Beba Dojenje 7320 prikaza 13. lipnja 2018.

Znakovi koji pokazuju da ste spremni prestati dojiti

Foto: Thinkstock

Ako želite prestati dojiti, ali niste sigurni je li pravo vrijeme, pročitajte ovih 6 znakova koji bi vam mogli pomoći u vašoj odluci

Ako dojite, izdajate mlijeko, dopunjavate s formulom ili koristite bilo koju kombinaciju od navedenog, svjesni ste svih preporuka. Jedna od njih je i preporuka dojenja šest mjeseci do godine dana. Ako ste prešli tu granicu i želite nastaviti s dojenjem, naravno, slušajte vlastiti instinkt. Ali, ako želite prestati, ali niste sigurni je li vrijeme, bez obzira na to koliko je vremena zapravo prošlo, donosimo vam znakove koji bi vam mogli pomoći u tome.

1. Trudni ste

trudnica dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Neke mame izabiru dojiti starije dijete i novorođenče u isto vrijeme. No, većina mama novu trudnoću vidi kao prirodni znak da prestanu dojiti starije dijete. Ako ste i vi tako odlučili, stručnjaci savjetuju da taj proces započnete na pola puta svoje nove trudnoće, budući da dojenje može izazvati prijevremene kontrakcije maternice i bol u bradavicama. Osim toga, navikavanje vašeg mališana na bočicu ili čašu može trajati tjednima, pa i mjesecima. Zamijenite vrijeme koje ste prije provodili dojeći ga s dodatnom pažnjom, zagrljajima, igranjem i čitanjima knjiga i slikovnica.

mama, dojenje, dijete Možda te zanima... Kako prestati dojiti ako se dijete buni? Jaslice

2. Vaše dijete već ima raznovrsnu prehranu

Sve dok je dijete najmanje 12 mjeseci staro, zdrava prehrana koja sadrži povrće, proteine, žitarice i kravlje mlijeko može zamijeniti hranjive tvari koje dijete dobiva iz majčina mlijeka. No, provjerite sa svojim pedijatrom trebate li i dalje kombinirati prehranu s vašim mlijekom ili formulom.

Beba se često budi i cijelu noć siše, a vraćam se na posao

3. Vaše dijete nije koncentrirano

Gledanje okolo tijekom dojenja, jedno je od najdražih aktivnosti jasličke djece. No, ako dijete započinje razgovor tijekom dojenja ili je potpuno ravnodušno u cijeloj situaciji, može značiti da je spremno oprostiti se od vašeg mlijeka. Ipak, pripazite da odvikavanje provedete kada je situacija doma stabilna, a ne baš u vrijeme kada se vraćate na posao ili kad dijete počinje kretati u vrtić.

dojenje Možda te zanima... Kada je vrijeme za odvikavanje od dojenja? Beba

4. Treba vam san

mama majka postporođajna depresija umor | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Razmislite o prestanku dojenja, ako imate novorođenče i starije dijete koje još uvijek hranite. Ukoliko se vaše dijete sada budi samo jednom tijekom noći i traži vaše mlijeko, ali grudi su vam još uvijek na rasporedu namijenjenom za novorođenčad, spavanje vam definitivno nije zajamčeno, a svakako vam treba san. 

Kada je vrijeme za odvikavanje od dojenja?

5. Zbog dojenja pati vaše psihičko i fizičko zdravlje

Za neke mame, jednostavno nema dovoljno sati u danu za dojenje ili izdajanje uz posao, tuširanje, kuhanje, obitelj, prijatelje, održavanje dobrog odnosa s partnerom, kućne ljubimce, hobije i naravno, brigu o djetetu ili djeci i provođenje slobodnog vremena s njima. Stoga, odreći se dojenja ili izdajanja kako bi sačuvali vlastito fizičko i psihičko zdravlje? Zvuči kao solidan potez. 

mama i beba dojenje Možda te zanima... Zašto sam odlučila prestati dojiti? Roditelji

6. Dojenje vam oduzima vrijeme koje biste mogli provoditi s djecom

dijete mama igranje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Podignite ruku ako ste postali toliko opsjednuti dojenjem ili izdajanjem mlijeka da emocionalno zasjenjujte vrijeme koje biste mogli provesti sa svojim djetetom ili djecom. Ako je vaše dijete već dovoljno staro, a ne stignete provoditi kvalitetno vrijeme s njim i zbog toga vaš odnos pati, ovo bi mogao biti najveći znak da ste spremni prestati s dojenjem.

Možda te zanima... Foto: Koji su najbolji položaji za dojenje i kad ih isprobati? Beba
  • Avatar DečijePesmice
    DečijePesmice

    Poštovanje, Bili smo toliko slobodni da vam predstavimo naš novi YouTube kanal sa dečijim pesmicama i ostalim edukativnim sadržajem. Sav materijal je usnimljen na ekavici i ijekavici, i pravljen je sa fokusom na zadovoljavanje svih dečijih potreba.  Prijavite se na naš kanal ili nas pratite putem Fejsbuka uz pomoć sledećih linkova. YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCTg4UFx_mhNWQj_mqkJgu8Q  Facebook: https://www.facebook.com/PesmiceZaDecu/  Puno pozdrava!

  • Vera1984

    Ovo zadnje je totalna glupost. Pa vrijeme provedeno dojeci dijete je kvalitetno provedeno vrijeme. Bas sam se veceras ismijala s mojom curom od 10 mj dok je sisala za nocno spavanje. Digla se na sve 4 i sise dok ja lezim na leđima i smije mi se od uha do uha sa sisom u ustima. Onda pomazi sisu i pređe na drugu. I sve se smijemo i ona i ja. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.