Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 27. listopada 2020.

Umjesto tepanja, pričaj s djecom kao s odraslima

mama kći šaptanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

S djetetom bi od najranije dobi trebala pričati kao s odraslom osobom, jer je jedini način da tvoje dijete razvije pravilne govorne navike da mu se obraćate jasnim i prije svega razumljivim govorom, piše logopedinja Sonja Oković

Na prvi pogled tepanje djeteta svima izgleda kao nešto simpatično, no treba biti oprezan kako takav način govora ne bi prešao u neki ozbiljniji govorni poremećaj. Do faze tepanja kod djece najčešće dolazi zbog nesrazmjera u razvoju govorno-jezične komponente u mozgu i motoričke spremnosti da dijete izvede to što je čulo i što nam želi reći. S vremenom se to kod djece uskladi, no ako se to ne dogodi potrebno je potražiti stručnu pomoć.

Pokušaj privlačenja izgubljene pažnje

Postoje različiti razlozi zašto dijete u određenom periodu počinje tepati, to jest zašto dolazi do regresije u govoru. Jedan od razloga je ako dijete dobije brata ili sestru i na taj način želi privući pažnju roditelja koja je mu je sada “oduzeta”. Drugi razlog može biti taj da je dijete spontano zaključilo da može doći do onoga što želi tako da se nekome umiljato obraća. 

Možda te zanima... Nepravilan izgovor: Za 35 sati kod logopeda dijete će reći R Vrtić

Pravilan razvoj govora kod djece veoma je važan. Jedini način da vaše dijete razvije pravilne govorne navike je da mu se obraćaš jasnim i prije svega razumljivim govorom. To se posebno odnosi na izbjegavanje tepanja i imitiranje njegovog govora koji još nije razvijen.

S djetetom bi od najranije dobi trebali pričati kao sa odraslom osobom, te ako dijete tepa ne bi smjeli pridavati tome pažnju, već djetetu moramo objasniti da neće s tepanjem ništa postići te ga trebamo zamoliti da nam to kaže "normalnim" glasom.

dječak Možda te zanima... Je li zamuckivanje dio razvoja ili trebate otići logopedu? Vrtić

A što kad dijete krene u školu?

Kad djeca krenu u školu vrlo često jedno lice pokazuju kod kuće, a drugo u odnosima s vršnjacima. Nije isključeno da tvoje dijete u školi neće tepati niti pokazivati emocije na način kako to čini kod kuće. Ukoliko si zabrinuta možeš i neverbalnim porukama prenijeti brigu te bi se moglo dogoditi da dijete osjeti anksioznost u vezi škole, a da ni njemu samome ne bude jasno zbog čega.

Stoga ignoriraj tepanje i ispravljaj ga kada ne razumijete dijete. Sigurno će prestati s tom navikom. Stručnjaci smatraju  da ćemo ako s djetetom odmah počnemo razgovarati odraslim govorom, utjecati ne samo na proširivanje djetetovog vokabulara i utjecati na razvoj jezika, već ćemo imati i pozitivan utjecaj na kvalitetu djetetovog govora.

Možda te zanima... Najčešći govorni poremećaji kod djece školske dobi Školarci
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar mmama2
    mmama2

    Mislim da nas čeka muka prava sad, stariji malac počeo pričati, recimo, stvarno se trudi jako oponašati kaj mi govorimo, a beba nam stigla prije 3 tjedna i njemu se tepa, ne previše ali ipak, eto sad znači kada je ovaj taman da progovori konačno (2,5 god) sad bude mucao.... grrrr

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.