Beba Zdravlje i njega bebe 18. lipnja 2021.

Koja je najsigurnija temperatura prostorije za bebu i kako je pravilno rashladiti?

Foto: Shutterstock ; idealna temperatura za spavanje bebe
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zbog dolaska ljetnih temperatura mnogi roditelji brinu o temperaturi prostorije u kojoj beba boravi. A to obično uključuje neprestano preispitivanje idealnog broja na termometru te učestalo paljenje i gašenje hlađenja u prostoriji. U tekstu otkrivamo koja je idealna temperatura prostorije.

Američka pedijatrijska akademija upozorava roditelje da paze na previsoke temperature, koje prema medicinskim istraživanjima povezuju sa sindromom iznenadne dojenačke smrti (SIDS)

Potrebno je paziti da temperatura sobe u kojoj će beba biti nije samo ugodna, već i sigurna. Mnogi stručnjaci preporučuju da je temperatura sobe u kojoj je smještena beba održava između 18 - 22 °C (razlikuje se prema vremenskim uvjetima, naravno).

Važno je paziti da bebi nije prevruće ili prehladno. Ako se beba previše zagrije, možda je više izložena riziku od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS)

Možda te zanima... 9 najvećih ljetnih opasnosti za bebe Beba

Ako misliš da se tvojoj bebi previše vruće, provjeri trbuh ili stražnji dio vrata. Ovo je najbolji način za provjeru temperature. Ako mu je vruće ili ako se znoji, skinite sloj i ponovno ga provjeri. Ne brini ako su djetetove ruke i noge hladne, jer je to sasvim normalno.

Ako je bebi prevruće, to će se i brzo pokazati. Tijekom ljeta mnoge bebe dobiju osip od vrućine - to su male sitne crvene točkice, grube na dodir. Najčešće se javljaju oko koljena, laktova, na preponama ili na vratu i na mjestima gdje je odjeća uz tijelo. Time beba samo želi reći da joj je vruće te da je oslobodiš od viška odjeće. Osip od vrućine nije opasan i brzo će proći.  

Za mirne snove pripazi i koliko je beba suncu i dobro je zaštiti od sunca i toplotnih udara.  

Kako rashladiti prostor u kojem beba spava?

Ljetne vrućine uz klima uređaj su podnošljivije. Ipak, treba biti oprezan kada su bebe u pitanju. Klima uređaj trebalo bi upaliti kada beba nije u prostoriji i ugasiti kada stavljaš bebu na spavanje. Klima nikako ne bi smjela puhati direktno u dijete. 

Ako nemate klimu, dobri stari ventilator pomoći će u rashlađivanju sobe. Kod ventilatora vrijedi isto pravilo kao i kod klime - ne smije puhati za vrijeme kada beba spava.  

U rashlađivanju prostorije vam mogu pomoći i mokri ručnici. Vlaga koja se isparava s ručnika može rashladiti zrak. Uz rashlađenu sobu, miran san će imati i mama i beba.

Možda te zanima... Čuvaj zdravlje djece: Kako pravilno koristiti klima uređaj? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.