Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 10. srpnja 2024.

"Molim vas, ne ostavljajte djecu u vrućim automobilima, čak ni na minutu!"

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zamjenik šefa Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije, Branko Novković, za MojPortal apelirao je na roditelje da ne ostavljaju djecu u automobilima, čak ni na kratko.

Ljeto donosi visoke temperature koje mogu biti opasne, posebno za najmlađe. Svake godine kad dođu ljetne vrućine i temperature su preko 30 stupnjeva u hladu, čitamo vijesti kako su pojedini roditelji ostavili dijete samo na karatko u automobilu. "U utorak, 09. srpnja u 17.26 pripadnici JVP-a Makarska otvarali su zaključano vozilo u kojem je ostavljeno dijete. Isto su činili i pripadnici DVD-a Kaštela u Kaštel Lukšiću u 20.34 sati, prenosi Dalmatinski portal. Iako se nekome možda čini da se radi o 'samo nekoliko minuta', važno je ponovno naglasiti kako dijete nikad ne smiješ ostaviti samo u autu, ni uz otvorena vrata ili prozore.

Možda te zanima... Nevjerojatno. Mama u Osijeku ostavila 6-mjesečnu bebu samu u autu: 'Sama se zaključala unutra' Beba

Zamjenik šefa Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije, Branko Novković, za MojPortal apelirao je na roditelje da ne ostavljaju djecu u automobilima, čak ni na kratko.

"Osobno sam ovih dana svjedočio situacijama u kojima su roditelji ostavljali djecu u vrućim automobilima kako bi na minutu-dvije skoknuli u trgovinu ili do kioska. Molim vas, ne činite to, čak ni ako se radi samo o jednoj minuti. Srca djece sama po sebi kucaju ubrzano, a boravak u vrućem automobilu, čak i na kratko vrijeme, dodatno će ubrzati otkucaje i to može biti vrlo, vrlo opasno. Stoga nemojte riskirati. Kad napuštate vozilo, uvijek povedite dijete sa sobom", kaže Novković.

Možda te zanima... Djeca nisu mali odrasli - toplinski val njih pogađa jače! Evo kako im trebaš olakšati Vrtić

Temperatura u autu može se popeti na 50 stupnjeva za samo par minuta

Temperatura se u automobilu može podići za 20°C za samo 10 minuta. Ako je temperatura vani 26 Celzijevih stupnjeva, za 10 minuta u ugašenom, zatvorenom autu može doseći 32 stupnja, a za 30 minuta i 45°C. Po velikim vrućinama, temperatura u autu se može popeti na 50 stupnjeva za samo par minuta. Ništa ne znači ni ako si auto parkirala u hladu kada su vani visoke temperature jer kod djece temperatura tijela raste 3-5 puta brže nego kod odraslih jer je kod njih slabija termoregulacija tijela.

"Djeca se preznojavaju i pregrijavaju zakopčana u autosjedalicama i zaključanim autima. Temperatura im raste preko 39 stupnjeva, puls im raste, nemirni su, zbunjeni, a postepeno počinju osjećati i vrtoglavicu, glavobolju, postaju letargični te ubrzo padaju u nesvijest. Doživljavaju toplinski udar, koji može oštetiti njihove vitalne i moždane funkcije. Dovoljno je samo 15 minuta u pregrijanom autu da dijete doživi doživotna oštećenja mozga ili bubrega. Kad tijelo dosegne temperaturu od 40 stupnjeva, unutarnji organi se počnu gasiti. Pri temperaturi tijela od 42 stupnja djeca umiru", navode autori edukativnog filma organizacije RedCastle Crusade koja snima videe o sigurnosti djece.

Možda te zanima... Rano izlaganje djece ekstremnim temperaturama može utjecati na razvoj mozga Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.