Beba Razvoj u 1. godini 01. veljače 2024.

Zašto se neke bebe zacene i što možeš napraviti?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zacenivanje je relativno često kod beba starih šest mjeseci, ali može da se javi i ranije i kasnije, i obično je posljedica snažnog bola ili straha. Uglavnom djeluje strašnije nego što jes, pa mnogi roditelji zacenivanje opisuju kao jedno od traumatičnijih iskustava iz prvih godina svoje djece.

Je li ti poznata situacija - beba počinje jako plakati i zadržavati dah, a ta sekundica tebi traje kao vječnost?  Upravo je viralni TikTok video u kojem uplakana beba ostaje bez daha zabrinuo mnoge. Odrasla osoba drži malo dijete kojem su otvorena usta i djeluje smrznuto. Na trenutak je prestalo disati.

Možda te zanima... Kako glasom umiriti bebu koja plače? Beba

"Ovako izgleda zadržavanje daha", pokazao je liječnik Fayez Ajib, koji je pojasnio zašto je ova pojava relativno česta kod djece u dobi od 6 do 18 mjeseci.

"To je nešto poput refleksa, obično je odgovor na neki događaj koji je naljutio ili zaprepastio dijete. To je zastrašujuće iskustvo, ali zadržavanje daha obično ne uzrokuje dugotrajnu štetu niti ima bilo kakve štetne učinke na mozak", kaže.

@lifeofadoctor Breath holding spell explained#greenscreenvideo ♬ original sound - TJ

Prema dr. Ajibu, zadržavanje daha ne događa se namjerno i epizode obično traju jednu minutu. Ponekad se zbog njih beba onesvijesti. 

Pedijatrica Betty Choi za Parents je potvrdila da su riječi ovog liječnika točne.

"Nakon minute do dvije djeca se vraćaju u svoje normalno stanje. Zadržavanje daha uobičajeno je kod djece stare od 6 do 18 mjeseci, dostiže vrhunac oko druge godine, a obično prestaje nakon pete godine", napomenula je.

Što učiniti za vrijeme napadaja?

Ne postoje jedinstvene upute što je najbolje učiniti za vrijeme napadaja već je taj postupak  individualan za svako dijete. Korisno je pokušati prekinuti napadaj već u prvoj fazi skretanjem pažnje na neke druge sadržaje: neuobičajenim pokretima (ples, lagano puhanje u lice), glazbom, pljeskanjem, zvoncem.

Možda te zanima... Normalno je da bebe plaču dva sata dnevno Beba


 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.