Beba Dojenje 25. studenoga 2018.

Znanost: Majčino mlijeko je doista čarobni napitak

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Donosimo ti šest zanimljivih stvari koje je znanost dokazala o majčinom mlijeku, ali i objašnjenja koliko se mamino tijelo prilagođava kako bi dala najbolje svojoj bebi

Čak i kad čvrsto vjeruješ da je dojenje najbolje i da je majčino mlijeko nevjerojatno, uvijek se otkriju nove spoznaje koje to još potvrde. S obzirom na način na koje se majčino mlijeko prilagođava različitoj dobi dojenčadi i njegovom imunološkom sustavu, jedino što se za njega može reći da je super hrana. 

"Nevjerojatno je da tvoje tijelo može pružiti takav čarobni napitak za bebu. To je još samo jedan dokaz da znamo intuitivno što je majčinstvo", objasnila je Diana Spalding, primalja i urednica na portalu Motherly.

Nevjerojatne činjenice o dojenju i majčinom mlijeku

Evo što znanost kaže o majčinom mlijeku: 

1. Majčino mlijeko mijenja se ovisno o spolu djeteta

Istraživanja su pokazala da je sastav majčinog mlijeka različit ovisno o tome hrani li mama dječaka ili djevojčicu. Specifično, mlijeko koje se proizvodi za ženske potomke ima tendenciju da ima niži postotak masnoće i proteina u odnosu na mlijeko za dječake. Ali neka istraživanja pokazuju da mlijeko ima fantastičnu mogućnost prilagodbe ovisno u kulturi u kojoj mama živi. Istraživanje objavljeno 2012. u časopisu Nature found, pokazuje da mame u Keniji stvaraju masnije, kvalitetnije mlijeko za kćeri - zbog čega su znanstvenici postavili hipotezu da djevojke donose korist za svoje obitelji kroz brakove koji će biti korisni i važno je da budu snažne i zdrave.

Možda te zanima... Veličanstvene fotografije: Kako dojenje izgleda diljem svijeta Beba

2. Sastav majčinog mlijeka mijenja se ovisno o djetetovoj dobi

Svaka mama koja je svjedočila kolostrumu nakon poroda, zna koliko se mijenja njezino mlijeko. Ove promjene nastavljaju tijekom dojenja i rasta bebe. Prema istraživanju koje je objavljeno u časopisu Pediatrics, sadržaj masnoća i kalorijska vrijednost u mlijeku kod mama koje doje dulje od godinu dana "znatno je povećana" za razliku kod mama koje imaju male bebe. 

Možda te zanima... Već i kraće dojenje štiti bebu od sindroma iznenadne dojenačke smrti Beba

3. Majčino mlijeko se prilagođava kada je beba bolesna

Istraživanja pokazuju da dok je dijete bolesno, majčino mlijeko ima veći broj leukocita. Još je nevjerojatnije kako su se te informacije prenijele od djeteta do mame. Iako se još to tek treba saznati, postoje jasne znanstvene naznake da se signali prenose od djetetovih usta do majčinih bradavica i tako dijete dobiva više antitijela. 

4. Dojenje smanjuje stope određenih bolesti

Istraživanja pokazuju da dojene bebe kasnije u životu imaju nižu stopu astme i alergije, a razlog su kratkolančane masne kiseline koje su pronađene u majčinom mlijeku, a koja jačaju imunološki sustav djeteta. U nedavnom istraživanju Sveučilišta Lund došlo je do spoznaje da bjelančevine pronađene u majčinom mlijeku mogu pomoći u borbi protiv raka.

Možda te zanima... Uspavljivanje dojenjem - dobra ili loša navika? Beba

5. Majčino mlijeko posebno je za razvoj mozga bebe

Iako svi sisavci proizvode oligosaharide u mlijeku, ljudsko majčino mlijeko proizvodi super oligosaharide - više od dvjesto vrsta oligosaharida. Što je nevjerojatno? Naše bebe ne mogu ni probavati ove jednostavne šećere. No, iako izravno ne mogu probaviti ove jednostavne šećere, istraživanja pokazuju da pomažu kod produktivnosti dojenčadi i drugih oblika energije. Sljedeći taj trag, evolucijski znanstvenici vjeruju da mame (potpuno podsvjesno) ulažu energiju u proizvodnju oligosaharida kako bi bebe imale veći poticaj.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

6. Dojenje tijekom noći pomaže bebi kod spavanja

Ovo je dobra vijest za sve bebe koje imaju noće podoje. Majčino mlijeko proizvedeno u predvečerje ima veću razinu nukleotida koji potiču spavanje za razliku od mlijeka koje je proizvedeno tijekom dana. Istraživači još uvijek se otkrivaju nove kvalitete majčinog mlijeka.

dojenje mama majka beba Možda te zanima... Noćni podoji: da ili ne? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci