Školarci Zdravlje osnovnoškolca 27. srpnja 2016.

Energetska pića pridonose pretilosti i kvarenju zubi

djevojčice sok
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pretilost, srčani problemi i karijes samo su neke od posljedica s kojima mogu suočiti mladi koji uživaju u energetskim napicima. Opasnost leži u kofeinu, kojeg u ovim pićima ima čak 14 puta više nego u običnim gaziranim sokovima

Djeca koja piju energetska pića sklonija su debljanju, jer nisu dovoljno aktivna da sagore kalorije koje na taj način unose, upozoravaju liječnici. Stručnjaci inzistiraju da energetske napitke, koji sadrže između 10 i 270 kalorija po čaši, nikada ne bi trebalo davati djeci. Umjesto toga, treba im ponuditi vodu da bi utažili žeđ, uz preporučen dnevni unos voćnih sokova i mlijeka.

Sedam najvećih grešaka zbog kojih nam se djeca debljaju

Glavni problem s energentskim pićima je kofein, koga količinski ima čak 14 puta više nego u običnim gaziranim sokovima. Takav stimulans je povezan s dijabetesom, kardiološkim problemima i poremećajima u ponašanju.

Gazirani sokovi potiču hiperaktivnost

Stručnjaci iz Američkog akademskog udruženja pedijatara podsjećaju roditelje na potencijalno negativne posljedice korištenja energetskih napitaka. "Djeci nikada ne treba energetsko piće. Za najveći broj djece koja se bave nekom fizičkom aktivnošću, obična voda je najbolji izbor.", izjavila je doktorica Holly Benjamin sa Sveučilištu u Chicagu.

Znate li iz koje hrane djeca pojedu najviše šećera?

Benjamin dodaje da je kod većine djece razina aktivnosti preniska da bi istrošili kalorije dobivene iz energetskih pića i da time pridonose pretilosti i kvarenju zuba.  "Adolescenti često nisu svjesni što unose u organizam, nekada jednostavno žele spriječiti dehidraciju nakon vježbanja i inspirirani reklamama okreću se energetskim napicima", objasnila je liječnica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.