Vrtić 11. srpnja 2023.

Djeca nisu mali odrasli - toplinski val njih pogađa jače! Evo kako im trebaš olakšati

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Toplinski valovi su nešto s čim moramo naučiti živjeti i to svake godine sve više shvaćamo. Svjesni smo da moramo paziti na svoje zdravlje, a važno je osvijestiti da moramo posebno paziti na djecu.

Kako temperatura u termometru raste, sve smo više svjesni da moramo paziti na svoje zdravlje, a upozorava nas na to i naš vlastiti organizam svaki put kad pomislimo kako „ti toplinski valovi nisu ništa posebno“. Da, jesu. Temperature su izrazito visoke, a nerijetko se popnu u vrlo kratkom vremenu, pa se organizam niti ne stigne prilagoditi. I ne, nije isto kao što je bilo prije 30-ak godina.

Možda te zanima... Svatko može zaboraviti dijete u autu, pokazalo je istraživanje. To se ne događa samo "lošim" roditeljima Vrtić

Iako često zapravo pomislimo kako djeca lakše podnose te visoke temperature, jer – oni su djeca i njihov je organizam otporniji na sve – to zapravo uopće nije točno. Djeca, naime, teže reguliraju tjelesnu temperaturu nego odrasli. Osim toga, često si ne mogu i ne znaju sami pomoći, pa s pravom očekuju od odraslih da im pomognu nositi se s previsokim temperaturama.

Dok je nekad „samo“ teško izdržati te vrućine, često zaboravljamo da izrazito visoke temperature mogu dovesti do raznih stanja koja su izravno povezana s vrućinom, ali i visokom vlagom zraka. To mogu biti razni osipi zbog vrućine kod onih najmanjih, pa sve do toplotnih udara kod starije djece, koji mogu uzrokovati razne probleme u organizmu. Sve je to pojačano kod prekomjerne aktivnosti pri povišenim temperaturama.

Moramo imati na umu da dječjem organizmu treba više da počne proizvoditi znoj, te da se počnu prilagođavati temperaturi okoline. Manja djeca dodatno su sklonija većem riziku od dehidracije, zato što je veći postotak njihovog tijela voda. Studija provedena 1995. godine pokazala je da pri izloženosti temperaturi od 35 stupnjeva tijekom pola sata temperatura dječjeg tijela raste više nego temperatura odrasle osobe.

Kako olakšati djetetu previsoke temperature

Evo što možeš napraviti da pomogneš djetetu i ne, nemoj to shvaćati olako.

1. Nikad ne ostavljaj dijete u autu

To je nešto što nikad nije suvišno napomenuti. Dijete ne smije ostati u parkiranom automobilu niti nekoliko minuta. Nikad. Čak i kratki boravak u pregrijanom automobilu može izazvati smrt djeteta.

2. Lagano s odjećom, obilno s kremom

Odjeća koju dijete ima na sebi mora uvijek biti pamučna, lagana, svijetlih boja. Obavezne su kape ili šeširići! Dijelove tijela koji nisu prekriveni odjećom treba obilno namazati kremom za sunčanje.

3. Nudi im dovoljno tekućine

Bez obzira na razinu aktivnosti, kad je izloženo visokim temperaturama dijete mora piti dovoljno tekućine. Bebama uvijek provjeri boju urina, te pazi da nije pretjerano tamne boje, a stariju djecu možeš uputiti da to naprave sami. Ako je urin pretjerano taman, dijete obavezno treba unijeti što više tekućine u organizam.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

4. Omogući im zabavu

Činjenica je da uvijek savjetujemo kako djeca moraju biti vani, aktivni, na zraku… No, u vrijeme toplinskih valova to nije niti moguće niti preporučljivo. Možeš očekivati da će djeca biti nervozna i nemirna zbog činjenice da su u zatvorenom, pa svakako isplaniraj zabavu. I pomakni malo granice dopuštenog, pa pokušaj uključiti bilo kakvu zabavu vodom.

5. Potraži hladni zaklon

Kad god je to moguće, neka djeca budu u rashlađenom prostoru. Ne mora to biti prostor u kojem je klima uključena da hladni na 20 stupnjeva – štoviše, to nije zdravo – nego da to bude lagano zamračena prostorija, ako je ta strana doma okrenuta suncu, da je uključen ventilator (ili klima, ali na primjerenu temperaturu).

6. Neka se odmaraju

Aktivnosti koje iziskuju tjelesni napor nisu dobar izbor za visoke temperature. Takve aktivnosti možeš organizirati rano ujutro ili kasnije navečer. U najtoplijem dijelu dana dijete mora dobiti priliku za dovoljno odmora.

7. Nauči prepoznati znakove stanja povezanih s vrućinom

Posljedice vrućine mogu biti toplotni udar (u najgorem slučaju), iscrpljenost, sunčanica, grčevi i opekotine. U vrijeme toplinskog vala treba iz ozbiljno shvatiti.

8. Razgovaraj s djecom

Djeca mogu biti zabrinuta zbog raznih problema koje sa sobom nose visoke temperature. Moguće je da će vidjeti mrtve životinje u nekom od izlazaka – ptice, na primjer. Razgovaraj s njima i pokušaj ih umiriti, ali uvijek treba biti iskren s njima.

9. Budi u toku i slijedi upute

Budi u toku s prognozom i upozorenjima koja se objavljuju za tvoje područje. Nemoj planirati aktivnosti ako je na snazi upozorenje zbog toplinskog vala – pa čak i ako je vikend i želiš iskoristiti vrijeme.

10. Olakšaj im san

Prije spavanje, djeci priušti lagano rashlađenu kupku ili tuširanje vodom hladnijom nego inače. Odjeni ih što je lakše moguće, te se pobrini da popiju dovoljno tekućine. Ako je na madracu zaštita, ukloni je, jer ona dodatno grije.

Sunčanica kod djece Možda te zanima... Sunčanica kod djece: Kako je prepoznati i što poduzeti? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.