Beba Dojenje 25. kolovoza 2018.

Dojenje tuđe bebe - kada i je li uopće prihvatljivo?

Foto: Facebook/Marcos Heredia
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je dojenje tuđe bebe davno bila potpuno normalna pojava, ta je tradicija izumrla u modernom društvu. Međutim, ono se i dalje događa, ali najčešće u dogovoru između prijateljica ili spletom okolnosti kao što pokazuju nedavni primjeri

Posljednjih godina, a posebno trendom društvenih mreža, sve češće mogli smo svjedočiti pričama u kojima žene doje tuđe dijete, kako dogovorno, tako i u slučajnim situacijama u kojima su se neke od njih našle. 

'Wet nursing' u prošlosti je bila normalna pojava, čak i plaćena profesija

Pojam 'wet nurse' u izravnom prijevodu značila bi 'mokra sestra', a označava ženu koja doji dijete koje nije njezino. Nekad davno, dojenje tuđe bebe, tj. 'wet nursing' bila je uobičajena pojava. Među bogatijim društvenim staležima bilo je visoko organizirana i dobro plaćena profesija, ali do početka 20. stoljeća - u takvom obliku je u potpunosti nestalo

Nakon što se dogodio veliki uspon adaptiranog mlijeka, nekoć uobičajena 'usluga' postala je tabu tema, posebno u zapadnim zemljama. U novijoj povijesti, dojenje je ponovno postalo trend, a majke novorođenih beba sve više osjećaju pritisak da doje pod svaku cijenu. Međutim, prekratki porodiljni dopusti u nekim zemljama i česti problemi s dojenjem mogli bi ponovno vratiti zaboravljenu tradiciju 'dojenja tuđe bebe'. I na Klokanici smo pisali o sličnim primjerima, poput izdajanja mlijeka za prijateljičino dijete, ali bilo je i slučajeva gdje su žene dojile tuđu djecu bez znanja ili pristanka njihovih majki

mame, bebe, prijateljice, žene Možda te zanima... Biste li dojili dijete svoje prijateljice? Beba

Da je dojenje tuđe bebe doista češće nego što se misli, dokazuju i naše mame koje su svoje mišljenje podijelile na Facebooku Klokanice

Mama Anita napisala je kako njezinih troje djece imaju još četvero druge 'braće i sestre po mlijeku': "Pomoći nekome na taj način, predivan osjećaj. Oni kojima je gadljiv taj čin, vjerojatno ni sebe ne doživljavaju kako treba. Tako da...svatko ima pravo na izbor."

Dojiti bebu koju je rodila surogat majka - i to je moguće!

Mama Pamela dojila je svoju kćer, svoju bebu i sestričnu koja je mjesec dana starija od njezine kćeri, a kako kaže 'dojila bi i još koju bebu da je mogla'.

S druge strane, mama Kate imala je na početku problema s dojenjem pa je zamolila jednu mamu da podoji njezino dijete: "To je bilo usred noći, najglasniji plač ikad, ja bespomoćna, a ona je izdajala i bacala nakon što bi podojila svog bebača. Moj sin je bio sit i zadovoljan, njen također skupa s njom. I zahvalna sam joj do neba, a bez problema je nastavio dojiti kod mene nakon što je mlijeko nadošlo."

milk meg Možda te zanima... Izazvala podjele nakon što je podojila dijete svoje sestre Beba

Neki od primjera dojenja tuđe bebe trenutno se šire internetom, a dok je jedan od njih naišao na veliko odobravanje i slavlje plemenitog čina, drugi je šokirao i zgrozio većinu javnosti

Dirljiva priča koja je rastopila srca

Pozitivan primjer dolazi iz Argentine gdje je policajka Celeste Ayala nedavno napravila jednu veliku gestu punu ljubavi. Naime, ona je bila na dužnosti u jednoj argentinskoj dječjoj bolnici kada je zaprimljena neuhranjena šestomjesečna beba za koju je na prvi pogled bilo jasno da živi u teškim uvjetima. Maleni dječak je plakao kada su ga socijalni radnici zajedno s petero starije braće doveli u bolnicu. Policajka je odmah uočila da bolničko osoblje ima previše posla u tom trenutku te ih je upitala može li ona primiti bebu i nahraniti je.

"Primijetila sam da je gladan, stavljao si je ruku u usta. Pitala sam mogu li ga zagrliti i podojiti. Bio je to tužan trenutak, slomilo mi se srce dok sam ga gledala. Društvo bi trebalo biti osjetljivije na probleme djece, ovo se ne može događati", rekla je policajka. 

majčino mlijeko, izdajanje Možda te zanima... Nakon gubitka bebe, mama donirala 350 litara majčinog mlijeka Beba

Sve je snimio drugi policajac, Celestin kolega koji je fotografiju objavio na društvenim mrežama: "Želim javno pokazati ovu veliku gestu punu ljubavi koju si danas učinila za ovu bebu koju nisi poznavala, ali prema kojoj nisi oklijevala ponašati se kao majka", napisao je policajac Marcos Heredia. 

Majke se udružile i jedna drugoj daju svoje mlijeko za bebe

Dojenje tuđe bebe unatoč majčinom neodobravanju

Drugi primjer je priča koja već neko vrijeme kruži društvenim mrežama, a dolazi iz SAD-a gdje je jedna majka ostala šokirana vidjevši snimku videonadzora iz jaslica u kojima je svog tromjesečnog sina ostavila na brigu odgojiteljicama. Naime, nakon što je već dva puta odbila odgojiteljičin prijedlog da doji njezino dijete, majka je ostala zgrožena nakon što je vidjela da je njezina želja u potpunosti izignorirana

mama doji dvije bebe Možda te zanima... Dojila tuđu bebu: 'Nadam se da bi svaka žena napravila ovo za moje dijete' Beba

"Rekla je da je i sama majka dvomjesečnog sina i pitala me želim li da doji i moje dijete dok je u jaslicama, što sam ja čak dva puta odbila", rekla je bijesna majka i dodala: "Kao mami, ona je nešto uzela od mene, a ja nisam mogla braniti svoje dijete jer nisam tamo."

Odgojiteljica je nakon ovog događaja otpuštena, ali majku je dočekalo još problema s obzirom da je njezino dijete imalo ozbiljnu reakciju. Kako je maleni prijevremeno rođen i ima intoleranciju na laktozu, majka tvrdi kako je taj dan završio u bolnici. "Što se mene tiče, protiv njega počinjeno je kriminalno djelo. Ne samo da smjestila moje dijete na svoja prsa unatoč mom protivljenju već je naštetila mom djetetu jer ima intoleranciju na laktozu, znači njegovo tijelo primilo je nešto što ono ne može probaviti", rekla je majka. 

I dok postoje prednosti dojenja tuđe bebe, ono se svakako ne smije događati bez majčinog pristanka, što je zapravo slučaj u obje priče. Međutim, jedna od njih oduševljava javnost, a druga nailazi na velike kritike. 

Što vi mislite o ovim primjerima, ali i općenito o dojenju tuđe bebe? Pišite nam u komentarima. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci