Beba Zdravlje i njega bebe 20. lipnja 2023.

Bebi ne smije biti vruće, oslobodi je nepotrebne odjeće

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bojeći se da se beba ne prehladi, mnoge mame za vrijeme vrućih dana debelo oblače djecu i ne odijevaju ih u skladu s vremenskim uvjetima

Gole nožice i šeširić na glavi

Povedite računa o bebinom odijevanju u ovom periodu, jer ako je vama vruće u majici dugih rukava – i djetetu će biti. Nemojte se bojati da će zaraditi upalu pluća ako ga razgolitite (upala pluća dobiva se na drugi način). 

Bebine hladne ruke ili noge nisu znak da joj je hladno. A je li joj pretoplo, saznat ćete ako provjerite vratić, glavicu, pazuh – znojenje je siguran pokazatelj da joj je toplo.

Oslobodite je nepotrebne odjeće i spriječite neželjene posljedice. Sitne crvene točkice po bebinom tijelu, najčešće na prijevojima ispod pazuha, vrata i potiljka glave, siguran su znak da joj je toplo. Zato redovno osvježavajte bebu umivanjem i kupanjem, a masne kreme i talk izbjegavajte jer zatvaraju pore, sprječavajući kožu da diše.

beba kolica Možda te zanima... Ne prekrivajte kolica, to može dovesti do pregrijavanja bebe Beba

Ljetna odjeća

Što se ljetne odjeće tiče, vodite računa o tome da ona bude lagana, svijetlih boja, načinjena od materijala koji dobro upijaju znoj (najbolji su pamučni materijali, dok sintetiku treba izbjegavati). Ako je beba tijekom šetnje izložena sunčevim zrakama, obavezno joj stavite šeširić ili kapicu, koji će je zaštititi ali ne i pregrijati. Izbjegavajte nosiljke i načinjene od debljeg materijala, jer se brzo pregriju uslijed topline vašeg tijela i visoke vanjske temperature.

beba plaža more sunce sunčanje krema Možda te zanima... Vodič kroz zaštitu od sunca u prvoj godini Beba

Vašoj bebi će, kao i vama, odgovarati klimatizirana prostorija, ali vodite računa da temperatura zraka u zatvorenom prostoru ne bude niža od 20 stupnjeva. Ako živite u kući i često mijenjate mjesto boravka (malo ste unutra, malo vani), temperatura zraka u zatvorenoj prostoriji trebala bi biti tek 3-4 stupnjeva niža od one vani. Također, ne dozvolite da rashladna tijela pušu izravno na bebu, već je smjestite što dalje od izvora hlađenja.

Možda te zanima... Stručnjaci: Tamnjenje kože na suncu nije dobro za djecu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.