Beba Mama poslije poroda 19. prosinca 2020.

Koliko kalorija potrošiš u jednom danu dojenjem?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedna od važnih prednosti dojenja za mamu je potrošnja kalorija, a znanstvenici su izračunali da se dobivenih 11 kilograma u trudnoći može izgubiti u šest mjeseci nakon poroda isključivo dojenjem!

Odluka o tome hoće li žena dojiti ili ne jedna je od najvažnijih kada rodi. Uz brojne prednosti za bebu, uključujući manji rizik od pretilosti i bolje kognitivne sposobnosti, dojenje ima nevjerojatne prednosti za majku.

Jedna od važnih prednosti dojenja za mamu je potrošnja kalorija. Ženske grudi zapravo postanu tvornica mlijeka tijekom trudnoće, a svoju proizvodnju počinju 24 sata nakon porođaja. 30 grama majčinog mlijeka sadrži preko 20 kalorija, a beba koja se samo hrani majčinim mlijekom prosječno konzumira 700 grama mlijeka na dan tijekom prvih šest mjeseci života. Zvuči zbunjujuće?

Prosječno to znači da dojilja potroši 500 dodatnih kalorija na dan. Ta brojka je veća ako dojenče jede više ili je manja ako ima smanjeni apetit. American Pregnancy Association (Američka udruga za edukaciju u trudnoći) procjenjuje da nove majke potroše dodatnih 425 do 700 kalorija na dan u procesu dojenja.

vježbanje beba mama Možda te zanima... 5 razloga zbog kojih ne gubite kilograme nakon porođaja Beba

Brz gubitak kilograma nakon poroda

Dodatno trošenje kalorija obično dovodi do vidljivog i brzog gubitka kilograma u kombinaciji sa zdravim životnim stilom. Jedno istraživanje pokazalo je da nove mame koje doje izgube dvostruko više kilograma u prvoj godini nakon poroda u usporedbi s mamama koje nisu dojile - 4,9 kilograma u odnosu na 2.17 kilograma. Još jedna nedavna studija, u kojoj je sudjelovalo 30 000 žena, otkrila je da se dobivenih 11 kilograma u trudnoći može izgubiti u šest mjeseci nakon poroda isključivo dojenjem.

chichi Možda te zanima... Pokazala kako grudi izgledaju prije i poslije izdojene litre mlijeka Beba

Međutim, to nije sve što se tiče kalorija i dojenja. Osim što troši kalorije, dojenje također može zategnuti srednji dio vašeg tijela zahvaljujući oksitocinu, hormonu koji se oslobađa tijekom dojenja. Oksitocin uzrokuje kontrakcije maternice, a jako je koristan tijekom trudova. A nakon poroda, oksitocin koji se oslobađa tijekom laktacije pomaže kod smanjivanja maternice na veličinu prije trudnoće. Također, novi dokazi pokazuju da žene koje doje imaju nižu stopu kardiovaskularnih bolesti, ginekoloških karcinoma, pa čak i dijabetesa u usporedbi s majkama koje nisu dojile.

žena ogledalo žensko tijelo Možda te zanima... Plastični kirurg objasnio utječe li dojenje na opuštenost grudi Beba
  • kogahi

    1. Singe mom makes $ 89844 / yr in her spare time on computer without selling or buying any thing, just doing some simple online work. I got inspired and start work now within a month i am making $ 125 per hour. For more information visit ....... www.earn75.com

  • kogahi

    Singe mom makes $ 89844 / yr in her spare time on computer without selling or buying any thing, just doing some simple online work. I got inspired and start work now within a month i am making $ 125 per hour. For more information visit ....... www.earn75.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.