Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 15. prosinca 2017.

Kad bi dijete trebalo ići na spavanje?

spavanje dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nova studija istraživala je vrijeme odlaska na spavanje kod djece i gojaznost u tinejdžerskoj dobi

Novo istraživanje je pokazalo da djeca koja idu na spavanje prije 20 sati imaju manje šanse za razvoj gojaznosti kasnije u životu. Istraživači sa Sveučilišta Ohio pratili su razvoj 977 djece rođene 1991. godine do danas. Otkrili su da djeca koja su između treće i pete godine života išla spavati prije 20 sati bila manje gojazna kao tinejdžeri. Djeca koja su išla spavati nakon 21 sat, imaju dvaput veće šanse za gojaznost kad odrastu.

"Ovo saznanje može pomoći roditeljima da shvate koliko je važno uspostaviti rutinu odlaska na spavanje. To je nešto što roditelji mogu učiniti i tako smanjiti rizik, a to će imati pozitivne učinke na ponašanje kao i na socijalni, emotivni i kognitivni razvoj djeteta.", objasnila je voditeljica studije Sarah Anderson.

Dijete spava Možda te zanima... Zašto je važno da djeca idu spavati u isto vrijeme? Vrtić

Studija je pokazala, 23 posto djece koja su išla spavati nakon 21 sat bilo je pretilo u tinejdžerskoj dobi, 16 posto tinejdžera je pretilo u skupini koja je išla spavati između 20 i 21 sat. Samo 10 posto pretile djece je u skupini koja je išla spavati prije 20 sati. 

Istraživači su se fokusirali na važnost rutine kod odlaska na spavanje. "Djeca su dobro kada imaju raspored i rutinu. Bolje se osjećaju kada imaju raspored nego kad jednu večer idu spavati u 20 sati, a drugu u 21 sat.", objasnila je dr. Meena Khan. Puno je važnije vrijeme odlaska na spavanje nego dužina sna ili vrijeme kada se djeca bude, pokazalo je ovo istraživanje.

Djevojčica s hamburgerom Možda te zanima... Današnje djevojčice imaju deset cm širi struk nego prije 30 godina Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.