Beba Dojenje 05. srpnja 2017.

Dojenje utječe negativno na gustoću kostiju majke?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nutricionistički tim Vitaminoteke objašnjava rezultate švedskog istraživanja mineralne gustoće kostiju majki koje doje te kako paziti na kosti tijekom dojenja

Sigurno ste već bezbroj puta čuli da dojenje pruža brojne blagodati, kako za bebu tako i za majku. Međutim, rezultati nedavnog istraživanja otkrili su da dojenje ima jednu negativnu nuspojavu – mineralna gustoća kostiju majki koje doje sve je manja što je razdoblje dojenja dulje. Zbog toga se postavlja pitanje koje su to dugoročne posljedice za zdravlje vaših kostiju ako dojite svoje dijete?

Zato su švedski znanstvenici odlučili istražiti mineralnu gustoću kostiju kod 95 žena u kasnoj trudnoći pa sve do 18 mjeseci nakon poroda i usporediti je sa mineralnom gustoćom kostiju kod žena koje nisu trudne, odnosno ne doje. Došli su do zanimljivih rezultata koji pokazuju da se tijekom prvih četiri mjeseca nakon poroda smanjila mineralna gustoća kosti kuka, trtičnih kralježaka i goljenične kosti. Također, 18 mjeseci nakon poroda mineralna gustoća goljenične kosti bila je manja nego u razdoblju kratko nakon poroda, ali samo kod majki koje su dojile minimalno devet mjeseci.

Možda te zanima... 11 supernamirnica iz cijelog svijeta za mame koje doje Beba

 

Uloga vitamina D u ženskom zdravlju

Iako su autori istraživanja prvenstveno mislili kako je nedostatak vitamina D uzrok smanjene mineralne gustoće kostiju, mjerenjem statusa vitamina D kod dojilja nisu uočili smanjenje njegove razine tijekom prve godine nakon poroda, odnosno nisu pronašli poveznicu između duljine trajanja laktacije i promjena u razini vitamina D tijekom prve godine.

Nakon detaljnije analize utvrdili su da su za promjene u mineralnoj gustoći kostiju nakon poroda odgovorni tjelesna masa – veća tjelesna masa bila je povezana sa manjim smanjenjem mineralne gustoće kosti, te duljinom laktacije – dulje trajanje laktacije bilo je povezano s većim smanjenjem mineralne gustoće kosti.

žena jede Možda te zanima... 7 idealnih večera za dojilju Beba

 

Znanstvenici su također uočili da što majke dulje doje to im je potrebno dulje vremena kako bi mineralnu gustoću kostiju vratile na vrijednosti koje su imale prije trudnoće, odnosno vrlo kratko nakon poroda. Zaključili su da je ova neobična pojava vjerojatno povezana sa smanjenjem razine estrogena koji također ima zaštitnu ulogu na zdravlje kostiju.

Kako smanjiti gubitak koštane mase?

Međutim, ovakva saznanja ne bi vas trebala omesti u nastojanju da što dulje dojite svoje dijete. Istraživanja su pokazala kako veći ukupni unos kalcija prehranom i dodacima prehrani može imati zaštitnu ulogu protiv negativnih promjena u mineralnoj gustoći kostiju nakon poroda.

dojenje beba Možda te zanima... Ugrožava li menstruacija laktaciju i kvalitetu mlijeka? Beba

Zbog toga u svoju prehranu pokušajte što više uvesti mliječne proizvode, biljne napitke obogaćene kalcijem i vitaminom D, zeleno lisnato povrće te, ako je potrebno, kalcij u obliku dodataka prehrani. Osim toga, pokušajte se što više baviti tjelovježbom koja također može pomoći u jačanju kostiju tijekom razdoblja dojenja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.