Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 19. srpnja 2021.

Kada korištenje dude može izazvati probleme u govoru?

dječak beba duda
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dugotrajno korištenje dude može uzrokovati velike probleme u govoru djeteta, ali i utjecati na način rješavanja problema u kasnijim godinama

Već je poznato da dugotrajno i često korištenje dječjih duda kao posljedicu može imati deformaciju desni i zagriza. Nedavno su znanstvenici došli i do zaključka da djeca koja dudu koriste više od tri godine imaju veću mogućnost razvoja problema s govorom od djece koja nisu koristila dudu.

Zaključili su to autori američko-čileanskog istraživanja sa Sveučilišta u Washingtonu i Rehabilitacion Club de Leones Cruz de Sur, a istraživanje je objavljeno u časopisu BMC Paediatrics.

Povezanost duda s razvojem govora potvrđuje i Dana Kutálková, češka stručnjakinja za logopediju. Kako prenosi češki list Dnes, dr. Kutálková kaže da se kod djece koja dugo i često upotrebljavaju dudu može deformirati čeljust, a na kraju i zagriz.

"Mekana kost se zbog stalnog pritiska dude predaje, i to posebno ako duda nema pravilan oblik. Sve to može prouzročiti i probleme s izgovorom i šuštanje", objašnjava Kutálková.

Osim toga, dugotrajna upotreba dude može utjecati i na nepravilan položaj jezika ili na drugačiji način gutanja.

dječak beba duda Možda te zanima... Duda može izazvati emocionalne probleme kod dječaka? Beba

Dovodi do kasnije ovisnosti o cigaretama

Doktorica upozorava i na još jedan problem: "Duda se često upotrebljava kao sredstvo kojim se želi utišati dijete ili potpuno ušutkati, dakle postaje sredstvo rješavanja različitih emocija i sitnih kriza djeteta. Svakako da to u kasnijim godinama može dovesti do navike rješavanja problema na sličan način, na primjer, cigaretama."

Pored umjerenog korištenja dude, za pravilan razvoj govora ključna je uloga roditelja ili drugih bliskih osoba. Zato logopedi preporučuju da se djetetu od najranije dobi govori često i na razumljiv način, sa što manje tepanja.

"Osim toga, važan je osjećaj sigurnosti u obitelji, kao i dostupnost razgovora s odraslima i vršnjacima", dodaje dr Kutálková. Ako roditelji primijete probleme u govoru svog djeteta, najbolje je odmah posjetiti logopeda.

 

Možda te zanima... Kako poticati razvoj govora kod djeteta? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.