Beba Mama poslije poroda 05. studenoga 2019.

Tabu tema nakon poroda o kojoj je ženama neugodno pričati

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Velikom broju žena neugodno je razgovarati o inkontinenciji s partnerom i prijateljima, a počinju i izbjegavati aktivnosti kao što su vježbanje i seks. Dobra vijest je da mogu pomoći Kegelove vježbe koje je jednostavno izvoditi kod kuće

Dolazak dugoočekivanog djeteta najsretniji je događaj u životu žene, ali za neke majke, porođaj je toliko emotivno i fizički traumatičan da ostavlja posljedice do kraja života.

Prema jednom istraživanju otkriveno je da je trećini žena (33 posto) kod kojih se pojavila urinarna inkontinecija nakon porođaja, neugodno razgovarati o tome s partnerom, a gotovo polovici (46 posto), nije ugodno o tome pričati s prijateljima. 

Budući da žene ne traže pomoć, osjećaju se usamljeno i izolirano, što negativno utječe na njihove veze i posao, a zbog tog problema izbjegavaju vježbanje i seksualne odnose.

Kate Winslet Možda te zanima... Glumica otkrila neugodnu žensku tajnu nakon poroda Roditelji

Češća kod žena koje rode vaginalno

Starenje, pretilost i porođaj povećavaju rizik, a finski istraživači otkrili su da žene koje rode vaginalno imaju veću mogućnost razvijanja urinarne inkontinencije od žena koje su rodile carskim rezom. Pretpostavlja se da je i urezivanje međice moguć razlog inkontinencije.  

Vaginalni porod povećava mogućnost razvijanja stresne urinarne inkontinencije, a češća je kod žena koje su rodile više puta. Do stresne inkontinencije najčešće dolazi kod kihanja, kašlja, smijeha i dizanja tereta i žena nema nagon za mokrenje.

Druga vrsta je urgentna urinarna inkontinencija koja uključuje jaku i iznenadnu potrebu za mokrenjem. I kod nje su istraživači došli do zaključka da je mogućnost za razvijanje kod vaginalnog poroda veća. 

inkontinecija | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Nasreću, većinu slučajeva urinarne inkontinencije moguće je liječiti bez lijekova ili operacije, kroz vježbe koje jačaju mišiće zdjelice, a koje su lagane za izvoditi bilo gdje.

Kegelove vježbe sprječavaju inkontinenciju

Dno zdjelice sastoji se od nekoliko slojeva mišića. Tijekom života, za vrijeme trudnoće i nakon poroda dolazi do slabljenja mišića, što može dovesti do problema kao što je inkontinencija. Kod žena koje su više puta rodile, mišićni tonus popušta te se time remeti funkcija mokrenja, stvaraju se češće upale mokraćnih puteva pa čak i organa (prije svega maternice). Neki od ovih poremećaja mogu se spriječiti izvođenjem Kegelovih vježbi.

"Kegelove vježbe uglavnom djeluju na cjelokupnu tzv. dijafragmu zdjelice. Za normalan spolni život neophodan je potpuni integritet zdjeličnih organa i mišića te bilo kakvo remećenje svakako pogoršava spolni život, a time vrijedi i obrnuto. Olakšavanje poroda je svakako značajna prednost ovakvih vježbi jer se mišićima povećava elasticitet, njihova snaga i voljna relaksacija, što sve zajedno može biti povoljno'', objašnjava ginekolog Erden Radončić

mama i beba Možda te zanima... Je li urez međice na porodu stvarno potreban? Trudnoća

Kako izvoditi Kegelove vježbe?

  • Lezi na leđa, postrance ili na trbuh, s razmaknutim nogama i opuštenim prsima
  • Stisni mišiće i uvuci donji dio zdjelice. Trebala bi osjetiti kako se mišići sa strane zatežu, a unutarnji fiziološki prolazi postaju napeti. Usredotoči se na prednje mišiće, oko uretre i vagine
  • Stavi ruku iznad stidne kosti i podigni gornji dio tijela prema ruci kao da stišćeš porođajni kanal. Zadrži taj položaj 2-3 sekunde, a onda se vrati u početni položaj i potpuno opustite. Vježbu ponovi
  • Prije vježbanja valja isprazniti mokraćni mjehur
  • Preporučujemo da eksperimentiraš pokušavajući stiskati pojedine mišiće dna zdjelice i varirajući trajanje pojedine kontrakcije, na primjer uspori stisak, izvedi više snažnijih stisaka i slično
  • Pri izvedbi Kegelovih vježbi veliku pozornost valja obratiti kvaliteti izvedbe
wc, žena, kupaona Možda te zanima... 12 neugodnosti nakon poroda na koje te nitko nije upozorio Beba


 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.