Beba Dojenje 28. travnja 2014.

Koja je gornja granica za dojenje?

dojenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zar još uvijek dojiš? Pitanje je to s kojim se susretnu mnoge mame koje svoje dijete doje dulje od godinu dana, a među njima su i neke mame s foruma Klokanice. Pročitajte što one misle do kada bi trebalo dojiti te saznajte što kažu stručnjaci

Zbog pojačane promocije dojenja posljednjih godina, mnoge mame koje iz nekog razloga ne doje svoju bebu, ili su dojile vrlo kratko, često se susreću s kritikom okoline. Slično iskustvo imaju i mame koje, po nekim "standardima", doje predugo. O temi do kada dojiti raspravljaju i mame na forumu Klokanice.

"Ja sam svoje dijete dojila 20 mjeseci. I nikad, apsolutno nikad neću žaliti za time. To je najdivnije iskustvo za mene kao majku, a znam da je moje dijete dobilo najbolje što je moglo. Vrijedilo je svake komplikacije oko dojenja. Žao mi je da su mnoge majke neupućene kako dojiti i od straha odustaju, a u biti im nema tko pomoći. Još ako se udrži okolina sa 'pametnim' savjetima, majke od brige da je dijete gladno daju bočicu." napisala je mamamaya.

"Prvo dijete sam dojila 24 mjeseca i tako se nadam i s drugim. Meni je ta povezanost predivna. S prvim djetetom je bilo dosta truda i bolnih bradavica i dugog uhodavanja,  ali na kraju smo sve prevladali i uspješno dugo dojili", kaže mama pod imenom basgitara.

'Zar još uvijek dojiš?'

Mama troje djece Andydea, koja smatra da bi svako dijete trebalo imati pravo sisati dokle želi, opisuje kakve reakcije ponekad izazove činjenica da još uvijek doji svog sina starog godinu i pol dana: "Najbolje mi je kad dođem u goste ili sam vani u parku, pa me vide kako dojim i pitaju 'Zar još uvijek?' Meni to nije 'još uvijek', meni je to normalno… Sretna sam što sam ja dojena dugo, moja baka je dojila moju mamu četiri godine, a nadam se da ću i ja ovaj puta uspjeti."

Naša čitateljica dursic, koja "svog velikog dječaka" doji 20 mjeseci i planira nastaviti dok god on bude htio, također se susrela s kritikama. "Liječnici imaju svoj stav oko dojenja, neke mame svoj, ali mislim da je sve individualno i treba dojiti dok mama i dijete to žele. Slušala sam i ja komentare 'pa on još sisa, odvikavaj ga' i slično, ali nikad se nisam na to obazirala i nastavila sam po svom. Dijete mi je zdravo, lijepo napreduje, u dvadeset mjeseci popio je samo jedan antibiotik, lijepo je prihvatio vrtić i ne vidim ni na emotivnom ni na zdravstvenom planu razloga da ne nastavim. Nastavit ćemo dok on bude htio. Uglavnom uvijek sam za dojenje, a ako ne ide, onda adaptirano", napisala je.

Čini se da mame s foruma Klokanice doprinose poboljšanju hrvatskog prosjeka kad je riječ o duljini dojenja. Prošlogodišnje UNICEF-ovo istraživanje o dojenju pokazalo je da je 36 posto djece u Hrvatskoj dojeno do godine dana, što je značajno poboljšanje u odnosu na 1997. godinu, kada je toliko dugo dojilo samo jedan do dva posto majki. 

Razlozi za prestanak dojenja

Među najčešćim razlozima za raniji prestanak dojenja su ragade, upale i drugi problemi s dojenjem, kao i opća iscrpljenost majke. Takva je iskustva imala i naša čitateljica missha, koja ipak nije htjela odustati:

"Prvu curku sam dojila 16 mjeseci i sama je prestala, a ovu drugu isto namjeravam dojiti dok će htjeti. A mislim da će htjeti puno duže nego prva. Bilo je trenutaka s prvom bebom kad sam fizički i emocionalno bila shrvana i mislila sam da neću moći i molila sam muža da napravi bočicu samo da se odmorim. Ona je u životu pojela tri bočice formule i sad mi je žao da je i toliko pojela. Imala sam ragade, boljele su me bradavice prva tri mjeseca, jer je mala tako jako vukla da sam mislila da će mi isčupati cijelu bradavicu. Ali nisam odustala! Druga curka je teži sisavac, ona bi pak stalno sisala, a to joj se vidi i na kilaži. Neće ni dudicu ni ništa drugo, priznaje samo cicu."

Mama sepa prestala je dojiti svog sina kad je imao 17 mjeseci. "I to samo zato jer smo imali i do 10 podoja po noći i više nisam mogla funkcionirati na poslu, niti s njim doma. Sad čekamo drugo i jedva čekam ponovo dojenje i nadam se da će ovaj put bit još duže", napisala je na našem forumu.

Kako bebe podnose odvikavanje?

Kod čitateljice pod imenom rhaea, razlog za prestanak dojenja bili su zubići: "Dojila sam do neki dan, znači 10 mjeseci. Super nam je išlo i odlično je napredovao. No s pojavom zubića došla su i grickanja. Trpila sam, nekako je naučio da mora paziti, ali odjednom mu je to poslalo igra i fora. Kad me ugrizao do krvi jednostavno se više nisam mogla opustiti, još sam mu dala ciku par puta, ali sam bila sva ukočena i nakon toga smo prestali. Super je to podnio, nije više nijednom tražio, čak i kad sam ponudila još koji put, odbio je."

Zanimljiv komentar o prestanku dojenja na forumu je ostavila korisnica pod imenom ninochka"Jedno je samo prestalo sa 16 mjeseci, a drugo sam ja lijepo zamolila da bi bilo dosta sa 27,5 mjeseci. Nije mi žao niti dana."

Pedijatar prim. Milivoj Jovančević kaže da bi, kad bismo uspoređivali dijete s drugim sisavcima, duljina dojenja trebala biti čak pet do sedam godina. Pogledajte video prilog s njegovim odgovorom do kada dojiti!

A svoj stav napišite nam na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.