Beba Dojenje 01. rujna 2016.

Upozorenje: Jastuk za dojenje može biti opasan za bebe

jastuk dojenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jastuk za dojenje u obliku slova U može biti smrtonosan za bebe ako se koristi za spavanje, upozoravaju stručnjaci

Jastuk za dojenje u obliku slova U mame često koriste tijekom dojenja kako bi dijete bilo u pravilnom položaju, a tako je i mami olakšano hranjenje. Međutim, neki roditelji djecu stavljaju na ovakve jastuke dok spavaju. Istražitelj Graham Hetrick iz Sjedinjenih Država upozorio je da se ta vrsta jastuka nikako ne smije upotrebljavati dok bebe spavaju jer se tako povećava rizik od smrtnosti.

Nikad ne ostavljajte bebu samu dok spava u autosjedalici!

Troje novorođenčadi se ugušilo dok je spavalo na toj vrsti jastuka, prenose vijesti ABC 6 News. Vjeruje se da su bebe skliznule s jastuka, a onda su zbog položaja vrata ostale bez kisika. Djeca su bila stara dva, tri mjeseca i nisu se mogla sama pomaknuti.

Obožavatelj upozorio Jamieja Olivera na opasnost koja se krije u dječjoj sobi

Stručnjaci su još jednom upozorili na važnost pravila sigurnosti kad bebe spavaju. Bebe uvijek moraju biti stavljene na čvrstu i ravnu površinu na leđa, a krevetić treba biti prazan. 

Bebe bi trebale spavati na leđima

Preporuka Američke pedijatrijske akademije je da zdrava beba spava na leđima u prvoj godini života. Djeca koja spavaju na leđima u manjoj su opasnosti od SIDS-a, sindroma iznenadne dojenačke smrti. "Dijete u prvoj godini života, a ako je moguće i duže, treba spavati na leđima. Zbog straha da će se dijete ugušiti zbog bljuckanja, roditelji su počeli okretati djecu na trbuh. Zapaženo je da se tada učestalost smrti u kolijevci povećala za čak 70 posto", objasnio je pedijatar Milivoj Jovančević.

Koji je najsigurniji položaj za spavanje bebe?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.