Beba Mama poslije poroda 07. prosinca 2017.

Video: Nevjerojatna količina kose koja ispadne nakon poroda

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U viralnom videu frizerka je na primjeru jedne mame pokazala koliko zapravo kose ispada ženama nakon trudnoće i poroda!

Iako većina žena tijekom trudnoće može primijetiti sjajniju i gušću kosu, blistaviji ten i čvršće nokte, nakon poroda situacija se znatno mijenja. Kosa počinje pojačano ispadati, a ta se pojava može javiti već mjesec dana nakon poroda.

žena češljanje kosa Možda te zanima... Zašto mi nakon poroda pojačano ispada kosa? Beba

Hormoni su krivci za to, jer sva kosa koja je pojačano narasla u trudnoći, mora ispasti. Možda je to razlog i zašto se mnoge novopečene mame odlučuju na drastično skraćivanje kose, poput mame iz ovog videa. Frizerka Christina Kreitel iz Utaha na Instagramu je objavila kratku snimku na kojoj se vidi poprilično velika količina kose koja se bez problema može povući u šaku. Poznato?

Kosa se mijenja u trudnoći i nakon poroda

Ivana Manola, spec. dermatovenerologije, objasnila je da kosa u trudnoći postaje jača i gušća zbog povišene razine hormona estradiola i prolaktina koje usporavaju prijelaz dlake iz anagene (najdulje, aktivne faze koja traje od dvije do šest godina) u telogenu fazu (fazu mirovanja), što za posljedicu ima povišen postotak dlaka u anagenoj fazi.

"U periodu mjesec do pet mjeseci nakon poroda  postotak dlaka koje se nalaze u telogenoj fazi se značajno povećava, do 80 posto, što za posljedicu ima povećani ispad kose  (telogeni efluvijum) i dlake u vlasištu postaju tanje. Ispad kose nakon poroda završava najčešće do 15-og mjeseca od rođenja djeteta, odnosno normalizira se s uspostavljanjem  normalnog menstruacijskog ciklusa nakon poroda“, objašnjava dermatologinja te dodaje kako se ponekad može dogoditi da gustoća i kvaliteta vlasi nakon poroda ostane trajno slabija u odnosu na razdoblje prije trudnoće.

Tada kosu treba prati blagim šamponom, brisati suhim, toplim ručnikom, a kosu je dobro sušiti prirodno ili nižom jačinom sušila za kosu. Također, treba izbjegavati češljanje mokre kose i grubu manipulaciju kose. Oštećena kosa može se "popraviti“ i pravilnom prehranom, odnosno preporučuje se povećati unos vitamina B, E, selena i cinka.

Je li i vama ispadala kosa nakon poroda? Napišite nam na forumu svoje iskustvo!

Možda te zanima... 6 razloga zašto sam skratila kosu tijekom trudnoće Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.