Beba Zdravlje i njega bebe 24. srpnja 2023.

Ne prekrivaj bebina kolica jer i najtanja tkanina podiže temperaturu i blokira protok zraka!

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iva Brčić, certificirana edukatorica programa The Happiest Baby koji je kreirao svjetski priznati pedijatar dr. Harvey Karp piše o opasnostima prekrivanja dječjih kolica tijekom ljetnih vrućina koje može dovesti do pregrijavanja bebe!

Svake godine dolaskom toplijih dana viđamo po gradu jednu te istu sliku. Roditelji prekrivaju kolica raznim gazama, maramama i pelenama kako bi svoju djecu zaštitili od sunca. Iz čiste dobre namjere stavljaju svoju djecu u opasnost. Ni ne sluteći da im tako mogu ugroziti život.

Možda te zanima... Po vrućinama temperatura u autu može doseći 50 stupnjeva: Ne ostavljaj dijete samo Vrtić

A evo zašto je prekrivanje kolica pokrivalima koja nisu za to namijenjena, opasno. Pedijatrica Svante Norgren iz dječje bolnice Astrid Lindgren u Stockholmu, kaže da i najtanja pamučna tkanina, poput gaze, podiže temperaturu u kolicima i blokira slobodan protok zraka. Test koji je napravljen kako bi se to i provjerilo je pokazao da je nakon samo 30 minuta, za vrijeme toplog dana, temperatura u prekrivenim kolicima dosegla temperaturu od 34 stupnja. Da bi vam bilo lakše shvatiti odnose temperature, evo jednog primjera.

Bebino tijelo ne može regulirati tjelesnu temperaturu znojenjem

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Ako je vani recimo 25 stupnjeva, u kolicima prekrivenim nekom improviziranom prekrivkom je temperatura za čak 15 stupnjeva viša, odnosno iznosi 40 stupnjeva. Beba u takvim kolicima može naprosto zakuhati. Dok se naše tijelo hladi znojem, bebino nema tu mogućnost. Njoj se diže tjelesna temperatura i dolazi do pregrijavanja. A pregrijavanje može dovesti do toplotnog udara koji može uzrokovati oštećenje središnjeg živčanog sustava, oštećenje mozga, pa i smrt.

Evo nekih savjeta koji se treba pridržavati po ovim ljetnim vrućinama:

  • Zaboravite na improvizirano prekrivanje kolica. Koristite pokrivala koja su namijenjena za to ili koja dolaze uz kolica.
  • Izbjegavajte boravak na otvorenom od 10 ujutro do 16, 17 sati.
  • Bebama ne stavljajte kapice jer one najviše topline gube preko glave. Stavljanjem kapice za vrijeme vrućih dana može dovesti od pregrijavanja.
  • Dijete odjenite u svijetlu i laganu odjeću koja koži omogućava disanje.
  • Ne stavljajte bebi čarape na noge.
  • Vodite računa da dijete uzima dovoljno tekućine.
Možda te zanima... Beba i ljetne vrućine: Koliko toplo je pretoplo za bebu? Beba

Bilo bi najbolje sasvim izbjegavati boravak na direktnom suncu od 10 ili 11 pa do 17 sati, savjetuje naša pedijatrica dr. Giovanna Armano i dodaje da bebe i djecu možete kupati i tuširati i nekoliko puta na dan, kako bi im olakšali ljetne vrućine. "Ako borave u zatvorenom prostoru, preporuka je da to budu prozračene i klimatizirane prostorije. Sami klima uređaji nisu idealno rješenje, pa ako je moguće, bilo bi dobro prostoriju prozračivati prirodnim putem te možda povremeno koristiti i ventilatore koji miješaju zrak. No najčešće su u prostorijama klima uređaji. Pazite da temperatura ne bude mnogo niža u prostoriji nego vani jer to nije zdravo. Koristite svaki trenutak da dijete držite na otvorenom, možda u sjeni nekih borova ili u vrtovima ispod tende", kaže pedijatrica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.