Beba 15. prosinca 2023.

Evo zašto mame i djeca često imaju rođendan u istom mjesecu – čini se da to nije slučajnost

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako nam se za neke stvari čini da je razlog isključivo – slučajnost, nekad smo zapravo u krivu i nekad se može objasniti znanstveno odobrenim činjenicama da to – nije slučajnost.

Znaš li puno mama koje slave rođendan u istom mjesecu kad i dijete? Jesi li i ti među njima? Kad god čujemo za takvo nešto, uvijek nam se to čini kao simpatična podudarnost, zabavna slučajnost. No, iako nam zdrava logika nalaže da je to slučajnost – jer, što bi drugo moglo biti – čini se da zapravo za to postoji znanstveni razlog. Tako barem piše u studiji objavljenoj u časopisu Population Studies.

Možda te zanima... Statistika kaže: Ovo je najpopularniji datum rođenja u svijetu! Roditelji

Istraživanje koje je prethodilo ovoj studiji pokazalo je da djeca i njihove mame slave rođendane u istom mjesecu previše često da bi se to moglo objasniti slučajnošću, a ista je stvar s braćom i sestrama. I tate vrlo često dijele svoje rođendanske mjesece s djecom, ali u nešto manjoj mjeri nego mame. Istraživanje je također pokazalo i da su roditelji često rođeni tijekom istog mjeseca.

Dakle, istraživanje je doslovno pokazalo da su majke rođene u svibnju rodile više beba u svibnju, majke rođene u lipnju rodile su više beba u lipnju, i takav uzorak se ponavlja previše često da bi bio slučajnost. Proučili su istraživači s tim ciljem čak 10 milijuna beba rođenih u Španjolskoj i Francuskoj tijekom razdoblja od 1980. do 2019. godine.

Iako nisu sasvim sigurni zašto je to tako, odnosno nije točno identificiran mehanizam tih odnosa ponavljanja, činjenica je da razdoblje rođenja mame utječe na razdoblje rođenja djeteta. Dakle, veća je vjerojatnost da će žena roditi u mjesecu u kojem je i ona rođena. A slično se događa i između ostalih članova obitelji.

Istraživače je iznenadilo koliko često i partneri dijele mjesec rođenja, a objasnili su da postoji mnogo razloga zašto je to tako. Naime, na obrasce rođenja obično utječu stvari poput godišnjih doba, ekonomije i praznika.

"Zašto je veća vjerojatnost da će pojedinci izabrati partnera rođenog u istom mjesecu kao i oni?" pitali su istraživači. "Ovo možda i nije iznenađujuće s obzirom na dvije činjenice: prvo, partnerstva obično sklapaju ljudi sličnih socio-demografskih karakteristika i, drugo, dokazi su u brojnim prilikama pokazali da različite socio-demografske skupine pokazuju različite vremenske obrasce rađanja."

Zanimanje javnosti izazvale su obitelji koje dijele rođendane, čak i iste datume rođenja. Na primjer, jedna mama iz Floride rodila je svoje troje djece 25. kolovoza, u razmaku od tri godine, što je izuzetno rijedak događaj. Još jedna obitelj u Alabami, gdje su mama i tata nedavno postali roditelji – i to na zajednički rođendan.

Ipak, takve su priče poprilično rijetke. Ova posljednja, na primjer imala je šansu, kako su rekli, „jedan prema 133.000“. No, slučajnost ili ne, zabavno je! Sve dok ti dijete ne „preuzme“ tvoj rođendan kad ga dijelite…

fb Možda te zanima... Troje djece rodila na isti dan tri godine zaredom Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.