Beba Razvoj u 1. godini 24. siječnja 2024.

Evo kada bebe počinje prepoznavati svoje ime...

Foto: Pexsels/Sarah Chai
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada biramo ime za bebu, ulažemo toliko energije i vremena, jer je ova odluka veoma važna. A kada će dijete uopće prepoznati svoje ime?

Mnogi roditelji se pitaju kada beba počinje prepoznavati svoje ime, obzirom da započinju s prepoznavanjem zvukova sa svega par mjeseci. Beba od trenutka svog rođenja sluša vaš glas i vrlo ga rano počinje prepoznavati, jer na kraju krajeva osluškivala vas je i u trbuhu. Međutim, njen odgovor na vlastito ime dolazi malo kasnije.

Kao i kod progovaranja, prohodavanja, i ovo se razlikuje od djeteta do djeteta. 

Kada će beba reagirati svoje ime?

Mnogi roditelji jedva čekaju ovaj trenutak i pitaju se kada će dijete zaista reagirati kada ga zovemo. Stručnjaci kažu da se ovo može primijetiti između 8. i 10. mjeseca. Kao i kod svih ostalih prekretnica, ne postoji točno određeno vrijeme kada će dijete prepoznati svoje ime. Do 15. mjeseca dijete će vjerojatno početi direktno reagirati na svoje ime.

Možda te zanima... Kada bebe počnu govoriti 'mama', a kada 'tata'? Beba

Kako dijete počinje prepoznavati ime?

Sve bebe su drugačije, pa se i ovo razlikuje od djeteta do djeteta. Ipak, postoje neki pokazatelji da počinje reagirati na ime

  • Kada čuje svoje ime, počinje se okretati da vidi odakle taj zvuk dolazi
  • Zastane s onim što radi jer je čulo ime
  • Dijete se nasmiješi ili glasom reagira kada ga čuje

Kako pomoći svojoj bebi da prepozna svoje ime?

Ako želite pomoći svojoj bebi da prepozna vlastito ime, dr. Russell Horton, certificirani pedijatar iz Banner Healtha u Arizoni predlaže da ga što ranije počnete upotrebljavati u obraćanju djetetu i pokušate biti dosljedni.

"Ponavljanje je ključan faktor pomoću kojeg dojenčad i mala djeca uče", kaže Horton. Dok pomažete svojoj bebi da nauči prepoznati svoje ime, važno je koristiti i topao glas.

Ipak, nemojte se brinuti niti razmišljati previše. Beba svoj govor i razumijevanje istog razvija polako i s vremenom. Ako primijetite da je prošlo mnogo vremena, a dijete još nije progovorilo, nemojte paničiti već popričajte s pedijatrom ili logopedom. Oni će vas uputiti na to da li je potrebno raditi nešto dalje.

Možda te zanima... Zabavni načini koji će potaknuti razvoj govora kod bebe Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.