Beba Dojenje 20. srpnja 2018.

Noćni podoji: da ili ne?

dojenje mama majka beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Barbara Finderle, primalja i IBCLC savjetnica za dojenje, odgovara čitateljici je li beba od šest mjeseci dovoljno stara za izbacivanje noćnog dojenja i treba li ustrajati u tome

Imam prekrasnu bebicu od 6,5 mjeseci i već duže vrijeme imamo problem s noćnim spavanjem. Beba se budi svaka dva sata kako bi malo okusila dojku. Dojenje traje minutu do dvije i nakon toga opet spava dva sata i sve iz početka. Prilikom dnevnog uspavljivanja uspjela sam je odviknuti od takvog načina uspavljivanja i dovoljno je da joj pjevam, malo je ljuljuškam u naručju i ona vrlo brzo zaspi. Ponekad protestira, ali ipak uspije zaspati. Napominjem da je izričito dojena beba te smo prije malo manje od mjesec dana započeli s dohranom kašicama koje polako, ali lijepo prihvaća. Problem je što me noćna buđenja iscrpljuju. Pedijatrica mi je čak savjetovala da pokušam izbaciti dojenje noću. Jednu noć sam probala na njezino buđenje reagirati maženjem, davanjem dekice koju jako voli i ljuljuškanjem. Zaspala je uz veliko protestiranje i plač. Ali opet se budila svaka dva sata, nekada i prije. Nisam bila ustrajna jer me plač još više iscrpio i opet sam išla linijom manjeg otpora: dojkom. Odlučila sam ispuniti misiju i cilj: pomoći joj da spava bez dojke. Opet sam probala i bila sam ustrajna, podojila sam je tek u 7 ujutro. Pitam se činim li dobro? Trebam li ustrajati? Također me zanima koliko često da bebici nudim kašice? Doručak, ručak, večera ili je dovoljna jedna za sada? 

mama, beba, spavanje, dijete Možda te zanima... Vraćam se na posao, trebam li naučiti dijete na bočicu? Vrtić

Dijete od 6 mjeseci još uvijek ima veliku potrebu za prehranom na majčinim prsima. Međutim, djetetu je to puno više od same hrane. To mu je utjeha i psihička stabilnost. Nemojte djetetu oduzimati nešto što voli na način da plače dok se ne iscrpi i onda zaspi. U konačnici, niti vi ne spavate niti je dijete sretno. Noćne podoje će dijete samo s vremenom izbaciti i nema potrebe da ga forsirate i iscrpljujete i dijete i sebe.

spavanje dojenje Možda te zanima... Da se pita dijete, ono bi izabralo uspavljivanje dojenjem Beba

Dodatne obroke treba uvoditi polako, jednu po jednu namirnicu i u malim količinama, onoliko koliko dijete želi. Svako dijete je individua za sebe i neko dijete će brže prihvatiti drugu hranu, a drugom djetetu to još dugo neće biti glavni oblik prehrane. Pratite svoje dijete i osluškujte njegove potrebe. U isto vrijeme koristite svoju intuiciju koju sve žene imaju samo nam je ponekad malo prikrivena. Sigurna sam da ćete za sebe i svoje dijete napraviti ono što će u konačnici odgovarati svima. 

Možda te zanima... Vodič za odvikavanje djeteta od noćnog hranjenja Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.