Trudnoća Porođaj 17. srpnja 2024.

Mogu li vrućine uzrokovati prijevremeni porod?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vrućine ne mogu biti dobre za organizam ako traju predugo, to je sasvim logično. Očekivano je da su trudnice još dodatno osjetljivije, ali ipak se nije očekivalo da rezultati istraživanja budu ovakvi...

Vrućine su. Vruće je. I ne vidi se kraj tim vrućinama. No, nemamo druge, moramo se tom prilagoditi, jer - život teče i kad je vruće. Ipak, neki moraju paziti više nego drugi, a među njima su trudnice. Previsoke temperature, naime, mogu dovesti do prijevremenog poroda. Tako je pokazalo istraživanje objavljeno u časopisu Epidemiology.

Možda te zanima... 3 faktora koja mogu smanjiti rizik od prijevremenog poroda Trudnoća

Kanadski su istraživači pregledali evidenciju 219.319 živorođenih u odnosu na temperaturu i otkrili da su toplinski valovi (definirani kao temperature iznad 32 stupnja C četiri do sedam dana zaredom) povezani s 27 posto većim rizikom od ranijeg poroda, u usporedbi s umjerenim vremenskim uvjetima. Znači, trudnice koje su bile izložene ekstremnoj vrućini dulje vrijeme vjerojatnije su rađale u 37. i 38. tjednu, za razliku od uobičajenih 40 tjedana.

"Trudnoća postaje fizički izazovnija kako se približavate terminu", kaže Nathalie Auger, dr.med., istraživačica na Odsjeku za socijalnu i preventivnu medicinu Sveučilišta u Montrealu i autorica studije. Razmislite o toplini kao dodatnom stresu na već iscrpljeno tijelo: "Fizički stresovi - poput topline - imaju veći utjecaj na trudnicu u 37. ili 38. tjednu, nego ranije u  trudnoći", kaže dr. Auger.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Iako se 37 tjedana može činiti dovoljno blizu, posljednjih nekoliko tjedana u maternici važni su za razvoj tvojeg djeteta. Mozak, pluća i drugi organi još uvijek sazrijevaju i pripremaju se za život izvan maternice.

Želiš li 'nositi' bebu cijeli termin? Drži se hladnog što više možeš. Dr. Auger sugerira i da piješ puno vode i ostaneš u hladovini ili klimatiziranim prostorima.

trudnica, porod, bolnica Možda te zanima... Rizici prijevremenog poroda i kako ga spriječiti Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.