Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 27. siječnja 2024.

Znanstvenici dokazali što djeci pomaže da bolje spavaju

Foto: Pexsels/Dobromir Dobrev
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Problemi sa spavanjem čest su problem i mogu imati velike posljedice na dijete uključujući i utjecaj na ponašanje preko dana i sposobnost učenja te negativni utjecaj na obiteljski život. Donosimo neke savjete koji će pomoći djeci da kvalitetnije spavaju

Ako imaš problema s time da uspavaš dijete, nisi jedina. Procjenjuje se da oko 70 posto djece ima probleme sa spavanjem barem jednu noć u tjednu, a oko 30 posto ima ozbiljnijih i češćih problema.

Spava li tvoje dijete dovoljno?

Dr. Scott Burgess, stručnjak za spavanje, osmislio je tablicu za spavanje kao vodič za roditelje kako bi znali spava li njihovo dijete dovoljno. Samo jedan sat manje sna par noći u tjednu može uvelike utjecati na ponašanje djeteta i sposobnost učenja.

Tablica spavanja

  • 4 do 12 mjeseci: 12 do 16 sati sna (uključujući i popodnevna drijemanja)
  • 1 do 2 godine: 11 do 14 sati sna (uključujući i popodnevna drijemanja)
  • 3 do 5 godina: 10 do 13 sati sna (uključujući i popodnevna drijemanja)
  • 6 do 12 godina: 9 do 12 sati sna
  • 13 do 17 godina: 8 do 10 sati sna
Možda te zanima... Tablica spavanja djece koja je šokirala roditelje Školarci

10 znanstveno dokazanih načina koji će poboljšati san djeteta:

1. Drži se rasporeda spavanja i drijemanja. Vrijeme za spavanje treba prilagoditi dobi djeteta, ali svakako ne smije biti prekasno. Kasno vrijeme za spavanje, posebno nakon 22 sata, doprinosi nekvalitetnom snu. 

2. Imaj strukturiranu rutinu koja vodi k spavanju, uključujući opuštanje i umirujuće aktivnosti poput tople kupke, pričanje priče za laku noć, uspavanke, zagrljaje i maženje i pozdravljanje za laku noć.

Dijete spava Možda te zanima... Zašto je važno da djeca idu spavati u isto vrijeme? Vrtić

3. Djeca bi trebala imati udobno i poznato mjesto za spavanje koje je tamno, rashlađeno i bez stvari koje odvlače pažnju. Njihove dječje sobe pretežno bi trebale služiti za spavanje. Pokušaj izbjegavati upotrebljavati spavaću sobu kao mjesto gdje dijete provodi vrijeme 'u kazni', zbog toga jer bi se moglo emocionalno loše osjećati u tom prostoru. 

4. Dopusti djeci da se sami smjeste i zaspe, inače će postati ovisni o prisutnosti roditelja i neće moći zaspati bez njih. Ovo im također pomaže kada se probude tijekom noći. 

spavanje Možda te zanima... Kako pomoći djetetu da prihvati spavanje u svojoj sobi? Vrtić

5. Izbjegavaj dijeliti s djecom krevet. Zapamti da, iako ne izgleda uvijek tako, djeca imaju kvalitetniji san ako spavaju u svom krevetu. 

6. Izbjegavaj korištenje elektroničkih uređaja (mobiteli, televizija, računalo, tableti) najmanje sat vremena prije odlaska u krevet. Uz to, ako tvoje dijete ima problema sa spavanjem, pobrini se da posljednji sadržaj koji dijete gleda na televiziji ili na drugom uređaju nije previše stimulirajući jer će to isto tako utjecati na kvalitetu sna. 

dijete mobitel Možda te zanima... Zašto trebate maknuti ekrane od djece prije spavanja? Vrtić

7. Pripazi na prehranu djeteta. Djeca ne smiju ići u krevet gladna i trebaju imati raznovrsnu i zdravu prehranu. Mnoga istraživanja dokazala su kako brza hrana doprinosi lošem spavanju. Raniji obroci povezani su s boljim spavanjem i djeca bi trebala izbjegavati velike obroke neposredno prije odlaska u krevet. Također, pobrini se da dijete ne konzumira kofein kojeg ima u gaziranom piću. 

8. Dokazano je da tjelovježba tijekom dana pomaže boljem i kvalitetnijem snu kod djece no izbjegavaj preveliku fizičku aktivnost barem 1-4 sata prije odlaska u krevet.

djevojčica curica vježba vježbanje Možda te zanima... Kako djecu potaknuti na vježbanje?

9. Okruženje kod kuće može imati veliki utjecaj na dječji san. Nestrukturirani uvjeti života ili sukobi u obitelji također utječu na spavanje. Naravno, život nije jednostavan i sve obitelji imaju povremene konflikte, a kad se pojave, važan je način na koji se bavite njima i kako ih rješavate. 

10. Djeca bolje spavaju kada roditelji imaju autoritativni, dosljedni, ali topli i nježni roditeljski stil i kada su njihove potrebe zadovoljene tijekom dana. 

Možda te zanima... Različiti načini kako izgraditi zdrav roditeljski autoritet Vrtić