Beba Razvoj u 1. godini 11. srpnja 2022.

Kakav karakter ima tvoja beba i što to govori o njoj?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Je li tvoja beba smijalica ili mrgud? U dobi od šest mjeseci osobnost bebe je potpuno formirana, u narednim godinama slijedi 'nadogradnja', ali već tad možeš predvidjeti kakva će tvoja beba biti osoba u budućnosti

Znanstvenici sa Sveučilišta u Philadelphiji dokazali su da se karakter djeteta formira već u prvih pola godine života, ali on ne ostaje nepromijenjen, već na njega utječu brojni čimbenici. Prije svega, važno je okruženje u kojem dijete živi. Ako je okruženje nepovoljno za razvoj dječje psihe, s vremenom i najhrabrije dijete može postati povučeno i uplašeno. Isto tako, povoljno okruženje će otvoriti i najvećeg stidljivka. Dakle, obrati pažnju na ponašanje svog djeteta dok je još sasvim malo. Ne čekaj da prođe vrijeme pa da tek onda počnete s ispravljanjem određenih oblika ponašanja. Naravno, treba naglasiti da što god da radiš, to čini polako, nenametljivo i postupno. U protivnom će povučena djeca postat još povučenija, a nemirna djeca još nemirnija.

Možda te zanima... Što godišnje doba u kojem je beba rođena govori o njoj? Beba

Kakav karakter može biti i kako ga prepoznati

1. Kakva je sada?

Čim je spustiš u krevetić ili u ogradicu, odmah se diže i pruža ruke da je podigneš. Stalno ti sjedi u krilu i drži se za tvoju odjeću. Može zaspati samo ako sjediš pored krevetića i držiš ju za ruku. Čim se pojavi neka druga nepoznata osoba, trči prema tebi kako bi potražilo utočište

Kakva će biti?

Pogrešno se misli da su ove bebe mamine maze i da se nikada neće odvojiti od mamine suknje. One su samo vrlo oprezne i ne vole promjene. Kad porastu to može biti korisno, ali i ne mora. Uči dijete od malih nogu da bude samostalnije, ali nemoj imati radikalne poteze. Za početak ju ostavljaj s bakom, djedom ili nekom osobom koja joj je draga. Nemoj ih ostavljati na više od pola sata nego postupno produžuj vrijeme razdvojenosti. U početku će se buniti i plakati, ali s vremenom će se prilagoditi.

tata beba igra grimase smijeh | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

2. Kakva je sada? 

Većina mama može biti sretna ako ima bebu koja funkcionira po principu 'gdje me ostaviš, tu ćeš me i naći'. Takva beba je mirna, vrlo rijetko plače, sretna je i zadovoljna gdje god da je ostaviš. Ima dobar apetit, ne buni se kad treba spavati, a kada se i dogodi da zaplače, dovoljno je da je samo malo utješiš i gotova stvar. Ovakva beba od najranijeg djetinjstva pokazuje smirenost i ne upušta se u rizične poduhvate.

Možda te zanima... Saznaj kakvu osobnost ima tvoja beba Beba

Kakva će biti?

Vrlo je vjerojatno da će takva ostati i kad poraste, ali treba voditi računa o tome da se takva beba ne formira kao ličnost koja je spremna prihvatiti težu stranu života. Zato je odmalena ohrabruj, pjevaj joj pjesmice, potiči ju da pokuša raditi nešto čega ju je strah. Također, kupuj joj igračke koje iziskuju fizičku aktivnost i trudi se, koliko god je to u tvooj moći, aktivno sudjelovati u svim igrama. Na taj način moći ćeš izravno utjecati na angažiranost djeteta, odnosno spriječiti ga u tome da samo stoji sa strane.

beba smijeh humor Možda te zanima... Bebe s duhovitim roditeljima i same postaju duhovite Beba

3. Kakva je sada?

Nasuprot prethodno opisanim bebama, beba istraživač nikad ne miruje. U pokretu je od jutra do mraka, spava vrlo malo, tek toliko da 'napuni baterije', a onda sve ispočetka. Kad joj je dosadno, svima će to bučno dati do znanja jer ovakva beba mora stalno izazivati. U stanju je tisuću puta baciti igračku kako bi provjerila hoće li svaki put pasti. Također, svaki put će tražiti da joj tu igračku podigneš s poda. Što se fizičkog razvoja tiče, ovakva beba je u svemu prva. Ona počne sjediti sa šest mjeseci, prevrće se preko glave sa sedam mjeseci, a prohoda već s 11 mjeseci. Ne prihvaća 'ne' kao odgovor i uvijek zna točno što želi. Ovakvu djecu je teško ukrotiti, ali nije nemoguće.

Kakva će biti? 

Dovoljno ju je od najmanjih nogu učiti što se smije, a što ne smije. U suprotnom bi, kad poraste, mogla imati problema s poštivanjem društvenih pravila.

beba igračka | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

4. Kakva je sada?

Ova beba se stalno smije, hihoće i pruža ruke svima koji je žele uzeti u naručje. Voli biti u centru pažnje i traži da sudjeluješ u svakoj aktivnosti kojom se bavi. Beba šarmer se vrlo lako uklapa u sve sredine, voli društvo i s oduševljenjem se igra s drugom djecom. Nije škrtica, rado dijeli igračke i ne podnosi samoću. Nemoj ju ostavljati samu i ne očekuj da će se igrati s igračkama. Čak i ako joj napuniš krevetić do vrha s igračkama, ona će sve odgurnuti i tražit će pažnju ljudi.

Kakva će biti?

Čitaj joj bajke, pokazuj slike, gledajte zajedno crtane filmove i puštaj joj glazbu. Samo na taj način će beba biti sretna, a kad poraste imat ćeš nekoga tko će uvijek znati kako te nasmijati.

sretna beba Možda te zanima... Znanstvenici potvrdili: Ova pjesma će vašoj bebi izmamiti najveći osmijeh! Beba

5. Kakva je sada? 

Ovo je definitivno beba koja je još u trbuhu znala što hoće, a što neće. Kad neće spavati, možeš se postaviti na trepavice, ali ona neće spavati. Ako se ona ne želi nositi, vrištat će i plakati dok ju ne spustiš. Ako nije gladna, neće jesti pa makar joj ponudila i najomiljenije jelo. Poznato ti je sve ovo, zar ne?

Kakva će biti?

Dobra vijest je da se ovakve bebe drastično mijenjaju kad počnu dolaziti u kontakt s drugom djecom. Tada se u njima smanjuje osobni nagon, a pojačava društveni. Postaju mnogo umjereniji u svojim željama i mnogo pogodniji za 'oblikovanje'. Kod ovakve bebe važno je da roditelj ima jasan i odlučan stav od samog početka, jer ako beba osjeti da može manipulirati, radit će to i kad naraste.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • illuminati667

    Join the great Illuminati today and become rich and famous. Are you seeking for wisdom and knowledge? Are you a business Man / woman, Pastor, politician, musician, doctor, footballer, student? Do you want to be a famous artist or an actor (e tc) and you want to be rich, powerful and famous in the world? Join the Illuminati New World Order and let you dreams come through, become a member today and receive the sum of 3 million euros ever week with a car whatsapp +12536174810 (chiefpriest666@gmail.com)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.