Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 06. kolovoza 2022.

Po vrućinama temperatura u autu može doseći 50 stupnjeva: Ne ostavljaj dijete samo

Foto: Guliver ; Dijete u automobilu
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nikad ne ostavljaj dijete samo u autu, čak ni na 'samo trenutak'. Ništa ne znači ni ako si auto parkirala u hladu kada su vani visoke temperature jer kod djece temperatura tijela raste 3-5 puta brže nego kod odraslih jer je kod njih slabija termoregulacija tijela

Svake godine kad dođu ljetne vrućine i temperature su preko 30 stupnjeva u hladu, čitamo vijesti iz cijelog svijeta o tragičnim smrtima djece ostavljene same u automobilima. Iako se nekome možda čini da se radi o 'samo nekoliko minuta', važno je ponovno naglasiti kako dijete nikad ne smiješ ostaviti samo u autu, ni uz otvorena vrata ili prozore.

Temperatura se u automobilu može podići za 20°C za samo 10 minuta. Ako je temperatura vani 26 Celzijevih stupnjeva, za 10 minuta u ugašenom, zatvorenom autu može doseći 32 stupnja, a za 30 minuta i 45°C. Po velikim vrućinama, temperatura u autu se može popeti na 50 stupnjeva za samo par minuta. Ništa ne znači ni ako si auto parkirala u hladu kada su vani visoke temperature jer kod djece temperatura tijela raste 3-5 puta brže nego kod odraslih jer je kod njih slabija termoregulacija tijela.

Možda te zanima... Mamino upozorenje: Djevojčica doživjela toplinski udar u sobi Vrtić

"Djeca se preznojavaju i pregrijavaju zakopčana u autosjedalicama i zaključanim autima. Temperatura im raste preko 39 stupnjeva, puls im raste, nemirni su, zbunjeni, a postepeno počinju osjećati i vrtoglavicu, glavobolju, postaju letargični te ubrzo padaju u nesvijest. Doživljavaju toplinski udar, koji može oštetiti njihove vitalne i moždane funkcije. Dovoljno je samo 15 minuta u pregrijanom autu da dijete doživi doživotna oštećenja mozga ili bubrega. Kad tijelo dosegne temperaturu od 40 stupnjeva, unutarnji organi se počnu gasiti. Pri temperaturi tijela od 42 stupnja djeca umiru", navode autori edukativnog filma organizacije RedCastle Crusade koja snima videe o sigurnosti djece.

Ako imaš naviku ostavljati dijete u autu "samo na trenutak", moraš znati koji su znakovi da je djetetu toplina naštetitla, kako bi na vrijeme reagirala i potražila pomoć.

beba kolica mama ljeto Možda te zanima... Ne prekrivajte kolica u kojima je beba, ni laganom tkaninom! Beba

Znakovi toplotnog udara i savjeti za prevenciju

Visoka temperatura iznad 39, bez znakova znojenja, vruća, crvena i suha koža, ubrzan puls, nemir, zbunjenost, vrtoglavica, glavobolja, povraćanje, ubrzano, plitko disanje, letargija te nesvijest, znakovi su toplotnog udara, a što napraviti kad sumnjaš da dijete ima toplotni udar?

"Najvažnije je da se snizi temperatura tijela što je brže moguće. Pozovi hitnu pomoć, zatim potpuno razodjeni dijete i unesi ga u hladniju prostoriju. Ako si na otvorenom, premjesti dijete u hlad. Dok čekaš liječničku pomoć, namoči ručnik ili majicu u hladnu vodu i ohladi cijelo tijelo. Uzmi nešto što će poslužiti kao lepeza kako bi rashladila dijete (fascikl, odjevni predmet, papir..) Ako dijete pokazuje samo znakove iscrpljenosti od topline, uvedi ga u hladniju prostoriju, poželjno je da je prostorija klimatizirana. Daj djetetu piti dosta tekućine, ali pazi da tekućina nije prezaslađena ili prehladna. Tuširanje ili kupka mlakom vodom također može pomoći. Poželjno je da dijete ostane u zatvorenom prostoru i da se odmara ostatak dana. Ako ubrzo ne dođe do poboljšanja stanja, odvedi dijete liječniku", savjetuju iz Udruge RODA - Roditelji u akciji te s njihove web stranice prenosimo još nekoliko savjeta za prevenciju toplotnog udara:

  • Ne ostavljaj dijete, bez obzira na starost, bez nadzora u automobilu čak ni uz djelomično otvorene prozore.
  • Ne dopusti igranje u automobilu bez nadzora odrasle osobe. Nauči dijete da automobil nije mjesto za igru.
  • Kada nisi u automobilu neka bude zaključan, bez obzira gdje se automobil nalazi (npr. u garaži ili dvorištu).
  • Ključeve i daljinske upravljače za automobil drži izvan dosega djece.
  • Ako voziš dijete, osobito ako to inače nije dio vaše dnevne rutine, stavi nešto što ti treba kada izlaziš iz automobila na stražnje sjedalo (torbu, mobitel, aktovku..).
  • Vozi u automobilu veću plišanu igračku. Neka igračka bude u autosjedalici kada nema djeteta, a na prednjem sjedalu automobila kada voziš dijete u autosjedalici. Igračka će poslužiti kao vizualni podsjetnik.
  • Neka ti prijeđe u naviku pogledati stražnju stranu automobila prije zaključavanja i udaljavanja od automobila.
  • Ako dijete vozi netko drugi kome to nije dnevna rutina, provjeri telefonskim pozivom da je dijete stiglo na odredište (vrtić, škola...).
  • Ako ne možeš pronaći dijete koje se igralo u dvorištu odmah provjeri automobil i prtljažnik.
  • Ako primijetiš dijete samo u automobilu, reagiraj. Ako ti se čini da je djetetu povišena temperatura ili da djetetu nije dobro, makni dijete iz automobila što je prije moguće te pozovi liječničku pomoć.
  • Najvažnije, nikada ne ostavljajte dijete samo u automobilu, bez obzira na to koliko kratko se planiraš zadržati van automobila.
djevojčica kašalj gušenje Možda te zanima... Oprez! Dijete se može utopiti i 24 sata od boravka u vodi! Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.