Beba Dojenje 15. listopada 2018.

Pametna klupa za dojenje: 'Majkama želimo dati još jednu mogućnost izbora'

Foto: Facebook/Heer
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Dobili smo zamisao kad smo svjedočili posramljivanju jedne mlade mame koja je dojila dijete na javnome mjestu', kaže Ivana Preiss, dizajnerica pametne klupe za dojenje i hranjenje beba

Heer je klupa za dojenje i hranjenje beba. To je mala oaza mira, mjesto gdje se mame jednostavno mogu doći odmoriti, ako žele i izolirati od užurbane sredine javnih prostora, pojašnjavaju dizajneri ove pametne klupe.

38-godišnja Zagrepčanka Ivana Preiss i njezin 43-godišnji partner Filip Vasić iz Beograda ponosno stoje iza design studija 52hours - koji je zaslužan za ideju, concept design, produkt design, strategiju, istraživanje i plasman klupe. Par je svjedočio posramljivanju mlade majke koja je dojila na javnome mjestu i tako je stvorena ideja o klupi za dojenje.

Možda te zanima... Mamina poruka svima koji ne podržavaju dojenje u javnosti Beba

"Proučavali smo i otkrili da stvarno postoji globalni ‘problem’ dojenja na javnome mjestu, da gomila žena ima neugodna iskustva. Ključan problem je zapravo taj što ne postoji dovoljno infrastrukture prilagođene potrebama majki. Nakon tog saznanja napravili smo upitnik o iskustvima žena koje doje i poslali ga u nekoliko zemalja te su rezultati bili stvarno konzistentni. Shvatili smo da imamo nešto stvarno dobro, da se isplati probati te smo odlučili krenuti s dizajnom i proizvodnjom prototipa. Pozvali smo našeg bliskog prijatelja, industrijskog dizajnera Nikolu Kneževića, i on se oduševljen primio zadatka", priča Ivana.

Mame mogu odabrati poziciju koja im najbolje odgovara

Klupa se okreće pa mame mogu izabrati poziciju koja im najbolje odgovara. Heer se i ljulja te tako umiruje i bebe i mame. "Heer ne izolira, nego nudi svakoj mami da ostane u prostoru u kojem želi biti, ali da zadrži kontrolu nad njim. Ako ima društvo ili drugu djecu, ona mogu sjediti kraj nje", ističe dizajnerica i dodaje da će klupa dobro doći u bilo koji javni prostor ili ustanovu.

"Heer bi se savršeno uklopio na aerodromima, u shopping centrima, autobusnim, željezničkim stanicama, robnim kućama, javnim ustanovama, poslovnim središtima, čak i parkovima. Jednom riječju, svugdje gdje se mame kreću. Naši klijenti su poslovni subjekti, ali i javni", kaže Ivana.

Društveni eksperiment: reakcije ljudi na dojenje u javnosti

Finalni proizvod bit će napravljen od ekoloških materijala koji se mogu reciklirati. Funkcionalan prototip napravljen je u Rakitju, u Hrvatskoj, od kombinacije kompozitnih materijala i staklene vune.

Što se tiče cijene finalnog produkta, o njoj još ne mogu govoriti, ali bit će povoljna, obećavaju dizajneri koji su prvi autori ideje o dizajnu koji sluša i poštuje potrebe majki.

Klupu su testirale mame iz Zagreba i Beograda, već imaju 188 zahtjeva u Europi

"Prvi prototip bio je sagrađen od medijapana i sastojao se samo od stolice koju smo onda testirali s petnaestak beogradskih mama. Cilj prvog testiranja bio je utvrditi precizne ergonometrijske parametre koji su potrebni da bi namještaj bio ugodan i zadovoljavao međunarodne ergonometrijske standarde. Nakon toga je uslijedila revizija dizajna i plan izrade složenog funkcionalnog prototipa. Izrada je trajala pola godine i kulminirala prvim milestoneom u svibnju ove godine, kad smo ga opet testirali, s petnaest zagrebačkih mama."

Možda te zanima... Gdje se u Zagrebu nalaze klupe za dojenje i prematanje? Beba

Prije nekoliko dana pokrenuli su kampanju i predstavili Heer u Londonu i već imaju 188 zahtjeva za klupicom u raznim gradovima Europe. I prije njihovog proizvoda bilo je pokušaja da se neke normalne klupe u parku označe kao klupe za dojenje. Ali ovo je prvi put da je rješenje pronađeno kroz dobar i promišljen dizajn u čijem središtu su potrebe majki.

"Od početka, kad smo predstavili mamama naš prvi prototip koji se sastojao samo od stolice od medijapana, reakcije su bile sjajne. Na prvom testiranju majke su pred sobom imale sjedalicu položenu na kantu."

Pred njima nije bio gotov proizvod, ali svejedno su shvatile koncept i oduševljeno ga podržale. Tako je bilo i u Londonu na sajmu. Klupica je bila glavna atrakcija i najinventivniji proizvod na sajmu, o kojoj se brzo pročula vijest tako da su mame same dolazile na štand s namjerom da doje, što je dizajnerima bila stvarno izvanredna potvrda koncepta.

Što mame na Forumu kažu o dojenju u javnosti

U 21. stoljeću dojenje je i dalje tabu tema

"Ima jako puno majki kojima je jednostavno neugodno dojiti na javnome mjestu, koje preferiraju malo privatnosti, kojima je dojenje bolno i komplicirano. Mi majkama želimo dati još jednu mogućnost izbora", govori Ivana i dodaje kako je sama kulturna stigma oko dojenja u javnosti nešto što se ne mijenja preko noći. "Smatramo da je Heer rješenje na pola puta i da može pomoći u razbijanju te kulture stigme. Svaka debata oko Heera je dobrodošla jer govori o tome koliko je bitan problem koji pokušavamo riješiti, a i zato što podiže svjesnost ne samo o njemu, nego i o našemu brendu."

Možda te zanima... 4 razloga zašto mame nikad ne bi smjele dojiti u javnosti Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.