Trudnoća Liječenje neplodnosti 07. ožujka 2017.

Gazirana pića utječu na mušku plodnost?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Budući da današnje mlađe generacije piju sve više napitaka u kojim se nalaze veće količine kofeina, znanstvenici su odlučili ispitati koliko to utječe na plodnost

Muškarcima koji svakodnevno ispijaju litru gaziranog pića smanjuje se broj spermija, tvrde danski znanstvenici koji su zaključili da im je broj spermija za 30 posto manji nego kod muškaraca koji ne piju takve napitke.

Zanimljivo je da znanstvenici vjeruju da poveznica nema nikakve veze s kofeinom budući da kava nema isti učinak na plodnost iako se u njoj nalaze veće količine kofeina nego u napicima kao što su kola. Zato vjeruju da su razlog tome neki drugi sastojci u tim napicima ili nezdravi način života.

salata, hrana, plodnost Možda te zanima... Bademi i 'zelenjava' potiču proizvodnju spermija Trudnoća

Znanstvenici koji su vodili ovo istraživanje kažu da se dosad samo nekoliko istraživanja bavilo utjecajem kofeina na reproduktivno zdravlje muškaraca. Kad se gleda unos kofeina u organizam iz nekih drugih izvora, primjerice kave ili čaja, smanjena kvaliteta sperme nije bila toliko izražena koliko kad su u pitanju bili gazirani napici.

Budući da današnje mlađe generacije piju sve više napitaka u kojim se nalaze veće količine kofeina, znanstvenici su odlučili ispitati koliko to utječe ne njihove reproduktivne sposobnosti.

zagađenje okoliša, tvornica Možda te zanima... Postoji li veza između neplodnosti i zagađenog okoliša? Trudnoća

U njihovo istraživanje bilo je uključeno više od 2.500 mladića, a pokazalo se da su kvalitetniju spremu imali oni koji nisu pili kolu, po mililitru sperme imali su 50 milijuna spermija. Za razliku od njih, 93 mladića koji su svakodnevno pili prosječno litru kole imali su samo 35 milijuna po mililitru. Međutim, oni ni inače nisu živjeli zdravim životom, jeli su više brze hrane, manje voća i povrća.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.