Vrtić 29. kolovoza 2024.

Znanost kaže da je slushy najbolji način za rashlađivanje – ali ne bilo koji

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neki tvrde da je bolje piti toplije napitke i da hladno nije zdravo, čak niti kad je jako vruće, ali sad znanstvenici ipak tvrde drukčije…

Ima li kraja ovim vrućinama?! Čini se kao da nema. A kad pomisliš kako se najbolje rashladiti, prvo ti na pamet padne da se baciš u ledenu vodu. Ili da u sebe naliješ litre ledene vode. No, onda se sjetiš da neki kažu da to nije baš dobro za tijelo, za organizam, nego je bolje piti i jesti ono što je sobne temperature (hm, zadnjih je dana to poprilično toplo…), kao i tuširati se ne baš hladnom vodom. Led da i ne spominjemo.

Možda te zanima... Je li slushy opasniji za malu djecu nego što se mislilo? Vrtić

No, znanstvenici sad kažu nešto sasvim drugo. Kažu da je najbolji način za ohladiti se – piti slushy. Da, onaj isti slushy o kojem smo nedavno pisali kao o piću opasnom za djecu, prvenstveno zbog šećera koji sadrži najčešće.

No, slushy može biti bilo koje piće napravljeno od mrvljenog leda, pa ga tako možeš napraviti i kod kuće za klince. Može to biti slushy, frape, sorbet… Ključno je, kažu znanstvenici, to što mora sadržavati mnogo sitnih komadića leda koji se mogu bez problema popiti ili progutati cijele.

„Ono što zapravo želite je progutati male komadiće leda“, rekao je Matt Maley, asistent na Sveučilištu Loughborough u Engleskoj koji je testirao metodu hlađenja slushyjem u sklopu studije. Prema njegovim zaključcima, ispijanje velike šalice smrvljenog leda može sniziti unutarnju tjelesnu temperaturu za skoro pola stupnja u roku od 20 minuta. Iako se ne čini puno, na velikim vrućinama ovo znači dosta.

Ovo nije jedina ovakva studija, a jedna je studija o australskim vatrogascima iz 2014. pokazala da je ispijanje velikog slushyja bilo jednako učinkovito u snižavanju unutarnje tjelesne temperature kao i sjedenje u kadi s hladnom vodom do pupka. Moćan dokaz!

„Mnogo je istraživanja pokazalo da pijenje hladnih napitaka, posebno slushyja, snižava unutarnju temperaturu tijela“, rekao je Larry Kenney, profesor fiziologije na Sveučilištu Pennsylvania State.

Može li to biti samo 'obično' ledeno piće?

Dobro je, naravno, popiti bilo što što će nas hidratizirati tijekom vrućeg dana. Ali ako se želimo rashladiti što je brže moguće, nije dovoljno samo piti piće ohlađeno ledom – tada je najbolje piti led.

Zašto je to tako? Pa, postoji jedna karakteristika leda koja je važna u ovom slučaju: led koji se topi apsorbira puno topline, a da se uopće ne zagrije. U našem će želucu puno naše tjelesne topline otići na razbijanje kristala leda - a onda, kada se svi otope, imamo trbuh pun hladne vode koja će postupno upiti još više topline iz tijela.

Koliko velik mora biti slushy?

Količina slushyja koji će nas rashladiti ovisi o našoj tjelesnoj težini. Prema nekim proračunima, to bi bilo okvirno 30 grama na skoro 4 kilograma tjelesne mase. Dakle, djeci ne trebaju ogromni slushyji. Posebno ne oni krcati šećerom! Domaći su bolja varijanta.

Osim što šećer nije dobar u prekomjernim količinama (ili čak uopće), probavljanje šećera, kao i kofeina u ledenim kavama, na primjer, može povisiti tjelesnu temperaturu.

Sve u svemu – spas je u domaćim slushyjima, frapeima i slično!

Možda te zanima... Djevojčica se onesvijestila nakon što je popila slushy na rođendanu – obitelj upozorava roditelje Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.