Beba Svijet kako ga vide mame 11. kolovoza 2020.

Dr. Jovančević objašnjava: Treba li zbog ljetnih vrućina mijenjati djetetovu prehranu?

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Često se dogodi da djeca imaju manji apetit tijekom ljetnih vrućina, a uz pojačanu fizičku aktivnost roditelji se zbog toga često znaju zabrinuti. Stručnjaci otkrivaju što učiniti u takvim situacijama

Baš kao i kod odraslih, sasvim je normalno da su i djeca ljeti nervozna jer im je vruće i više se znoje te imaju smanjen apetit. Roditelji se zbog toga znaju zabrinuti te se pitaju trebaju li uključiti neke posebne namirnice u vrijeme ljetnih vrućina. Odgovore smo potražili kod cijenjenog pedijatra dr. Milivoja Jovančevića i iskusne nutricionistkinje Lade Šnajder.

Dojilje trebaju pripaziti na unos tekućine

Ljetne se vrućine drukčije odražavaju na dojenčad nego na veću djecu. Na internetu postoji podatak da bebe ljeti piju mlijeko češće, ali dojenje traje kraće. Dr. Jovančević pritom ističe važnost dojenja u takvim uvjetima jer je to pouzdan mehanizam koji djetetu osigurava onoliko tekuće i kalorija koliko mu je u tom trenutku potrebno. Zbog toga je izrazito važno da i majka dojilja uzima dovoljno tekućine u razdoblju velikih vrućina.

Kad se dojenje uhoda, dijete u prvih 5 minuta podoja pojede više od 90% količine mlijeka koja mu je potrebna, tako da ne treba mjeriti duljinu podoja nego pokušati očitavati signale djeteta i prepoznati kad je sitogovori dr. Jovančević.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Tijekom velikih ljetnih vrućina dojilje se često pitaju trebaju li mladom dojenčetu davati vodu. Dr. Jovančević kaže da se upravo tu vidi veličanstvenost dojenja - prilagodbe potreba djeteta i ponude mlijeka u majke te sve ilustrira primjerom:

Dijete koje ima 5 kg popije oko 750 ml mlijeka na dan. To bi za odraslu osobu tjelesne mase od 50 kg značilo da popije 7,5 litara mlijeka, a za osobu od 100 kg ekvivalent bi bio 15 litara mlijeka. Prema tome, čini se da ipak ne treba dodavati vodu, zar ne? Drugi primjer možemo potražiti u životinjskom svijetu - zamislite mladunče koje boravi u pustinji, njemu njegova majka ne nudi vodu dok se hrani njezinim mlijekom, objašnjava dr. Jovančević.

Pažljivo pri odijevanju

Osim toga dr. Jovančević objašnjava i važnost primjerenog odijevanja jer se dojenčad ne znoji na isti način kao odrasle.

Dojenčad treba primjereno odijevati i pokrivati kako bi se izbjeglo prekomjerno znojenje. Naime, dojenče brže gubi velike količine tekućine zato što je u toj dobi koža dvostruko propusnija za vodu, a relativna površina kože (površina kože u odnosu na tjelesnu masu) višestruko je veća u usporedbi s odraslom osobom, objašnjava dr. Jovančević.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Što djeca trebaju jesti?

Baš kao i bebe, starija djeca također mogu biti razdražljiva ljeti i odbijati hranu. U razgovoru s nutricionistkinjom Ladom Šnajder, doznali smo koje im namirnice trebamo davati tijekom ljeta, a što bismo u širokom luku trebali izbjegavati.

Prehrambene navike djeca dobivaju od roditelja pa ako se oni hrane pravilno i uravnoteženo, najčešće se to istom mjerom odrazi na djecu. Ljeti, kako odraslima tako i djeci, najčešće odgovara laganija hrana. Zato se češće trebaju konzumirati razne salate koje mogu biti kombinacija sirovog i/ili kuhanog povrća, žitarica, komadića svježeg sira, mesa, ribe, jaja, tofua ili slično, začinjene dresingom na bazi maslinovog ulja. Uz malo kreativnosti, možemo napraviti razne ukusne i zdrave kombinirane salate koje su ujedno nutritivno vrlo bogate za dobrobit cijele obitelji, poručuje nutricionistkinja Šnajder.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Zdrava hrana ljeti, ali i ostatak godine

Kada bi djeca birala između sladoleda i salate, uglavnom znamo za čime bi posegnula. Međutim, još uvijek ih možemo usmjeriti na pravi put. U vremenu kad se restorani brze hrane nalaze na svakom uglu, a reklame za slatkiše iskaču kao iz paštete, djeci je potrebno objasniti zašto je važno birati zdravije namirnice. A kako nagovoriti dijete da jede zdravo? Imamo 3 glavna savjeta:

1. Pokušaj objasniti dječjim jezikom

Ako se sjećaš francuskog crtića ''Bilo jednom... Ljudsko tijelo'' onda si vjerojatno zapamtila zanimljive načine na koje su autori objasnili djeci što se događa u ljudskom tijelu i kako naš organizam reagira u određenim situacijama. Tako i ti možeš djetetu objasniti kako čokolada i bomboni utječu na njegove zube te zašto je umjesto toga bolje odabrati voćku.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

2. Pripremi međuobroke unaprijed

Trenuci kada dijete poseže za nezdravim opcijama najčešći su u vrijeme međuobroka. Zato unaprijed pripremi voćnu salatu ili nareži lubenicu na kockice te spremi u hladnjak za kasnije. To je ujedno odličan način borbe protiv vrućine i nervoze jer su hladna lubenicasočna voćna salata idealno osvježenje za razdražljive mališane.

S obzirom da je međuobrok vrlo važan za djecu, preporučujem posebnu pažnju obratiti na njegovu kvalitetu. Zato predlažem da bude sastavljen od voća, proizvoda na bazi integralnih žitarica i mliječnog proizvoda kao što su kefir ili jogurt, uz izbjegavanje dodanih šećera u prehrambenim proizvodima, objašnjava Šnajder te pritom preporučuje Clean Eating prehranu i dodaje da je važno ponijeti i dovoljno vode ako dijete boravi izvan kuće

3. Budi kreativna s pripremom

Voće i povrće složeno u obliku smajlića i smoothie sa šarenim suncobranom samo su neki dodaci koji će ljeti privući interes tvog djeteta za jelom. Djeca su vizualna bića i prije će posegnuti za šarenim i raznolikim tanjurom. Također, istraživanja su pokazala kako su veće šanse da će dijete pojesti obrok ako je sudjelovalo u njegovoj pripremi.

Kako bi uvijek bila u toku s najnovijim informacijama, A1 novim mamama daruje neograničeni internet i do 500 kn popusta na mobitel. Kreni u potragu za zdravim i osvježavajućim ljetnim receptima, a više informacija o ponudi potraži ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.