Školarci 13. studenoga 2023.

Djeca koja piju gazirana pića s kofeinom sklonija su ovisnostima kasnije u životu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Gazirana pića s kofeinom postala su stalni gost vijesti vezanih uz djecu, zbog činjenice da ih djeca konzumiraju, a nikako ne bi trebala – baš zbog kofeina. No, čini se da sa sobom nose i još veću opasnost.

Gazirana pića s kofeinom definitivno nisu piće koje bi trebala piti djeca. Vjerojatno bi ta tvrdnja trebala glasiti otprilike ovako: gazirana pića s kofeinom ne bi trebao piti nitko. No, odrasle osobe ignoriramo zbog činjenice da znaju sami procijeniti koliku si štetu nanose. Djeca ne znaju, odnosno ne razumiju. A najnovije istraživanje pokazalo je da čak ni mi ne znamo kakve sve opasnosti za njih krije konzumacija ovih pića…

Možda te zanima... Je li u redu i djeci ponekad dopustiti da piju kavu? Školarci

Naime, istraživanje provedeno na 2000 djece u SAD-u pokazalo je da će djeca koja piju gazirana pića s kofeinom vjerojatnije u budućnosti patiti od ovisnosti, i to zbog utjecaja koji imaju takva pića na mozak. Studija je provedena na djeci u dobi od devet do deset godina, a promatralo se svakodnevno konzumiranje ovih pića. Pokazalo se da je konzumacija gaziranih pića s kofeinom povezana s povećanom impulzivnošću i lošijim pamćenjem.

Analiza skeniranja mozga koju su proveli stručnjaci ukazala je na to da pića s kofeinom mogu učiniti mlade osobe "osjetljivijima na pojačavajuće učinke težih droga poput alkohola". Istraživači su procijenili koliko su često djeca pila gazirana pića koja sadrže kofein ili energetska pića s visokim udjelom kofeina te koliko su uspjeli riješiti u nizu zadataka za procjenu razvoja mozga (uključujući testove pamćenja, koncentracije i kontrole impulzivnosti).

Lošiji rezultati

Mladi sudionici ovog istraživanja koji su svaki dan pili pića s kofeinom bili su daleko lošiji od onih koji nisu konzumirali kofein u ovom obliku. Skenovi su također pokazali razlike u moždanoj aktivnosti, pri čemu su oni koji svakodnevno piju kofein pokazali nižu aktivnost u regiji mozga koja se naziva prednji cingularni korteks, nešto što se također opaža kod djece s ADHD-om i ovisnika o drogama ili alkoholu.

Nalazi su objavljeni u časopisu Substance Use & Misuse, a otkrili su također da će djeca koja su pila kofeinska pića vjerojatnije probati alkohol u nekom okvirnom razdoblju od godine dana. Ipak, znanstvenici su priznali da ne znaju sa sigurnošću je li kofein uzrokovao moždane razlike ili djeca koja su već prirodno impulzivna žele piti više gaziranih pića.

"Naša otkrića upućuju na to da dnevna konzumacija gaziranih pića s kofeinom kod djece ukazuje na mogućnost korištenja drugih tvari koje izazivaju ovisnost u bliskoj budućnosti. Jedno od mogućih objašnjenja je da bi tvari sadržane u gaziranim sokovima s kofeinom (kofein i šećer) mogle imati toksikološki učinak na mozak, zbog čega su pojedinci osjetljiviji na pojačavajuće učinke težih supstanci poput alkohola", rekao je glavni autor studije s Nacionalnog sveučilišta u Seulu Mina Kwon.

Koautor studije, profesor Woo-Young Ahn, dodao je: "Često konzumiranje gaziranih pića s kofeinom može ukazivati ​​na veći rizik od započinjanja upotrebe supstanci u budućnosti, zbog zajedničkih čimbenika rizika između ta dva ponašanja.“

Ovi su rezultati vrlo važni, te bi morali dati dodatne smjernice za preporuke u vezi ovih pića koja su sve češće prisutna među maloljetnicima. Stručnjaci upozoravaju da ne postoji konsenzus o sigurnoj dozi kofeina kod djece, a neka bi djeca mogla biti osjetljivija na štetne učinke povezane s čestim konzumiranjem kofeina od druge.

Koliko kofeina je u redu

Tim istraživača naglasio je potrebu za dodatnim istraživanjem kako bi se utvrdila veza između konzumacije kofeina kod djece i buduće zlouporabe supstanci, kao i stroge smjernice za roditelje o tome koliko je kofeina sigurno za djecu i koji su mogući učinci, poput smanjene koncentracije.

Inače, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) predložila je da se pojedinačne doze kofeina za koje se smatra da nisu zabrinjavajuće za odrasle (3 mg/kg tjelesne težine dnevno) također mogu primijeniti na djecu, jer je 'stopa uklanjanja' kofeina kod djece i adolescenata je barem onolika kao kod odraslih, a dostupne studije o akutnim učincima kofeina na anksioznost i ponašanje kod djece i adolescenata podupiru ovo.

Međutim, EFSA također priznaje da glavni doprinos dnevnom unosu kofeina u svim dobnim skupinama imaju čaj i kava, čokolada i druga bezalkoholna pića.

Inače, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva najavila je plan za zabranu prodaje energetskih pića djeci u 2019. godini, ali to još uvijek nije uvrstila u zakon.

Možda te zanima... Jedan od najpoznatijih zaslađivača može izazvati rak – sumnjalo se, a sad će to i potvrditi Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.