Beba Zdravlje i njega bebe 06. srpnja 2023.

Voda, čaj ili majčino mlijeko: Koja je idealna tekućina za bebu ljeti?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ljeti je osobito važno djeci davati dovoljno tekućine, no na ljetovanju provjerite je li u kraju gdje boravite voda iz slavine zdravstveno ispravna.

Voda je izvor života i jedan od njegovih esencijalnih čimbenika, što potvrđuje i činjenica da gotovo 70 posto površine našeg planeta te oko 60 posto čovjekova organizma čini upravo voda. Zbog toga je njezinu ravnotežu i u našoj okolini i u našem organizmu iznimno važno održavati. Hidracijska ravnoteža okosnica je pravilnog rada vitalnih organa te svako njeno narušavanje, bilo da je riječ o dehidraciji ili otrovanju vodom, može imati ozbiljne posljedice na zdravlje i život čovjeka. 

Ljeti je osobito važno djeci davati dovoljno tekućine, no na ljetovanju provjerite je li u kraju gdje boravite voda iz slavine zdravstveno ispravna.

"Za bebe ćete do 6. mjeseca života svakako prokuhati i ohladiti vodu prije nego što je date bebi. Možete koristiti i specijalne vode za bebe ili flaširane vode iz dućana, naravno bez mjehurića. I za veću djecu je bolje uzimati kupovnu vodu, nego neprovjerenu vodu iz slavine", kaže Giovana Armano, dr. med., specijalist pedijatrije. Savjetuje izbjegavanje voćnih sokova, oni su slatki i od njih djeca samo još više žeđaju, dakle, neka to bude obična voda ili manje zaslađeni čajevi.

Možda te zanima... Može li obična voda biti opasna za bebe mlađe od šest mjeseci? Beba

Dojenje je najpratkičnije

Dojenje je na moru ne samo zdravo nego i jako praktično. Ne morate brinuti oko pripremanja hrane, a beba dobiva dovoljno tekućine. Ako imate dojenče preporuka je svakako dojenje i to nikako nemojte planirati prestati tijekom boravka na godišnjem odmoru.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

"Ne samo da je to zdravije, nego ste i izvan svog uobičajenog mjesta boravka te možda nećete imati mogućnosti adekvatnog pripravljanja hrane, ili se beba neće odmah moći priviknuti na kašice", savjetuje Armano te dodaje: "Kada dojite onda ste najsigurniji da će beba dobiti sve što treba pa ako baš ne počne s nadohranom sa šest nego sa sedam mjeseci, nije nikakav problem". 

Lagana prehrana

Prehrana tijekom ljeta bi trebala biti laganija, ne samo za djecu nego i za mame koje doje. Velike su vrućine i svima nam treba više svježeg voća i povrća, puno napitaka, laganih juhica i slično. Zbog većih temperatura hrana se brže kvari pa namirnice treba pripravljati svježe, a ne kupovati fast food iz uličnih dućana, osobito za djecu. 

Možda te zanima... Koja je hrana prihvatljiva, a koju bi trebala izbjegavati dok dojiš Beba
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.