Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 27. studenoga 2023.

Sisanje palca: Zašto se događa i kako pomoći djetetu da se odvikne?

Sisanje palca
Foto: Freepik ; Sisanje palca
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznajte sve o sisanju palca - čestoj dječjoj navici: zašto se događa, kako reagirati i treba li i kada odviknuti dijete od sisanja palca

Djeca sišu svoje palčeve jer im to pruža utjehu i smirenje. Ona najčešće 'pokupe' ovu naviku dok su još u trbuhu, a usavrše je kao bebe.

Kada dijete malo naraste, okreće se svom palcu kada je umorno, uplašeno, bolesno, kada se dosađuje ili kada se pokušava prilagoditi određenim izazovima, poput polaska u jaslice ili vrtić. Sisanje palca također je česta navika i kod uspavljivanja jer si dijete njome pokušava pomoći brže zaspati navečer ili ako se probudi tijekom noći. 

Kako sam odviknula dijete od sisanja palca?

Nemojte previše brinuti. Američka stomatološka udruga ističe kako većina djece može sigurno sisati svoj palac - bez da oštete poravnanje zubiju ili čeljusti - sve dok im se ne pojave trajni zubi, koji obično ne počinju izbijati do šeste godine. 

Međutim, imajte na umu da nije svako sisanje palca jednako štetno. Stručnjaci tvrde kako su intenzitet sisanja i potisak jezika ti koji deformiraju zube i koji kasnije čine nošenje aparatića za zube neophodnim. Manje je vjerojatno da će djeca koja pasivno drže palac u ustima imati problema kasnije već se treba zabrinuti samo ako dijete intenzivno i agresivno siše palac. 

Promatrajte djetetovu tehniku. Ako dijete snažno siše palac, trebali biste razmisliti o tome da ga odviknete od te navike do četvrte, najkasnije pete godine. Ako primijetite bilo kakve promjene u djetetovim ustima ili kod zubiju ili ako sumnjate da sisanje palca uzrokuje probleme - svakako se konzultirajte sa stomatologom. 

Također, ako djetetov palac postane crven i ispucao od sisanja, nanesite mu ovlaživač dok spava jer ako mu ga nanesete dok je budno, odmah će završiti u ustima. 

Većina djece sama se odviknu od sisanja palca između druge i četvrte godine. Neka djeca nastavljaju i duže s ovom navikom, ali pritisak vršnjaka u predškoli i školi najčešće ima najdjelotvorniji učinak. 

sisanje palca | Author: Freepik Foto: Freepik ; Kako odviknuti dijete od sisanja palca?

Kako odvikunuti dijete od sisanja palca?

Opustite se. Kažnjavati vrtićko dijete ili mu prigovarati da zbog palca u ustima neće pomoći jer dijete najvjerojatnije nije ni svjesno da to radi. Metode poput elastičnog zavoja na palcu činit će se kao nepravedna kazna, posebno ako se dijete prepušta sisanju zbog utjehe i sigurnosti. Uz to, ukoliko vršite pritisak na dijete, mogli biste pojačati želju da to čini još i više.

Pokušajte pričekati. Djeca obično odustanu od sisanja palca kada otkriju druge načine pomoću kojih se mogu smiriti i utješiti. Ako vaše dijete obično siše palac kada je gladno, uskoro će naučiti jednostavno otvoriti hladnjak i samo pogledati za hranu ili pitati vas.

Prisvojite sisanje palca pomoću drugih aktivnosti. Ako možete identificirati vrijeme i mjesta kada vaše dijete najčešće siše palac, primjerice dok gleda televiziju, razmislite o odvlačenju pažnje sa zamjenskom aktivnošću - poput gumene loptice koju može stiskati ili igračke napršnjaka, koja je i odlična za finu motoriku. 

djeca sisanje palac Možda te zanima... 4 savjeta kako odviknuti dijete od sisanja palca Beba

Ako dijete obično siše palac kada je umorno, neka duže spava preko dana ili razmislite o ranijem odlasku u krevet navečer. Ako se dijete okreće palcu kada je frustrirano, pomognite mu preobličiti osjećaje u riječi.

Ključ je primijetiti kada i gdje se sisanje javlja i pokušati odvratiti djetetovu pažnju na način da mu ponudite alternativu. Zajedno s djetetom možete pronaći rješenja koja će mu, s vremenom, pomoći da zaboravi tu naviku. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.