Beba Mama poslije poroda 29. listopada 2013.

Urez međice na porodu uzrok inkontinencije?

žena tajna
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako se na porođaju koriste metode namijenjene potpomaganju rađanja, proširuju se mišići na zdjelici, a rasteže se i mišić koji zatvara izvodnu mokraćnu cijev što može biti uzrok inkontinencije, kaže ginekolog Ivan Fistonić koji inkontineciju liječi metodom laserske neinvazivne vaginoplastike

Četrdeset posto žena iznad 35 godina pati od nekog vida nelagode pri zadržavanju mokraće ili prilikom spolnog odnosa, a glavni razlog tome je rastezanje rodnice. 

Ginekolog prim. dr. sc. Ivan Fistonić, koji je prvi u Europi uveo metodu laserske neinvazivne vaginoplastike, za Zdravu Kravu pojasnio je kako ovaj zahvat može poboljšati kvalitetu života, a kao glavni uzrok relaksacije rodnice i mišića dna zdjelice ističe porođajnu traumu.

Proširivanje mišića zdjelice

''Porođaj, pogotovo uz urezivanje međice, ginekološka operacija ili pak proces starenja, mogući su razlozi za nepovratno rastezanje mišića dna zdjelice i rodnice.

Ako je porođaj operativan i ako se pritom koriste metode namijenjene potpomaganju rađanja, kao što je primjerice vakuum, proširuju se mišići na zdjelici i tako se ujedno proširuje kolagen, bjelančevina zaslužna za čvrstoću vezivnog i mišićnog tkiva.

Rasteže se i mišić koji zatvara izvodnu mokraćnu cijev te počinje propuštati urin pri stresnim situacijama kao što su trčanje, hodanje, kašalj ili kihanje'', objašnjava ginekolog prim. dr. sc. Fistonić koji jedini u Hrvatskoj izvodi zahvat laserske neinvazivne vaginoplastike kojim se liječi inkontinencija.

Više o laserskoj neinvazivnoj vaginoplastici pročitajte na portalu Zdrava Krava.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.