Beba Zdravlje i njega bebe 28. lipnja 2022.

Evo zašto bebi ne bi trebala dati običnu vodu, čak ni ljeti

Zašto voda može biti opasna za djecu mlađu od 6 mjeseci?
Foto: Shutterstock ;Evo zašto bebi nikada ne bi trebala dati vodu, čak ni ljeti
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako su ljetne vrućine stigle, adaptirano mlijeko ili majčino mlijeko su sve što treba vašoj bebi. Voda se zapravo ne preporučuje malim bebama, čak ni po ljetnim vrućinama.

Početak novog tjedna donosi još višu temperaturu uz obilje sunca i prvi pravi toplinski udar ove godine, a stručnjaci ne prestaju podsjećati odrasle i djecu da je važno konzumirati puno vode, no isto tako, apeliraju na roditelje djece mlađe od šest mjeseci da im nikada ne daju vodu.

Smatraju da majčino mlijeko ili formula imaju sve što je potrebno razvoju djeteta. Pa čak kad su i visoke vanjske temperature, mlijeko je dobar i jedini izbor za mala bića. Kada se bebama mlađim od šest mjeseci daje voda može doći do "trovanja vodom", što može imati i smrtonosne posljedice. Problem je što bebini bubrezi nisu još dovoljno razvijeni pa i male količine vode mogu biti opasne. Njihovo tijelo tada otpušta natrij što može utjecati na aktivnost mozga te izazvati napadaje i trovanje.

Američka akademije za dojenje, Američko udruženje porodničara i ginekologa, Američko udruženje liječnika obiteljske medicine, Svjetska zdravstvena organizacija, UNICEF i mnoge druge organizacije preporučuju isključivo dojenje bebe prvih šest mjeseci života, prenosi Buzzfeed.

Isključivo dojenje definira se kao prehrana majčinim mlijekom bez bilo kakvih dodataka, što znači da nema dodavanja vode, sokova, mlijeka koje nije ljudskog porijekla, te druge hrane), osim vitamina, minerala i lijekova (ako je potrebno). Međutim, bebe hranjene adaptiranim mlijekom mogu imati koristi od malo vode po vrućem vremenu, ali to treba biti flaširana voda, voda za bebe ili prokuhana voda iz slavine.

Možda te zanima... Koliko tekućine treba dijete unositi tijekom ljetnih vrućina? Roditelji

Zašto je voda loša za bebe?

Dojene bebe do šestog mjeseca ne trebaju vodu, dok se bebama hranjenima adaptiranim mlijekom može davati u malim količinama kada je toplo. Prema Katie Zeratsky iz klinike Mayo, bebe sve svoje potrebe za tekućinom zadovoljavaju majčinim ili adaptiranim mlijekom.  "Čak i po vrućem danu mogu dobiti sve svoje potrebe za hidratacijom kroz ljudsko mlijeko ili adaptirano mlijeko", rekla je za BuzzFeed.

Sve hranjive tvari važne za rast i razvoj nalaze se u majčinom mlijeku. Voda može utjecati na sposobnost da organizam apsorbira proteine, vitamine i hranjive tvari koje se unose majčinim mlijekom. "Davanje vode dojenčetu može utjecati na njegovu sposobnost da primi hranjive tvari. Njihovi želuci su tako sićušni i mogu se lako napuniti vodom, što im otežava dobivanje potrebne hrane", dodao je farmaceut Abbas Kanani.

Što ako beba popije vodu?

Ako beba mlađa od šest mjeseci konzumira vodu, to može dovesti do trovanja vodom. "Trovanje vodom događa se kada konzumirate previše vode u kratkom razdoblju i razina natrija u krvi padne. To može rezultirati preopterećenjem bubrega, što može dovesti do potencijalne neravnoteže u razinama elektrolita", pojašnjava Zeratsky. Abbas dodaje da je pad natrija rezultat previše vode koja se unosi u tijelo, što je poznato kao hiponatremija. Kasnije bi to moglo rezultirati oticanjem mozga, napadajima, a u nekim situacijama čak može biti i smrtonosno.

Možda te zanima... Bebi ne smije biti vruće, oslobodi je nepotrebne odjeće Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.