Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 11. srpnja 2024.

Toplinski udar kod djece: Kako ga prepoznati i spriječiti?

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na visoke temperature nisu imuni ni djeca. Evo kojih se pravila trebaš držati kako bi svoje dijete, a i sebe, zaštitila od jako visokih temperatura

Trenutno su u cijeloj Hrvatskoj ekstremne vrućine i na snazi je crveni alarm, a toplinski val ne pokazuje znakove usporavanja ni tijekom sljedećih nekoliko dana. Za djecu i bebe visoke temperature ne samo da su stvarno neugodne, već mogu biti i opasne ako se izlažu previše suncu. Ako ih izlažeš direktnom suncu i ne štitiš, povećava se rizik od toplinske iscrpljenosti, a u najgorem slučaju, može prerasti u opasno stanje - toplinski udar

Toplinski udar je poseban oblik teške dehidracije do koje dolazi zbog preduga izlaganja suncu ili toplini.

Sunčanica kod djece: Kako je prepoznati i što poduzeti?

Znakovi toplotnog udara i savjeti za prevenciju

Visoka temperatura iznad 39, bez znakova znojenja, vruća, crvena i suha koža, ubrzan puls, nemir, zbunjenost, vrtoglavica, glavobolja, povraćanje, ubrzano, plitko disanje, letargija te nesvijest, znakovi su toplotnog udara, a što napraviti kad sumnjaš da dijete ima toplotni udar?

"Najvažnije je da se snizi temperatura tijela što je brže moguće. Pozovi hitnu pomoć, zatim potpuno razodjeni dijete i unesi ga u hladniju prostoriju. Ako si na otvorenom, premjesti dijete u hlad. Dok čekaš liječničku pomoć, namoči ručnik ili majicu u hladnu vodu i ohladi cijelo tijelo. Uzmi nešto što će poslužiti kao lepeza kako bi rashladila dijete (fascikl, odjevni predmet, papir..) Ako dijete pokazuje samo znakove iscrpljenosti od topline, uvedi ga u hladniju prostoriju, poželjno je da je prostorija klimatizirana. Daj djetetu piti dosta tekućine, ali pazi da tekućina nije prezaslađena ili prehladna. Tuširanje ili kupka mlakom vodom također može pomoći. Poželjno je da dijete ostane u zatvorenom prostoru i da se odmara ostatak dana. Ako ubrzo ne dođe do poboljšanja stanja, odvedi dijete liječniku", savjetuju iz Udruge RODA - Roditelji u akciji

Možda te zanima... Voda, čaj ili majčino mlijeko: Koja je idealna tekućina za bebu ljeti? Beba

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Kako djetetu olakšati previsoke temperature

Evo što možeš napraviti da pomogneš djetetu i ne, nemoj to shvaćati olako.

1. Nikad ne ostavljaj dijete u autu

Dijete ne smije ostati u parkiranom automobilu niti nekoliko minuta. Nikad. Čak i kratki boravak u pregrijanom automobilu može izazvati smrt djeteta.

"Molim vas, ne ostavljajte djecu u vrućim automobilima, čak ni na minutu!"

2. Lagano s odjećom, obilno s kremom

Odjeća koju dijete ima na sebi mora uvijek biti pamučna, lagana, svijetlih boja. Obavezne su kape ili šeširići! Dijelove tijela koji nisu prekriveni odjećom treba obilno namazati kremom za sunčanje.

Možda te zanima... Bebi ne smije biti vruće, oslobodi je nepotrebne odjeće Beba

3. Nudi im dovoljno tekućine

Bez obzira na razinu aktivnosti, kad je izloženo visokim temperaturama dijete mora piti dovoljno tekućine. Bebama uvijek provjeri boju urina, te pazi da nije pretjerano tamne boje, a stariju djecu možeš uputiti da to naprave sami. Ako je urin pretjerano taman, dijete obavezno treba unijeti što više tekućine u organizam.

Voda, čaj ili majčino mlijeko: Koja je idealna tekućina za bebu ljeti?

4. Potraži hladni zaklon

Kad god je to moguće, neka djeca budu u rashlađenom prostoru.

6. Neka se odmaraju

Aktivnosti koje iziskuju tjelesni napor nisu dobar izbor za visoke temperature. Takve aktivnosti možeš organizirati rano ujutro ili kasnije navečer. U najtoplijem dijelu dana dijete mora dobiti priliku za dovoljno odmora.

7. Nauči prepoznati znakove stanja povezanih s vrućinom

Posljedice vrućine mogu biti toplotni udar (u najgorem slučaju), iscrpljenost, sunčanica, grčevi i opekotine. U vrijeme toplinskog vala treba iz ozbiljno shvatiti.

8. Budi u toku i slijedi upute

Budi u toku s prognozom i upozorenjima koja se objavljuju za tvoje područje. Nemoj planirati aktivnosti ako je na snazi upozorenje zbog toplinskog vala – pa čak i ako je vikend i želiš iskoristiti vrijeme.

9. Olakšaj im san

Prije spavanje, djeci priušti lagano rashlađenu kupku ili tuširanje vodom hladnijom nego inače. Odjeni ih što je lakše moguće, te se pobrini da popiju dovoljno tekućine. Ako je na madracu zaštita, ukloni je, jer ona dodatno grije.

Možda te zanima... Uz vruće rekorde vani, koja je najsigurnija temperatura prostorije za bebu i kako je pravilno rashladiti Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.