Beba Razvoj u 1. godini 11. lipnja 2015.

Sedam savjeta dr. Searsa da vam dijete duže spava

beba spava
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dr. William Sears, američki pedijatar poznat po priručniku 'Povezujuće roditeljstvo', sa svojim sinovima i suprugom napisao je cijelu knjigu o spavanju - 'Kako uspavati dijete'. Iz nje vam prenosimo savjete kako reagirati kad se beba često budi, a u nagradnom natječaju darujemo pet knjiga

Noćno roditeljstvo važan je dio djetetova odgoja, a zdrav i okrepljujući san u uskoj je vezi sa sretnim i zdravim djetetom – i roditeljima. 

 

knjiga | Author: Promo Foto: Promo

 

Priručnik 'Kako uspavati dijete' u izdanju Mozaika knjiga govori što možete, a ne što morate učiniti. U njoj autori - američki pedijatar dr. William Sears, najpoznatiji po knjizi 'Povezujuće roditeljstvo', njegovi sinovi Robert i James, također pedijatri, te supruga Martha, medicinska sestra i savjetnica za dojenje, opisuju alate među kojima ćete sami odabrati one koji odgovaraju temperamentu vašeg djeteta kako biste mogli stvoriti njegov osobni plan spavanja. Da biste naučili dijete kako spavati i kako ponovo zaspati nakon neželjenog buđenja, potrebno je puno predanosti, vremena i toplih emocija. Ova će vam knjiga pomoći u tome.

Dobitnici knjige mjeseca

Koji su vaši rituali prije spavanja? Pet odgovora koja ste nam od četvrtka 11. do srijede 17. lipnja ostavili u raspravi ispod članka, nagradili smo knjigom 'Kako uspavati dijete' u izdanju Mozaika knjiga. Dobitnici su Dare12, ire87, Jopica, Zebrica i  weacky, a oni će biti obaviješteni i putem e-maila.

U nagradnom natječaju mogli su sudjelovati samo registrirani korisnici Klokanice, pa ako još niste, registrirajte se

Iz knjige vam prenosimo poglavlje pod nazivom Pomozite djetetu da spava duže:

Zašto se beba često budi?

Dijete – i roditelji – bolje će se noću odmoriti ne bude li im san ispresijecan neprekidnim epizodama buđenja. Novorođenčad je "programirana" za buđenje tijekom noći i potrebni su im roditelji da bi ih umirili. Kako dijete sazrijeva, sazrijevaju i njegovi obrasci spavanja, te je ono sposobnije spavati duže i samo se umiriti. Kada će taj blagoslovljeni trenutak osvanuti, ovisi o vašem djetetu. Dijete ne možete prisiliti da prespava noć, ali možete osigurati uvjete koji će mu pomoći da sazrije i nauči spavati dugim i krepkim snom.

Zbog čega se novorođenče često budi? Odgovor glasi: Zato što je novorođenče! Postoje mnogi razvojni, medicinski i psihološki razlozi buđenja novorođenčadi. Imajte na umu da se u prvoj godini života dojena djeca zbog gladi bude dvaput tijekom noći, a djeca s navršenih godinu dana jednom. Evo nekoliko savjeta kako produljiti intervale između hranjenja.

Promijenite mjesto spavanja

Prvi je korak odabir mjesta na kojem će dijete spavati. Uz malo sreće odluka je išla u vašu i korist vašeg djeteta. Ipak, krevet u kojem je dijete zaspalo ne mora biti onaj isti u kojem se ujutro budi. Obratite pozornost na sljedeće: Budi li se vaše dijete zato što je noću usamljeno u svojoj sobi i potrebna mu je vaše blizina? Mislite li da je problem u tome, pokušajte dijete smjestiti u svoju blizinu nakon što se prvi put noću probudi. Možda dijete već spava u vašem krevetu i budi se jer mu smeta vaša blizina? Ako je u tome stvar, pokušajte ga pomaknuti dalje od sebe nakon što se prvi put probudi.

Naučite dijete spavati

Ponavljanje riječi i zvukova koje dijete povezuje sa spavanjem, često pomaže da ponovo zaspi. Ponavljajte uvijek iste riječi tijekom uspavljivanja i uvijek kada se probudi usred noći (npr. "ni-na-na-na", "buji-paji", "mirno spavaj", "djetešce spava", "š-š-š-š-š-š"…). Pomoću metode asocijacija na spavanje dijete će naučiti povezati te zvukove s ritualom odlaska na spavanje i s ponovnim uspavljivanjem nakon noćnog buđenja. Dobro poznato umirivanje uz produženi glas "š" što ga majke nagonski koriste, biološki je utemeljeno: slično je zvuku prolaska krvi kroz krvotok koji dijete čuje dok je udobno smješteno u maternici. Čim pokaže prve znakove buđenja, odmah posežemo za podsjetnicima na spavanje, kao što su "š-š-š-š-š-š-š-š-š" ili "ni-na-na-na". Time mu dajemo do znanja da još nije vrijeme za buđenje.

Položite ruke na dijete

Kad se dijete počne meškoljiti, nježno položite ruke na njega, ali ga nemojte podići iz kreveta. Ostanite tako, lagano mu pjevušeći
ili izgovarajući neke od omiljenih zvukova za uspavljivanje. Ne posustajte dok se potpuno ne smiri. Počne li se odmah iznova buditi, pokušajte ponoviti postupak. Ako ni to ne pomaže, uzmite dijete u naručje i nosite ga naokolo u jednom od položaja za spavanje. Do ovog trenutka već ćete znati možete li ga ponovo uspavati ili je vrijeme za hranjenje.

Neka ostane i nešto od majke

Kako biste pomogli djetetu da mirno spava dok vas nema, ostavite u blizini nešto što miriše na vas. To može biti jastučić za dojku koji ima miris po vašem mlijeku, ili neki vaš odjevni predmet. Vaš će krevet prirodnim putem poprimiti vaš miris. Možete i jednu noć prespavati na plahtama s djetetova krevetića ili kolijevke (koristite ih kao jastučnice), i onda ih vratiti na djetetov madrac. Vaš bi miris trebao potrajati nekoliko dana.

Ponudite palac ili dudu

Duda je djetetu kao sredstvo za umirenje. Ako djetetu ponudimo nešto za sisanje, to će najčešće umiriti njega, ali i roditelje. Djetetu možete pomoći da nauči sisati svoju ruku ili palac. To je više "pri ruci" nego duda. Ne padaju na pod i prave su veličine za dječja usta. Ne mogu začepiti nos niti ih treba pričvršćivati štipaljkom i uzicom. Dojenčad se bolje snalazi s vlastitim rukama. Kada uspavljujete dijete, polako mu stavite šaku ili palac u usta, i isto ponovite kada se probudi. Na taj način povezuje sisanje s odlaskom na počinak – i povratkom na spavanje nakon što se probudi. Ako dijete siše, ali se ipak budi, vjerojatno je gladno i treba vas, a ne palac u kojem nema mlijeka.

Prilikom pregleda kad želim da majušna dojenčad bude tiho kako bih im čuo srce, ponekad im stavim palac u usta. Katkada vidim da majka podigne obrve kao da nije znala da to može i ona. Djeca u maternici sišu svoje palčeve. Prvih mjeseci dojenče koje ne može pronaći palac sisat će zapešće ili čak podlakticu. Dojenčad je rođena s vlastitim dudama. Iskoristite to. I ne pretjerujte s onim umjetnim. Kada dijete plače, a vi refleksno posegnete za dudom umjesto za djetetom, sjetite se našeg savjeta: Koristite, ne pretjerujte, i brzo se pokušajte toga riješiti. Neki se roditelji brinu da će im dijete, ako ga nauče sisati palac, tu naviku teško odbaciti (palac ne možete jednostavno baciti kao što možete dudu). Iako to nije isključeno, ako vam trenutačno omogućava više sna, vrijedi riskirati.

Isprobajte trenutnu i zakašnjelu reakciju

Trebate li dotrčati čim čujete da se dijete po noći probudilo? Ili biste trebali pričekati i vidjeti hoće li samo opet zaspati? Nekim je roditeljima lakše ako odmah dođu djetetu i brzo ga opet uspavaju prije nego što plač eskalira i dijete se potpuno uznemiri. Ako predugo čekate, i majci i djetetu bit će puno teže ponovo zaspati. Ako dijete spava s roditeljima, majka koja još na pola spava može se jednostavno okrenuti i podojiti djelomično razbuđeno dijete, pa oboje mogu opet utonuti u san, a da se pritom ni jedno ne uznemiri. 

Drugi roditelji misle da dijete koje se malo meškolji i protestira može opet samo zaspati ako ga se pusti na miru. To je procjena koju treba učiniti pri svakom buđenju. Pomaže ako imate na umu da nije svaki zvuk koji dijete proizvede u snu poziv u pomoć. Ako mislite da se dijete može samo umiriti i zaspati, nemojte odmah dotrčati i podići ga. Dajte mu vremena da se pokuša smiriti samo. Ako će trebati pomoć, dat će vam to do znanja.

Neka bude jednostavno i brzo

Molimo bez noćnih tuluma. Vi ga morate umiriti, a ne se igrati. Ako se dijete mora smiriti, pokušajte to učiniti brzo, mirno i ugodno. Iako ste umorni – a možda i frustrirani – pokušajte koristiti pristup koji mi nazivamo "karipskim" – "nema problema mala/mali". Ako dijete osjeti vašu tjeskobu i razdražljivost, manje je vjerojatno da će se umiriti. Pokušajte to postići jednostavnom pjesmicom ili tapšanjem rukama. Ako morate dijete podići i malo ga ljuljati, nemojte da mu to postane previše zanimljivo. Cilj vam je da ponovo zaspi.

Jednog će dana vaše dijete samo spavati. Dojenčad se s vremenom razvija. Ova vrlo zahtjevna faza noćnog roditeljstva će proći. Vrijeme koje će dijete provoditi u vašem naručju, na vašim prsima i u vašoj postelji relativno je kratko u djetetovu životu, a uspomene na ljubav i vaše društvo traju cijeli život.

Naučite kada ne dirati dijete koje spava

Među najtežim je lekcijama novopečenim majkama koje doje i spavaju s djetetom razvijanje ravnoteže između dojenja na prvi šum i prepoznavanja normalnih noćnih zvukova i puštanja djeteta na miru. Ako odmah počnete dojiti dijete, vjerojatno ćete oboje prije zaspati. Opet, ako dojite svaki put kada se probudi, možete na kraju imati dijete koje želi sisati cijelu noć i ne zna niti jedan drugi način da ponovo zaspi. Morate naći ravnotežu između onoga što najbolje odgovara i vama i djetetu.

Knjigu 'Kako uspavati dijete' potražite u knjižarama Algoritam Profil Mozaik i ostalim boljim knjižarama! Možete direktno naručiti i na mail info@mozaik-knjiga.hr ili na broj telefona 01 6315 171.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.