Školarci 16. prosinca 2022.

Već s 11 godina hrvatski školarci piju energetska pića, i to s alkoholom!

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Već neko vrijeme se zna da hrvatski školarci prate, nažalost, svjetske trendove što se tiče konzumacije energetskih pića, ali najnoviji podatci dobiveni istraživanjem HZJZ-a posebno su zabrinjavajući.

Osnovnoškolci s limenkama energetskih pića u rukama koji šeću oko škole ili sjede u obližnjem parku nažalost su postali sasvim uobičajena slika. Poznato je već neko vrijeme da je dobna granica kad djeca prvi put probaju ova pića vrlo niska, ali najnovije istraživanje iznenadilo je stručnjake na jednoj novoj razini. Naime, sve je učestalije svakodnevno konzumiranje energetskih pića u sve nižoj dobnoj skupini.

Radi se o Međunarodnom istraživanju o zdravstvenom ponašanju mladih koje je provela Svjetska zdravstvena organizacija.

U 2022. godini dogodio se u odnosu na 2018. godinu porast ovog svakodnevnog konzumiranja energetskih pića u dobnim skupinama od 11, 13 i 15 godina. Što se tiče djevojčica primijećen je porast u sve tri dobne skupine, dok je kod dječaka porast u dobi od 11 i 15 godina. Kad govorimo o brojkama, svakodnevno energetska pića pije 5,9 posto učenika, te 2,3 posto učenica u dobi od 11 godina, 4% učenika i 3,8% učenica u dobi od 13 godina i 6,4% učenika i 3,9% učenica u dobi od 15 godina.

Sve češće s alkoholom

No, još više je zabrinjavajuća količina djece koja piju ova energetska pića u kombinaciji s – alkoholom. U dobi od 11 godina rijetko ili češće ovu lošu kombinaciju pije 12,6% učenika i 6,9% učenica u dobi od 11 godina, 15,8% učenika i 18,4% učenica u dobi od 13 godina i 37,2% učenika i 34,5% učenica u dobi od 15 godina.

Koliko su ove brojke zabrinjavajuće ne treba pojašnjavati niti jednom roditelju. No, nekad čak ni roditelji ne vide ništa loše u povremenoj konzumaciji energetskih pića, iako bi trebali. Jedno energetsko piće može sadržavati čak do 27 žličica šećera, a sadrži i velike količine kofeina. Osjećaj budnosti i podignute energije koje ova pića pružaju, te kako se i oglašavaju, ustvari je dosta kratkotrajna, pa nakon te kratke faze budnosti, slijedi nagli pad energije.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Opasnost koja vreba također iz konzumacije energetskih pića u ranoj dobi je predoziranje kofeinom, koje može izazvati povećan broj otkucaja srca, povišen krvni tlak, mučnine, povraćanje, konvulzije, a može isto tako poremetiti obrasce spavanja i budnosti, učiniti osobu nemirnom, tjeskobnom i anksioznom. A ako nešto znamo, znamo da to ne može biti dobro. Moramo napomenuti da u nekim slučajevima – rijetkima, ali nije nemoguće – može dovesti i do smrti. Djeca su, naime, izložena većem riziku koji nose energetska pića nego odrasli.

Tu su i one manje drastične, ali također vrlo ozbiljne posljedice konzumacije prekomjerne količine šećera kao što su zubni karijes, pretilost i šećerna bolest tipa 2. Inače, važno je napomenuti da energetska pića mogu biti posebno opasna kad ih se konzumira tijekom vježbanja. Tada kombinacija gubitka tekućine zbog znojenja i diuretskog učinka kofeina može dovesti do ozbiljne dehidracije.

No, čak i ako se ne bojite nekih od ovih posljedica misleći kako vaše dijete može povremeno popiti nešto takvo, važno je istaknuti da je konzumacija energetskih napitaka djece i adolescenata snažno i dosljedno povezana s rizičnim ponašanjima kao što su pušenje i korištenje ilegalnih droga, kao i konzumacija alkohola i opijanje.

Posebno opasno s alkoholom

Kombinacija alkohola i energetskih pića nije zabrinjavajuća samo zato što djeca uopće konzumiraju alkohol, nego zato što ova kombinacija opasnost diže na jednu novu razinu. Kad osoba pije samo alkohol, tijelo u nekom trenutku daje znak umorom da je osoba popila dovoljno ili previše. No, kad se uz alkohol pije energetsko piće, ono prikriva te znakove koje šalje tijelo, pa se tako može prikriti utjecaj alkohola, kao i dojam koliko je osoba zapravo popila. Tako ta osoba popije još više alkohola nego što bi bez energetskih pića.

Energetska pića kao i njihovo oglašavanje sveprisutno je i roditelji danas više jednostavno ne mogu i ne smiju izbjegavati razgovor s djecom na ovu temu. Trgovine koje prodaju energetska pića u blizini su svake škole, a o utjecaju vršnjaka sve je poznato. Važno je kod djece osvijestiti opasnosti koje vrebaju zbog konzumacije energetskih pića, te na koji god način provjeriti kako dijete razmišlja, u kakvom je društvu i slično.

No, roditelji koji to rade, nastavit će i dalje, a oni koji ne rade… To su naša djeca i moramo učiniti sve da ih zaštitimo.

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.