Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 21. lipnja 2023.

Sunčanica kod djece: Kako je prepoznati i što poduzeti?

Sunčanica kod djece
Foto: Unsplash ; Sunčanica kod djece
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sunčanica se može dogoditi brzo, naročito ako je dijete aktivno na suncu, ali je češća takozvana kasna sunčanica koja se zadobiva nekoliko sati poslije boravka na vrućini

Jedan od najalarmantnijih problema koje sunce donosi je, svakako, sunčanica ili toplotni udar, o čemu bi se roditelji trebali što bolje i na vrijeme informirati. Sunčanica je burna reakcija cijelog organizma na prekomjerno izlaganje suncu. Ona se može dogoditi brzo, naročito ako je dijete aktivno na suncu, ali je češća takozvana kasna sunčanica koja se zadobiva nekoliko sati poslije boravka na vrućini – pred spavanje ili tijekom prvog sna.

Možda te zanima... Uz vruće rekorde vani, koja je najsigurnija temperatura prostorije za bebu i kako je pravilno rashladiti Beba

Rana reakcija je veoma burna: dijete odjednom onemoća, osjeća vrtoglavicu i mučninu, nerijetko povraća i postaje pospano. Veći klinci mogu biti i uznemireni, a glavobolja je skoro uvijek prisutna. Dijete je orošeno znojem, ruke i noge su prvo tople, a ako se ne skloni sa sunca, postaju hladne i drhtave. Tjelesna temperatura može biti normalna, ali je obično povišena. Što je dijete manje i simptomi su izraženiji, a opasnost od komplikacija veća. Kada se baš pretjera sa sunčanjem, može doći i do gubitka svijesti, što se češće događa kod adolescenata.

Kada se događa "kasna" sunčanica simptomi sporije nastupaju, manje su izraženi, ali duže traju. Djeca su vruća, zajapurena, iako nisu na suncu. Izgledaju kao da ih "lomi virus", pa se mame i tate često zbune misleći da je u pitanju infekcija. Mališani su veoma razdražljivi – plaču, naizgled bez razloga, a veća djeca obično imaju mučninu (ponekad i povraćaju), promjenljivog su raspoloženja i imaju nesanicu. Tjelesna temperatura je po pravilu povišena.

Dijete ima sunčanicu: što napraviti? 

  • Sklonite dijete sa sunca: ako se radi o ranoj i burnoj sunčanici, dijete prvo treba skloniti sa sunca, ako je moguće otići u klimatiziranu prostoriju ili bar u zamračenu i dobro provjetrenu sobu ili apartman.
  • Istuširajte dijete mlakom vodom: potom ga ostavite da se osuši bez brisanja
  • Dajte mu da pije puno tekućine: rashlađen bezalkoholni napitak (čaj, sok ili obična voda) je prijeko potreban djetetu koje ima sunčanicu. Tekućinu nemojte davati odjednom u velikoj količini, već češće po manje, naročito ako je dijete povratilo. 
  • Dajte mu lijek: ako je tjelesna temperatura i dalje visoka, mališanu treba dati neki od lijekova za snižavanje temperature. 
  • Treba mu odmor: narednih nekoliko sati dijete se treba odmarati. Idealno bi bilo da odspava. Naravno, tokom sna treba kontrolirati tjelesnu temperaturu, pa u slučaju novih skokova ponoviti terapiju lijekom protiv visoke temperature. Već poslije četiri sata od prethodne doze može se ponoviti lijek. A ako je prošlo manje vremena, ponoviti tuširanje mlakom vodom. 

sunčanica | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; sunčanica kod djece

Kako spriječiti sunčanicu?

Izbjegavanje izlaganja suncu između 10 i 17 sati je najvažnije. Dijete treba dobro zaštititi, odnosno namazati ga zaštitnom kremom te na glavu staviti šeširić.

Obična bijela lagana majica koja će zaštititi najizloženije dijelove tijela također je dodatna prikladna zaštita (uz zaštitnu kremu). Djetetu treba često nuditi tekućinu (čak i kada to ne traži), najbolje vodu, i to ne prehladnu.

Laganija hrana raspoređena u više manjih obroka, temeljena na puno voća i povrća.

Obavezno rashladite prostorije u kojima borave djeca na prihvatljivu temperaturu.

Koliko tekućine treba unositi tijekom ljetnih vrućina?

Čuvajte se toplotnog udara!

Ako je koža crvena, suha i vruća i to ne samo na glavi, već i na cijelom tijelu, a dijete ima povišenu temperaturu (moguće preko 40 stupnjeva), može doći do toplotnog udara. To je stanje opasno po život i mora se odmah nazvati hitna pomoć. Dok pomoć ne stigne, dijete treba skinuti i oprezno prati krpicom koja se namače u mlaku vodu. Tekućine mu se smiju davati samo ako je svjesno i ne povraća.

Možda te zanima... 9 najvećih ljetnih opasnosti za bebe Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.