Beba Dojenje 17. kolovoza 2018.

Srebrne ili zlatne dojke? Nagrade za duljinu dojenja hit među mamama

Foto: Instagram/thebadassbreastfeeder
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Imate li srebrne, zlatne ili možda dijamantne dojke? Saznajte sve o kontroverznoj nagradi za dojenje koja je postala pravi hit među mamama na društvenim mrežama

Nije tajna da je dojenje težak posao. Ne samo da hranjenje bebe uzima puno vremena, također predstavlja niz izazova poput bolnih bradavica, začepljenih kanala, mastitisa i soora (mlječac) što cijeli proces može učiniti bolnim i neugodnim. Zato mnoge uživaju i prepoznaju se u "nagradi za dojenje" koja je podijeljena u sljedeće kategorije: 

  • Brončane dojke = tri mjeseca dojenja 
  • Srebrne dojke = šest mjeseci dojenja 
  • Zlatne dojke = godina dana dojenja
  • Platinaste dojke = osamnaest mjeseci dojenja
  • Dijamantne dojke = dvije godine i više dojenja 

Sustav nagrađivanja započeo je na forumima za bebe u Velikoj Britaniji, gdje su žene pričale o svom "statusu dojki". Prema Darcy Zalewski, blogerici koja stoji iza stranice "Life With Darcy and Brian", nagrade služe kako bi podržale mame koje doje. A na nekim stranicama pojavljuje se još više kategorija, od ametista za "dala sam sve od sebe, ali nisam uspjela dojiti", jantarne za dvije i pol godine, rubin za tri, tanzanit za četiri, opal za pet te safir za šest godina dojenja.

Možda te zanima... Veličanstvene fotografije: Kako dojenje izgleda diljem svijeta Beba

Kao i mnogi trendovi na Internetu, nagrade za dojenje proširile su se u stvarni život. Mame objavljuju različite fotografije kada dođu do neke "nagrade" za dojenje, neke žene određene periode dojenja čak proslave i s tortom. 

Brelfie - fotografije dojenja uz novu aplikaciju postale još veći hit

 

From @gracedanielscakes - Golden Boobies Cake to mark 1 year of breastfeeding for @jenidol.

A post shared by The Badass Breastfeeder (@thebadassbreastfeeder) on

Neki trgovci su također odlučili prihvatiti tu nagradu. Online trgovine poput Etsyja ili Amazona prodaju privjeske, nakit, šalice, majice i drugi pribor pod nazivom "zlatne dojke". Ovi proizvodi omogućuju ženama da pokažu svoj status svijetu.

Unatoč svojoj popularnosti nagrade za dojenje izazvale su veliku raspravu na Internetu. Mnoge mame ne doje svoje dijete, bilo zbog osobnog izbora ili medicinskih razloga te neki kritičari misle da se stvara nepošteno natjecanje među novim mamama.

mama sin Možda te zanima... 'Dojila sam dijete do tri i pol godine iako su se svi zgražavali' Vrtić

Predlagačica nagrada za dojenje, Zalewski kaže ova ljestvica nije stvorena zato da bi se žene osjećale loše. "To je način da mame proslave dojenje (ili izdajanje) usprkos društvenim pritiscima ili drugim životnim čimbenicima koji to mogu otežati",  piše na svom blogu. "Iako je prirodno, dojenje nije nužno lako. Dosegnuti svaki novi period na ovom putu svakako je ohrabrujuće za dalje i čini me ponosnom", dodaje.

Slavne mame: 'Je li ovo službena frizura za dojenje?'

Na kraju dana, nagrade za dojenje su način da se mame malo zabave i dodatno uživaju u svom majčinstvu. Novim mamama treba pljeskati za sve što čine bez obzira kako hrane svoju bebu, na bočicu ili doje.

Možda te zanima... Savjetnica za dojenje: Problemi o kojima se rijetko govori Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci