Beba Dojenje 19. svibnja 2016.

Hranjive tvari koje su ključni nutrijenti za dojenje

mama beba
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada novorođenče dođe na svijet, njegova tjelesna masa čini samo 5 % tjelesne mase odraslih, ali zato veličina mozga čini 70 % veličine odraslog mozga. Preostali rast mozga odvija se tijekom prve godine života i zato je iznimne važnosti prehrana dojilje

Posljednja 3 mjeseca trudnoće i prvih nekoliko godina djetetovog života ključne su za pravilan razvoj mozga. Kada novorođenče dođe na svijet, njegova tjelesna masa čini samo 5 % tjelesne mase odraslih, ali zato veličina mozga čini 70 % veličine odraslog mozga. Preostali rast mozga odvija se tijekom prve godine života te u predškolskoj dobi, tako da je rast mozga većinom završen do pete ili šeste godine života. U tom osjetljivom razdoblju za rast mozga i razvoj mentalnih sposobnosti, od osobite je važnosti dovoljan unos specifičnih nutrijenata poput DHA.

Unos DHA doprinosi normalnom razvoju mozga i oka dojenčadi

DHA (dokosaheksaenska masna kiselina) pripada skupini omega-3 masnih kiselina te je dominantna gradivna struktura mozga i mrežnice oka pa se smatra da unos DHA u trudnica i dojilja doprinosi normalnom razvoju mozga i oka fetusa i dojene dojenčadi.  DHA je u prvim ključnim godinama života esencijalna odnosno ljudsko tijelo je ne može sintetizirati u dovoljnoj količini što upućuje na nužnost njenog dodatnog unosa. Riba, osobito ona masna, najbolji je izvor DHA.

"Tijekom posljednjih 30 godina brojna su znanstvena istraživanja ukazala na važnost određenih nutrijenata tijekom pripreme za trudnoću, trudnoće i dojenja, a najveći broj dokaza postoji za folnu kiselinu, omega-3 masne kiseline (DHA i EPA), željezo, jod, vitamine B6, B12, D te magnezij. Te hranjive tvari ponekad se nazivaju i ključnim nutrijentima za zdravu trudnoću i dojenje", objašnjava nutricionistica doc.dr.sc Darija Vranešić Bender.

Ključni nutrijenti za zdravu trudnoću i dojenje

Željezo doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti te normalnom stvaranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina i važno je kako za trudnice, tako i za dojilje. Najbolji prirodni izvori željeza u hrani su crveno meso, riba te meso peradiVitamin B6 je prijeko potreban za razgradnju proteina, masti i ugljikohidrata. Jod je potreban za normalno funkcioniranje štitnjače. Najpouzdaniji prehrambeni izvor je jodirana kuhinjska sol – 1 čajna žličica osigurava oko 400 μg joda, a kao dobar prehrambeni izvor ističu se riba i plodovi mora.

Magnezij je mineral koji je zastupljen u ljudskom tijelu u količini od otprilike 25 grama, od kojih je preko 50% smješteno u kostima. Istraživanja upućuju na efikasnost magnezija kod visokog krvnog tlaka tijekom trudnoće, grčeva, konstipacije i dispepsije (žgaravica). Magnezij je također prijeko potreban za normalan rast i razvoj kostiju te održavanje normalne funkcije živaca i mišića. Vitamin D se posljednjih godina razmatra kao nutrijent s brojnim blagotvornim učincima te je uputno prehranu obogatiti ovih dragocjenim vitaminom.

Saznajte sve o važnosti zdrave prehrane prije i tijekom trudnoće te za vrijeme dojenja

Almagea PRENATAL OMEGA3+ dolazi u inovativnoj Licaps® DuoCap™ kapsuli s tekućim punjenjem sadrži kritične nutrijente za zdravu trudnoću i dojenje u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.