Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 30. kolovoza 2022.

8 jednostavnih znakova da je djetetu vrijeme za spavanje

Foto: Thinkstock ; Znakovi koji pokazuju da je djetetu vrijeme za spavanje
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mala djeca su prekrasna živa bića, ali isto tako znaju biti i super zahtjevna. I dok su neki zahtjevni oblici ponašanja pokazatelj toga da mališani uče o sebi i svijetu, mnogo toga je samo jasan pokazatelj da djetetu treba san

1. Mali 'priljepak'

Ako imate mališana koji se ne želi 'odlijepiti' od vaše noge ili vas moli da ga nosite ili grlite - to je često jasan pokazatelj da je dijete umorno. Mala djeca znaju kada nisu svoja, stoga se prilijepe za mamu ili tatu kako bi se osjećali bolje. Stavite svog malog 'priljepka' na spavanje što prije kako ne bi postali još umorniji i frustriraniji. 

2. Zahtijevanje pažnje

Kako vaše dijete postaje iscrpljeno i umorno, počet će tražiti sve više i više pažnje. Takva promjena u ponašanju znak je da dijete treba usporiti s aktivnostima i odrijemati ili krenuti na spavanje. 

Možda te zanima... Dobar razlog zašto djetetu treba popodnevni san Vrtić

3. Izbirljivost oko hrane

Kada su mala djeca umorna, ništa se ne čini dobrim pa tako ni hrana nije iznimka. Ako dijete počne biti izbirljivo oko hrane koju inače voli, ako odbija hranu, baca je ili bezvoljno prebire po tanjuru - shvatite to kao znak umora. Iznenadna izbirljivost oko hrane najčešće je znak da djeca trebaju napuniti svoje baterije, a s hranom možete pokušati kasnije kada ponovno budu živahnija. 

4. Razdražljivost

dijete plače | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ako imate situaciju da štogod učinili - nije djetetu po volji ili je postalo hipersenzibilno i nemoguće - velike su šanse da je jako umorno i samo želi zaklopiti oči i utonuti u san. 

beba, krevetić Možda te zanima... Je li ovo jedina točna tablica spavanja za djecu? Beba

5. Zijevanje

Zijevanje je vjerojatno najjednostavniji znak da je dijete umorno, ali isto tako ga je i lako ignorirati ako ste zauzeti i puno je obaveza i poslova koje trebate obaviti. Kada vaš mališan počinje zijevati - prebacite se u planiranje drijemanja ili spavanja

6. Dosađivanje i frustracija

Ako dijete koje je inače pristojno i znatiželjno počinje sve shvaćati preteškim i postane u potpunosti nezainteresirano iako je inače avanturističkog duha - shvatite to kao znak umora i vremena za spavanje.

Možda te zanima... Za dobar san važne su rutine, a moraš znati i koliko dijete treba spavati u kojoj dobi Vrtić

7. Žaljenje i cviljenje

Mala djeca žale se i cvile iz mnogo razloga, a jedan od njih je i umor. Ako je vaš mališan nesretan i sve oko njega mu predstavlja prevelik izazov - pogledajte postoje li i drugi znakovi umora i uzmite u obzir da je vjerojatno pravo vrijeme za spavanje. 

8. Plakanje

Mališani ne plaču uvijek zbog ili kada su umorni, ali većinu vremena plač predstavlja jasni znak da im je dosta i da trebaju odspavati kako bi napunili baterije. Zagrljaji i utjeha najbolji su odgovor tužnom djetetu, zajedno uz nježno uspavljivanje

Možda te zanima... Što možeš reći svom djetetu umjesto 'Nemoj plakati' Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.