možeš sve i svijet ti je pod nogama! Beba je namirena i praktički ju ne moraš ni vaditi iz nosiljke, dok se igraš sa starijom djecom, šećeš psa, šopingiraš ili putuješ. 🌏

10. Produženo dojenje

Nije ništa drugo nego biološko dojenje koje se ne prekida radi završetka rodiljnog dopusta ili osuđujućeg pogleda susjede s četvrtog kata. Da li ste znale da ne treba dijete odvikavati od dojenja jer kreće u jaslice? Sa prvim djetetom ni ja nisam znala, a koliko je tu nepotrebnog stresa i poluinformacija koje kruže mamećim grupama. Beba/toddler neće od tete u vrtiću ili bake očekivati dojenje, i one će ga vrlo brzo, brže od očekivanog, moći uspavati i nahraniti na druge načine. A dojenje vam ostaje kao utjeha i opuštanje za oboje kad dođete s posla.   

Dojenje do barem 2. godine djetetova života je i preporuka SZO, a možda i najljepši dio dojenja uopće - tempirate ga kad želite (točka 3. o postavljanju granica), sve izazove ste prošli, oboje uživate do maksimuma, a 'dojenče' vam može dati i verbalnu povratnu informaciju o tome koliko mu je dojenje važno i ugodno.

Spontani prekid dojenja je najnježniji mogući prekid za mamu i za bebu, i fizički i psihički i emocionalno. 

O tome više uskoro 💕

Možda te zanima... Koliko kalorija potrošiš u jednom danu dojenjem? Beba

Vandu možete pronaći na doula.hr

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.