Beba Razvoj u 1. godini 15. veljače 2024.

Roditelji više ne uspavljuju djecu na ovaj način i to nas je malo rastužilo

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za većinu nas, odlazak na spavanje uz mamino pjevušenje uspavanki bio je ritual prije spavanja. Nažalost, danas uspavanke više nisu IN, i da su moderni roditelji polako ukinuli ovaj običaj.

Prema anketi tvrtke za istraživanje tržišta YouGov, koje je provedeno na 2000 ispitanika tek nešto više od trećine novopečenih roditelja djeci mlađoj od pet godina pjeva uspavanke prije spavanja, a 70% roditelja koji još uvijek drže do uspavanki kao dio rituala uspavljivanja imaju preko 45 godina. Anketa je također pokazala da žene češće pjevaju svojoj djeci kao dio rutine odlaska na spavanje nego muškarci.

Iako je tužno vidjeti kako tradicija nekadašnjeg uspavljivanja postaje nevažna, također je zabrinjavajuća zbog nekoliko drugih razloga.  Na temelju studije, novorođenčad s respiratornim distresom ili sepsom puno bolje se osjeća dok sluša svoje roditelje kako im pjevuše

Provedeno je mnoštvo istraživanja o uspavankama i ima toliko koristi od njih. One pomažu u reguliranju bebinih emocija, uspostavljanje snažne rutine, pomaže u stvaranju snažne veze između roditelja i djeteta, pomaže bebi u učenju jezika i potiče kognitivni razvoj. 

Možda te zanima... 10 najvećih pogrešaka kod uspavljivanja djeteta Beba

Dječje pjesmice za brže ozdravljenje

U istraživanju, provedenom u Regionalnom medicinskom centru u Tallahasseeju na Floridi, u kojemu je promatrano pedeset i dvoje nedonoščadi i novorođenčadi niske porođajne težine, istraživač je ustanovio da je šezdeset minuta vokalne glazbe, uključujući uspavanke i dječje pjesmice, boravak u bolnici u prosjeku skratilo za pet dana. U skupini djece koja su slušala glazbu prosječan gubitak težine također je bio za otprilike 50 posto manji, uzimala su manje hrane, a razina stresa je snižena.

Umirujući ritam srca

Glazbeni producent Terry Woodford prije nekoliko je godina sastavio zbirku uspavanki koje su obuhvaćale i zvuk kucanja ljudskog srca i koje se moglo uporabiti za smirivanje novorođenčadi i male djece te za njihov bolji san. U početku je snimku darovao djelatnicima 150 vrtića, ali je do njih došlo i nekoliko bolnica koje su ih također iskušale. U bolnici Helen Keller u Alabami izveden je pokus s pedeset i devetero novorođenčadi te je ustanovljeno da je 94 posto djece izložene glazbi odmah zaspalo bez bočice ili dude.

Možda te zanima... Roditelji provedu čak 82 dana godišnje na uspavljivanje djece Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.