Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 11. lipnja 2019.

Znakovi koji pokazuju treba li djetetu popodnevni san ili ga možeš ukinuti

spavanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Spavanje preko dana potrebno je maloj djeci. Kako znati da je vrijeme za promjene i ukidanje popodnevnog odmora?

Popodnevno spavanje izuzetno je važno za razvoj djeteta, količina sna ovisi od djeteta do djeteta. U dobi od tri ili četiri godine neka djeca više nemaju potrebu za dnevnim odmorom.

"Većina djeca prestane spavati preko dana u dobi od 3 do 5 godina", kaže Elizabeth Pantley, autorica knjige The No-Cry Nap Solution. Donosimo vam savjete kako olakšati taj prijelazni period. Potrebno je osluškivati potrebe djeteta i u skladu s njegovim ritmom organizirati dnevne aktivnosti. 

Znakovi da dijete više ne treba dnevni san

  • Nova borba oko spavanja

"Kada vaše dijete nema potrebu za dnevnim spavanjem, postaje mu teško zaspati u uobičajeno vrijeme", kaže Elizabeth Super, pedijatrica u Dječjoj bolnici OHSU Doernbecher u Portlandu. Vaše dijete ne treba dodatni san, trebat će mu više vremena da zaspi navečer, odlazit će u krevet kasnije i buditi se ranije ujutro.

  • Odupiranje spavanju

Umjesto normalne rutine koju je dijete imalo do sada, vaše dijete pruža veliki otpor. Možda će izlaziti iz kreveta i stalno negodovati zbog spavanja. Kad bi dijete trebalo ići na spavanje?

  •  Dobar raspored

Kad dijete prestane spavati preko dana, može izdržati u dobrom raspoloženju cijeli dan. Naravno, imat će uspone i padove, ali većinu vremena bit će dobre volje i imat će dovoljno energije za cijeli dan.  

  • Lagana jutra

I bez popodnevnog odmora dijete dobro spava cijelu noć i obično se probudi dobre volje. Koliko je djetetu potrebno sna?

 

spavanje djeca | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Znakovi da djetetu još treba dnevni san:

  • Popodnevni odmor je bezbolan

Dijete ide spavati bez problema i lagano zaspi. Spava sat vremena, možda i više, što znači da još uvijek treba tu vrstu odmora.

  • Popodnevna nervoza

Dijete je razdražljivo, nemirno i teško mu je ugoditi u večernjim satima kada preskoči popodnevni odmor.

  • Spavanje u automobilu

Sjećate se kako je vožnja u automobilu lako uspavala vašeg mališana dok je bio beba? Nakon propuštenog dnevnog odmora i dalje lagano zaspi tijekom vožnje.

  • Pospanost

Iako vam verbalno ništa nije objasnio, pogledajte što govori djetetovo tijelo. Zijevanje, trljanje očiju rukicama, smirenost i manja aktivnost znače da još ne može proći dan bez dodatnog sna. Spavaju li djeca dovoljno?

  • Višak energije

Ponekad umjesto da izgleda iscrpljeno, premoreno dijete postat će hiperaktivno i nemirno. 

Razdoblje prilagodbe

"Postojat će tranzicijski period od nekoliko mjeseci, možda čak do pola godine, vaše dijete povremeno će trebati dnevni san, ali će veći broj dana uspjeti bez njega", kaže Pantley. Pustite ga da spava, ako ima potrebu. 

 

Međutim, ako je vaše dijete starije od šest godina i svaki dan spava, možda je to znak nedostataka sna ili poremećaja spavanja, dječji neurolog Jose Colon savjetuje da razgovarate s pedijatrom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.