Školarci 22. studenoga 2023.

Trebaju li slavljenici otvarati poklone na rođendanskim proslavama, iz pristojnosti?

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Često se mame na internetu zapitaju je li nešto što je njima zapelo za oko u redu, nekad samo zato što su se one same šokirale time. I onda se jave svi oni koji imaju neko mišljenje o tom i na kraju se dogodi da se mišljenja potpuno razlikuju, a mi shvatimo da je ili naše ili tuđe mišljenje vrlo neobično…

Rođendani. Rođendani su pokloni. Dobro, znamo da nisu i znamo da nije smisao u poklonima, nego u nečem sasvim drugom, ali znamo isto tako da su rođendanski pokloni važni. Klincima najviše, naravno, ali i roditelji vole „škicnuti“ u te čarobne šarene papire i vidjeti što se u njima skriva… A tek kad je u pitanju proslava rođendana, pa je tih poklona ipak više nego 2, 3, e onda iznenađenju i uzbuđenju nema kraja.

Možda te zanima... Mama odbila ostati na dječjem rođendanu, objavila to, pa razbjesnila mnoge Roditelji

No, kako su se rođendanske proslave preselile u igraonice, gdje se uglavnom dolazi desetak minuta ranije ili se utrčava baš na sami početak, s tim da roditelji nisu s djecom na rođendanu… Ma, sve znaš, uglavnom sve funkcionira na istom principu, pa onda poklone dijete vidi samo u vrećici kad ih primi i preda roditelju koji s morem ukrasnih vrećica kreće prema autu. Vrećice ostaju tamo, a pokloni se otvaraju kod kuće, nakon rođendana. Naravno, u krugu obitelji. I to svi samo ako mama i tata neki ne spreme za neku drugu priliku…

E, sad je li to u redu ili nije, gubi li se nešto ovakvim načinom ili ne, o tom bi se dalo raspravljati. Jedna se mama na internetu zapitala je li to novi trend – ne otvaranje poklona na rođendanu, a taj joj se trend, da se naslutiti, uopće ne sviđa.

Novi trend ne sviđa se svima

Mama Nichole Roberts pokrenula je veliku raspravu kada je u svom videu primijetila da djeca zapravo više ne otvaraju rođendanske darove na svojim zabavama i rekla otvoreno kako je ona ljutita zbog ove promjene u "bontonu rođendanskih zabava". Očekivala je, vjerojatno da je mnogi roditelji podrže, ali to se nije dogodilo. Štoviše, iako je svoje mišljenje objavila na TikToku u obliku videa, svoj je video kasnije uklonila. Naime, mnogi drugi roditelji smatraju da je ovo zapravo izvrsna alternativa tradicionalnijim rođendanskim zabavama.

"Odvela sam svoju djecu na dvije zabave u posljednjih mjesec dana i na obje zabave dijete nije otvorilo svoje rođendanske darove", rekla je Nichole Roberts u videu koji je uklonjen. No, Internet sve pamti. “Znate kako, idemo na zabavu, stavimo poklon na veliki stol i sva djeca kažu: 'O moj Bože, što je unutra?' I onda radimo stvari koje već radimo na rođendanu i onda odemo kući i nitko ne otvori niti jedan dar.”

Kaže da je zapravo u pitanju svojevrstan prešutan dogovor roditelje o tome zašto roditelji više ne dopuštaju svojoj djeci da otvaraju darove pred gostima. Smatra se, kaže ona, da je to "neuviđavno i nepristojno", i to iz raznih razloga, što ona smatra smiješnim.

“Na primjer, volim kad djeca otvaraju svoje darove. Tako su uzbuđeni. Klinac koji je dao dar uzbuđen je što vidi kako njegov prijatelj dobiva poklon. Volim zapamtiti te poklone i razmisliti koji bi se mojoj djeci mogli svidjeti,” nastavila je, ali zaključila: “Navodno ćemo uopće prestati otvarati darove na rođendanskim zabavama.”

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Njen je sin, baš nedugo prije nego što je ona snimala video, upravo proslavio svoj rođendan i na njegovoj su se proslavi – otvarali pokloni pred gostima, a sva su djeca, rekla je, s veseljem gledala sve te darove. Njoj je to nešto što ne bi nikako propustila i ne vidi zašto bi se to propuštalo i izbacivalo s „dnevnog reda“ rođendanskih proslava.

A mi ne možemo reći baš da se slažemo s njom. Kao prvo, pokloni nisu bit rođendana – odnosno barem mi kao roditelji želimo postići to da naša djeca ne gledaju na to kao na nešto spektakularno i kao da je to jedini smisao rođendana. Ako organiziramo veliko otvaranje svih poklona pred svima, onda nekako to baš i nismo postigli. Kao drugo, na taj način u nezgodan položaj dovode se oni roditelji koji možda nemaju dovoljno novca za velike i skupocjene poklone…

I naravno da nije bitno koliko je poklon plaćen, naravno da nije bitno koliko je velik ili impresivan, ali znamo da su djeca okrutna i brutalno iskrena, pa se nakon otvaranja nekog grandioznog poklona može dogoditi da reakcija slavljenika na neki skromniji bude, hm, neprimjerena. Bez ikakve loše namjere, naravno, ali nije ugodno za dijete koje je donijelo skromniji poklon, zar ne?

Kao treće, zar baš moraju odjednom otvoriti i vidjeti sve? Nekad je čar u tom da se rasporede pokloni i otvaraju možda neki drugi dan, kad je uzbuđenje manje, kad je dijete manje umorno (zbog tog istog uzbuđenja) i manje razdražljivo. A možda i da se spriječi otvaranje poklona koje dijete već ima, koje možda neće nikad koristiti, koje bi se moglo možda zamijeniti…

Može i drukčije

U komentarima na video o kojem smo govorili oglasilo se dosta pratitelja i pratiteljica koji se ne slažu s ovom mamom. Jedna je mama imala slično objašnjenje onom što smo već spomenuli: "Moja djeca ih otvaraju kad smo sami jer imaju prijatelje koji ne mogu donijeti dar, a mi ih ne želimo osramotiti."

Druga je mama imala još jedan važan aspekt za istaknuti: “Ne! Ne želim da se otvori milijun igračaka i da se pola komada izgubi prije nego zabava završi", što je vrlo suvislo, posebno u vremenu kad klinci često za rođendan dobiju na primjer Lego kockice.

Neke su mame imale vrlo simpatične alternativne prijedloge, koji su nas oduševili. "Otvaramo darove nakon što svi odu, a zatim ih slikamo nakon što ih on otvori i šaljemo slike osobi koja mu je to kupila uz zahvalu punog srca," napisala je jedna, dok je druga bila izravna: ”Počnimo novac smatrati normalnim poklonom! Zatražite 10 eura od svakog djeteta kao dar i tada će slavljenik moći odabrati nešto što je želio!”.

No, da Nichole nije usamljena u svojim stavovima pokazuju komentari koji su bili potpuno iskreni i – brutalni. "Ako ne otvore poklon, nosim ga sa sobom kad odemo", napisala je jedna mama.

Možda te zanima... Mama influencerica razljutila se jer je mama slavljenice ponizila njenu kćer zbog – torte Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.