Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 09. kolovoza 2024.

Je li slushy opasniji za malu djecu nego što se mislilo?

Foto: Pexsels
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Kod male djece šećerni alkoholi poput glicerola mogu uzrokovati da se djeca ne osjećaju dobro, mučninu i povraćaju'

Tijekom ljeta u medijima se pojavilo nekoliko vijesti iz Ujedinjenog Kraljevstva o djeci koja su hospitalizirana nakon što su popili slushyje. U jednom izvješću, dvogodišnjak je pao u nesvijest nakon što je slushy koji su mu roditelji napravili kod kuće. Liječnici su kasnije potvrdili da je djetetu razina šećera u krvi pala na iznimno nisku razinu, što je uzrokovalo hipoglikemiju.

Liječnici hitne pomoći kasnije su nagađali da je djetetova nuspojava bila odgovor na spojeve glicerola u polusmrznutom piću. To je dovelo do istraživanja sigurnosti glicerola osobito za malu djecu.

Glicerol, poznat i kao glicerin, vrsta je ugljikohidrata koji se naziva šećerni alkohol. Uprava za hranu i lijekove (FDA) također ga je smatrala općenito sigurnim kao dodatak hrani. Budući da se glicerol ne smatra dijelom uravnotežene prehrane, FDA nije utvrdila prihvatljivu dnevnu razinu unosa. Ipak, konzumacija velikih količina odjednom može imati blagi laksativni učinak, kao i uzrokovati glavobolje, mučninu, pa čak i hiperglikemiju.

Možda te zanima... Djevojčica se onesvijestila nakon što je popila slushy na rođendanu – obitelj upozorava roditelje Vrtić

Što je to slushije čini nesigurnim?

"Kod male djece šećerni alkoholi poput glicerola mogu uzrokovati da se djeca ne osjećaju dobro, mučninu i povraćaju", kaže Meghan Martin, MD, liječnica pedijatrijske hitne medicine, prenosi Parents.

"Oni također mogu uzrokovati pad šećera u krvi, kao i napadaje i komu", dodaje ona.

Dr. Martin ističe da u SAD-u nije bilo teških reakcija na glicerol kao u Velikoj Britaniji, ali ipak poziva roditelje i skrbnike na oprez, jer su takve situacije "potvrda da glicerol može uzrokovati probleme".

"Glicerol se koristi za taj ‘slush’ efekt kod slushyja, i sigurno ga je konzumirati u malim dozama", kaže Ashley Kim MPH, RDN, LD, pedijatrijska dijetetičarka. “I dok glicerin nije smatran toksičnim, kod hrane s visokim udjelom može uzrokovati neke štetne efekte...Pogotovo kod male djece kada ga se unese puno u kratkom vremenu.” objašnjava. “Pošto djeca od 10 godina ili manje imaju manju tjelesnu masu, lakše je dostići količinu glicerina koja im je potrebna.” 

Postoje i neka početna istraživanja koja pokazuju da aditivi u hrani, poput glicerola mogu biti opasnija za djecu, uzimajući u obzir da djeca imaju manju tjelesnu masu nego odrasli ljudi ili adolescenti. 

Sve u svemu, Dr. Martin kaže da je glicerol nešto na što moramo samo pripaziti. Kako svijest o ovom potencijalnom problemu raste, kaže da bi roditelji mogli ćuti za više ovakvih slučajeva. 

Inače, glicerol se prirodno nalazi u medu i biljnim uljima, a nekad se dodaje u proizvodnji sladoleda, sušenog voća, energetskih pločica, začina, gumenih bombona, umaka i namaza u staklenkama, bijelog sljeza te glazura za kolače.

Možda te zanima... Opreza nikad dosta: Hrana koja može biti opasna za dijete od 1. do 5. godine Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.